Απόλυτος, χειμαρρώδης, καυστικός και ταυτόχρονα απολαυστικός. Ο βραβευμένος και αμφιλεγόμενος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα μοιράστηκε χθες με Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους ιστορίες από την προσωπική και επαγγελματική του πορεία, ενώ δεν δίστασε να σχολιάσει το σημερινό σινεμά και την απόρριψη ταινιών του από διεθνή φεστιβάλ διότι, όπως είπε, δεν συντονίζονται με την πολιτική ορθότητα της εποχής.
Ο Σέρβος κινηματογραφιστής βρίσκεται στην Αθήνα για τη ρετροσπεκτίβα που διοργανώνει το 36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου από σήμερα έως τις 29 Νοεμβρίου, στο Studio New Star Cinema. Εκτός από την προβολή και των 13 φιλμ που δημιούργησε, αφήνοντας τεράστια κληρονομιά στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, όπως τα «Θυμάσαι την Ντόλυ Μπελ» (1981), «Ο καιρός των Τσιγγάνων» (1988), «Arizona Dream» (1993), «Μαραντόνα» (2008), ο Κουστουρίτσα θα παρουσιάσει κι ένα masterclass για την τέχνη της σκηνοθεσίας.
«Οταν ήμουν νέος και έφτιαχνα ταινίες, υπήρχε η ψευδαίσθηση ότι μέσα από τον κινηματογράφο και όλες τις αριστερές οργανώσεις θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Δυστυχώς, σήμερα, οι άνθρωποι που κάνουν σινεμά δεν έχουν την ίδια άποψη», είπε στη χθεσινή συνέντευξη Tύπου. Αποκάλυψε όμως ότι ετοιμάζει τρεις μεγάλου μήκους ταινίες. «Η μία αφορά τον Ιταλό φιλόσοφο και ποιητή Τζορντάνο Μπρούνο. Η δεύτερη διαδραματίζεται στη μεσαιωνική Ρωσία και η τρίτη ονομάζεται “Crime No Punishment”. Και αυτό επειδή πιστεύω ότι σήμερα τα περισσότερα εγκλήματα σε όλο τον κόσμο δεν τιμωρούνται. Το φιλμ είναι μεταφορά του μυθιστορήματος του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι».
Ο δύο φορές κάτοχος του Χρυσού Φοίνικα μίλησε σκληρά για την αμερικανική βιομηχανία κινηματογράφου. Της χρεώνει το γεγονός ότι δεν εμφανίζει τον τρόπο που γεννιούνται τα ανθρώπινα προβλήματα, δεν προβάλλει την εργατική τάξη και γενικά ότι δεν ακολουθεί την πολιτική έκρηξη που συμβαίνει στον κόσμο. Πάντως, ο Σέρβος σκηνοθέτης πιστεύει ότι το σινεμά παρά τις αδυναμίες του και τον ανταγωνισμό με τις υπηρεσίες streaming, θα βρει τον τρόπο να επιβιώσει.