Η μεγάλη συζήτηση διεθνώς για την επιβίωση της αρχιτεκτονικής παρακαταθήκης του 20ού αιώνα στον 21ο ανανεώνεται διαρκώς με εξαγγελίες νέων παρεμβάσεων σε κτίρια-ορόσημα. Ο πύργος της HSBC στο Λονδίνο, στο Canary Wharf, αρχιτεκτονικό έργο των Foster+Partners, αποπερατώθηκε μόλις το 2002 και πλέον είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ζητήματα επανάχρησης και επανασχεδιασμού στην επιχειρηματική κτηματαγορά του Λονδίνου. Το κτίριο ανήκει σε εταιρεία από το Κατάρ και το μέλλον του με νέες χρήσεις ζητεί να λάβει πλέον υπόψη του και το θέμα της κλιματικής αλλαγής, της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας. Σε όλα αυτά, ας προσθέσουμε και το θέμα της νέας αισθητικής.
Τα κτίρια του Μιλένιουμ, από το γύρισμα του 20ού προς τον 21ο αιώνα, θεωρούνται ώς ένα βαθμό τεχνολογικά ξεπερασμένα. Καθώς είναι κατασκευές πρόσφατες, προσφέρονται για επανασχεδιασμό με μεγαλύτερη άνεση και ελευθερία. Το κτίριο, αν και φέρει την υπογραφή των Foster+Partners, θα αλλάξει καθώς οι νέοι ιδιοκτήτες προκήρυξαν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη μετατροπή του ουρανοξύστη, ύψους 200 μέτρων, σε σύγχρονους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.
Τον διαγωνισμό κέρδισε το αρχιτεκτονικό γραφείο Kohn Pedersen Fox (KPF), που προκρίνει έναν τολμηρό επανασχεδιασμό του πύργου των Foster+Partners, σπάζοντας τον μονολιθικό όγκο του, σκάβοντας βαθιά και μεγάλα ανοίγματα στη σιλουέτα του, που φέρνουν το φως μέσα στο εσωτερικό γεννώντας κήπους καθ’ ύψος. Αυτή η καινοτομία απηχεί την εφαρμογή μιας νέας αντίληψης για τους πολυσυλλεκτικούς πύργους των πόλεων που, για να επιβιώσουν χωρίς να καταστρέφουν τις πόλεις, πρέπει να επανεφεύρουν τρόπους βιωσιμότητας.
Η ομορφιά των κρεμαστών κήπων είναι μια διάσταση όχι αμελητέα, μια και αυτοί δημιουργούνται εις βάρος ωφέλιμων τετραγωνικών μέτρων. Οπως λένε οι αρχιτέκτονες KPF, θεωρούν πολύ σημαντική τη μετακίνηση από έναν πύργο μιας χρήσεως (γραφεία) σε έναν πύργο ποικίλων χρήσεων. Αυτή, άλλωστε, είναι και η διεθνής τάση για αναζωογόνηση των πόλεων, πολλές από τις οποίες είχαν υποφέρει στη διάρκεια του περασμένου αιώνα με ζώνες χρήσεων. Η μείξη εργασίας, κατοικίας, εστίασης, τουρισμού, πολιτισμού και ψυχαγωγίας είναι μια λύση βιώσιμη.
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΜΟΝΤΡΕΑΛ
Δάσκαλοι της Φλάνδρας
Στο Μουσείο Καλών Τεχνών, η μεγάλη έκθεση με έργα Φλαμανδών ζωγράφων είναι το καλλιτεχνικό γεγονός του καλοκαιριού (έως 20 Οκτωβρίου). Με τίτλο «Αγιοι, αμαρτωλοί, εραστές και τρελοί: 300 χρόνια φλαμανδικής ζωγραφικής», η έκθεση συγκεντρώνει έργα μεγάλων δασκάλων (Ρούμπενς, Βαν Ντάικ, Μέμλινγκ κ.ά.) προερχόμενα όλα από τη συλλογή του Ιδρύματος Φοίβος (Phoebus). Στη φωτογραφία, έργο του Γιάκομπ Γιόρντενς (1593-1678).
ΚΑΝ
Ζοζεφίν Μπέικερ
Ηρωίδα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εκτός από χορεύτρια, πολύπλευρη καλλιτέχνις και ακτιβίστρια, η Ζοζεφίν Μπέικερ (1906-1975) είναι το θέμα μεγάλης έκθεσης στην Καν της Γαλλίας. Στο μεγάλο Αββαείο του Σεντ-Ετιέν, η έκθεση συμπίπτει με τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης. Η Μπέικερ είχε ενεργό ρόλο στη γαλλική Αντίσταση. Η έκθεση βασίζεται σε όλα τα φωτογραφικά αφιερώματα του περιοδικού Paris-Match.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Εκθεση Βαν Γκογκ
Ανακοινώνονται διαρκώς οι νέες εκθέσεις του φθινοπώρου. Στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον ετοιμάζεται νέα μεγάλη έκθεση, η οποία θα εγκανιαστεί στις 14 Σεπτεμβρίου με τίτλο «Βαν Γκογκ: Ποιητές και εραστές» (έως 19 Ιανουαρίου 2025). Θα συγκεντρωθούν τα πιο δημοφιλή έργα του ζωγράφου, που ανήκουν σε διάφορες συλλογές και μουσεία του κόσμου, και θα παρουσιαστούν μαζί με τα μοναδικά και λιγότερο προβεβλημένα σχέδιά του.
ΛΟΝΔΙΝΟ
Το ομοίωμα του δημάρχου
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν είχε την εμπειρία να αποκαλύψει το κέρινο ομοίωμά του, που εκτίθεται πλέον στο Μουσείο Τισό. Πρόκειται για απόδοση τιμών λόγω της πρόσφατης επανεκλογής του. Το πρόσωπο είναι από κερί ενώ το υπόλοιπο σώμα από φάιμπεργκλας και ρητίνη. Είναι ντυμένος με το κοστούμι που φορούσε όταν εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος του Λονδίνου το 2016. Το πρόσωπο του ομοιώματος σμιλεύτηκε στο χέρι.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Γιαγιόι Κουσάμα
Τον Σεπτέμβριο θα κυκλοφορήσει ένας τόμος για τη Γιαγιόι Κουσάμα στη σειρά τέχνης της γκαλερί David Zwirner στη Νέα Υόρκη. Εμφαση δίνεται στην πρόσφατη δουλειά της που παρουσιάστηκε στην γκαλερί. «Ολη μου η ζωή είναι ζωγραφισμένη εδώ», λέει η ίδια. «Κάθε μέρα, όλες τις μέρες. Ποτέ δεν θα σταματήσω να αφιερώνω τη ζωή μου στην αγάπη για την οικουμένη». Τα κείμενα υπογράφουν ο Ρόμπερτ Σλίφκιν και η Λιν Ζελεβάνσκι.