Ανήσυχες μέρες του Αυγούστου

Ανήσυχες μέρες του Αυγούστου

Με τις θερινές διακοπές διακόπτουμε όσα κάνουμε στην καθημερινή ζωή. Ρίχνουμε τους ρυθμούς μας, αλλάζουμε συνήθειες και προτεραιότητες, δεν προγραμματίζουμε, λειτουργούμε με μεγαλύτερο αυθορμητισμό. Αυτό είναι το νόημα της καλοκαιρινής ανάπαυλας, αλλά και ο στόχος

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις θερινές διακοπές διακόπτουμε όσα κάνουμε στην καθημερινή ζωή. Ρίχνουμε τους ρυθμούς μας, αλλάζουμε συνήθειες και προτεραιότητες, δεν προγραμματίζουμε, λειτουργούμε με μεγαλύτερο αυθορμητισμό. Αυτό είναι το νόημα της καλοκαιρινής ανάπαυλας, αλλά και ο στόχος. Να είναι όλα αλλιώς.

Στην Ελλάδα, ο μήνας των διακοπών ήταν παραδοσιακά ο Αύγουστος. Μήπως, όμως, ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτούμε; Διότι, αν φύγουμε από την Αθήνα ή κάποιο άλλο αστικό κέντρο και πάμε σε έναν καλοκαιρινό προορισμό όπου έχει πολυκοσμία, κίνηση στους δρόμους, δεν βρίσκουμε τραπέζι σε εστιατόριο, εκτός κι αν έχουμε κάνει κράτηση μέρες πριν, και, γενικώς, μεταφέρουμε τα άγχη μας και τους ρυθμούς ζωής από την πόλη, στο νησί, τότε δεν μιλάμε για διακοπές αλλά για αλλαγή σκηνικού. Δεν είναι υποθετικό σενάριο.

Ο Αύγουστος πλησιάζει στο να γίνει απαγορευτικός μήνας για διακοπές στην Ελλάδα για εμάς που ζούμε εδώ. Υπάρχουν μέρη όπως οι Κυκλάδες, περιοχές των Δωδεκανήσων, του Ιονίου, της Κρήτης, που τον Αύγουστο, ακόμη κι αν καταφέρει κανείς να εξασφαλίσει κατάλυμα σε κάπως, υποφερτό κόστος, είναι δύσκολα και ακριβά όλα τα υπόλοιπα, από το φαγητό μέχρι τις μετακινήσεις.

Ομως το πρόβλημα δεν είναι μόνο λογιστικό, αλλά βαθύτερο και πολυδιάστατο, έχει να κάνει με την τουριστική φέρουσα ικανότητα περιοχών της Ελλάδας, με τον αριθμό των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, που μπορεί να σηκώσει ένας προορισμός χωρίς να επιβαρυνθούν οι φυσικοί του πόροι, να αλλοιωθεί η κοινωνική και πολιτιστική του ταυτότητα, χωρίς οι επισκέπτες να πάψουν να περνούν ποιοτικό χρόνο στις διακοπές τους.

Τα τελευταία χρόνια, όλα αυτά απασχολούν την εγχώρια συζήτηση. Υπάρχουν άφθονα παραδείγματα απίστευτης ταλαιπωρίας σε καλοκαιρινούς προορισμούς τον Αύγουστο, κακών υπηρεσιών, ασυδοσίας –που αποτελεί, δυστυχώς, ελληνική συνήθεια–, ελλείψεων στις υποδομές, κυκλοφοριακού κομφούζιου. Υπάρχει και ο φόβος ο ελληνικός τουρισμός να πέσει θύμα της επιτυχίας του, καθώς ξεπερνάει διαρκώς τα όριά του. Μέχρι να περάσουμε από τη συζήτηση για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, στις δράσεις προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας του μοντέλου φιλοξενίας, μπορούμε οι εγχώριοι «τουρίστες» να ξεχάσουμε τον μήνα Αύγουστο. Είναι σίγουρο ότι θα βγούμε πολλαπλά ωφελημένοι και θα επιστρέψουμε από τις διακοπές πιο ξεκούραστοι και, το βασικότερο, πιο ήρεμοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή