Επαναπατρίστηκαν 750 ιταλικές αρχαιότητες

Επαναπατρίστηκαν 750 ιταλικές αρχαιότητες

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχε προηγηθεί η Ελλάδα, η οποία στις 19 Μαΐου, όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Πολιτισμού, υποδέχθηκε 351 αρχαιότητες που βρίσκονταν στην κατοχή της υπό εκκαθάριση εταιρείας του εμπόρου αρχαιοτήτων Ρόμπιν Σάιμς.

Χθες, διεθνή Μέσα ανακοίνωσαν ότι και η γείτων Ιταλία είδε πολλούς δικούς της αρχαιολογικούς θησαυρούς να παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής, αφού εντοπίστηκαν σε αποθήκες –ή ακόμα και σε κιβώτια– της Robin Symes Limited ανά τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, 750 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων μαρμάρινες προτομές, θραύσματα μωσαϊκών, ετρουσκικά κοσμήματα, αγγεία από την Πομπηία κ.ά. –που χρονολογούνται από τον 8ο π.Χ. αιώνα μέχρι τον Μεσαίωνα και έχουν συνολική αξία 12 εκατ. ευρώ–, επαναπατρίστηκαν στην Ιταλία.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το τμήμα της ιταλικής αστυνομίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με το Associated Press, για τον εντοπισμό των εγγράφων που τεκμηριώνουν την αυθεντικότητα των επαναπατρισμένων αρχαιοτήτων.

Το επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι αντίθετα με την Ελλάδα, η Ιταλία –που για να είμαστε δίκαιοι δεν βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο– παρουσίασε τις επαναπατρισμένες αρχαιότητες σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Καστέλ Σαντ’ Aντζελο. Με δήλωσή του ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Τζενάρο Σαντζουλιάνο, το έθεσε ως εξής: «O,τι επιστρέφεται δεν πρέπει ποτέ να κλειδώνεται σε αποθήκες, αλλά να τοποθετείται σε μουσεία ή να παρουσιάζεται μέσω άλλων πρωτοβουλιών, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμο στο κοινό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή