Υπάρχει κάτι πολύ σκανδιναβικό σε αυτή την πάλλευκη, διάφανη, ανάλαφρη κατασκευή στην αθέατη κορυφή του Πάρκου Ελευθερίας, που φιλοδοξεί να μακροημερεύσει ως ένα πολύ μοντέρνο, ανεπιτήδευτο βιβλιοφιλικό pavillion σε μία από τις πιο γοητευτικές οάσεις του αθηναϊκού κέντρου. Το Athens Book Space είναι το πιο φρέσκο απόκτημα της νέας εποχής του πιο «αρχιτεκτονημένου» πάρκου της μεταπολεμικής Αθήνας ύστερα από σύντομες αλλά αναζωογονητικές εργασίες ανάπλασης.
Αν και η πρώτη οπτική επαφή παραπέμπει σε μια μικρή, υπαίθρια, pop up βιβλιοθήκη, η πραγματικότητα διαφέρει σημαντικά, όπως μας εξηγεί η αρχιτέκτονας και συντονίστρια του project Μαγδαληνή Σγουρίδη. Ο στόχος είναι το Athens Book Space, που «τρέχει» η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, να συμβαδίσει με τις πιο σύγχρονες τάσεις της αναγνωστικής κουλτούρας συναντώντας τους Αθηναίους έξω, στη ζωή της πόλης, εκεί όπου διασκεδάζουν και χαλαρώνουν. Δεν μιλάμε λοιπόν για μία ακόμη «εφήμερη κατασκευή», προορισμένη να αποσυρθεί ή να εγκαταλειφθεί στο αθηναϊκό… διηνεκές, αλλά για κάτι πολύ πιο ζωντανό και ελκυστικό: ένας σύγχρονος χώρος ανάγνωσης, συνάντησης, χαλάρωσης και εκδηλώσεων με επίκεντρο το βιβλίο, που υπόσχεται ελεύθερη πρόσβαση σε έντυπα και ψηφιακά βιβλία για παιδιά και ενηλίκους, 24ωρη δωρεάν πρόσβαση σε Wi-Fi, podcasts, συναντήσεις και συζητήσεις με συγγραφείς, παρουσιάσεις βιβλίων και πολλά ακόμη.
Το Athens Book Space γεννήθηκε σαν ιδέα το 2018, όταν η Αθήνα είχε ανακηρυχθεί Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου, και η πρόταση για μια pop up βιβλιοθήκη με σκοπό την τοποθέτησή της στην πλατεία Συντάγματος δεν υλοποιήθηκε ποτέ από τον Δήμο Αθηναίων. Περαιτέρω προσπάθειες σε ερευνητικό επίπεδο τα επόμενα χρόνια δεν απέδωσαν κάτι χειροπιαστό, αλλά διεύρυναν την ομάδα εργασίας με την προσθήκη επιστημόνων (Αγιάτη Μπενάρδου, Μιχάλη Καλαμαρά, Γιάννη Τσάκωνα) γύρω από το βιβλίο, με αποτέλεσμα η πρόταση στη νέα, πια, δημοτική αρχή να εμφανιστεί πολύ πιο ανανεωμένη και δυναμική. Βρισκόμαστε πια στην περίοδο της πανδημίας και ο Κώστας Μπακογιάννης αγκαλιάζει την ιδέα. «Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο σε έκταση, χρήση και λειτουργία στον κόσμο», μου λέει η Μαγδαληνή Σγουρίδη, η οποία σπεύδει να μου εξηγήσει την αρχιτεκτονική της προσέγγιση, μια ευέλικτη μεταλλική ελαφριά κατασκευή, αναστρέψιμη, σχεδιασμένη να μπορεί να συναρμολογηθεί επιτόπου, να μεταφερθεί και να μονταριστεί ξανά χάρη στην ιδιοφυή μελέτη του Δημήτρη Κορρέ. Βασικά αρχιτεκτονικά του στοιχεία θυμίζουν αρχαίο ελληνικό ναό: τα μεταλλικά υποστυλώματα στο κέντρο απελευθερώνουν την περίμετρο από φέροντα στοιχεία, ώστε το μέσα να λειτουργεί ταυτόχρονα ως έξω. Τα βιβλιοστάσια εγκιβωτίζονται στα υποστυλώματα του φέροντος οργανισμού και είναι σαν αυτά να φέρουν (ή να στηρίζουν) τα στέγαστρα. Τα υλικά είναι ελάχιστα, ώστε να δοθεί χώρος στα ίδια τα βιβλία, τα οποία πολύ σύντομα με την παρουσία τους θα «χρωματίσουν» το σημερινό φαινομενικά απογυμνωμένο κέλυφος. Ενώ η οπτική ταυτότητα του νέου βιβλιοφιλικού τοπόσημου ευτύχησε να πέσει στα χέρια ενός αθηναιολάτρη γραφίστα, του Τάσου Χαλκιόπουλου.
Πληροφορίες στο www.athensbookspace.gr.