Την περασμένη Δευτέρα, μία ημέρα έπειτα από τον θρίαμβό του στα χωμάτινα κορτ του Ρολάν Γκαρός στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ο Νόβακ Τζόκοβιτς πήρε το χρυσό του μετάλλιο και φωτογραφήθηκε μπροστά στον Πύργο του Αϊφελ. Γύρω του χιλιάδες κόσμου αποθέωσαν τον Σέρβο θρύλο του παγκόσμιου τένις σε μία από τις πιο δυνατές στιγμές των Αγώνων, η οποία θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει και τελική σκηνή χολιγουντιανού φιλμ, από αυτές που ο ήρωας θριαμβεύει αφού πρώτα έχει δοκιμαστεί σκληρά. Στη σκιά του Πύργου του Αϊφελ, άλλωστε, αλλά και σε ολόκληρο το Παρίσι, αυτές τις ημέρες κυκλοφορούν πολλοί αστέρες του θεάματος: ο Τομ Κρουζ, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και η Αριάνα Γκράντε παρακολούθησαν από κοντά την τελετή έναρξης. Η Νικόλ Κίντμαν είδε σκέιτμπορντ στη διάσημη Πλας ντε λα Κονκόρντ, ενώ το ζευγάρι των Ράιαν Γκόσλινγκ και Εβα Μέντες θαύμασε τους ιππείς στις Βερσαλλίες. Σταθερά λαμπερούς φαν (Μπαζ Λούρμαν, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Λέσλι Μαν) απέκτησε ξαφνικά και το μπιτς βόλεϊ, μια και διεξάγεται ακριβώς στα πόδια του Πύργου του Αϊφελ, κάτι που σημαίνει ότι προσφέρεται για… σέλφι.
Στους δρόμους
Δεν είναι όμως μόνον οι διάσημοι που απολαμβάνουν αγωνίσματα στους δρόμους και στις πλατείες του Παρισιού. Το περασμένο Σάββατο, σχεδόν 1 εκατομμύριο κόσμος(!) βρέθηκε στο κέντρο και στα προάστια της πόλης προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά την ποδηλασία δρόμου, την οποία βέβαια οι Γάλλοι λατρεύουν. Η διαδρομή του αγώνα πέρασε, μεταξύ άλλων, μέσα από τη γραφική γειτονιά της Μονμάρτρης και δίπλα από περίφημα μνημεία του Παρισιού. Οι ποδηλάτες διέσχισαν τους δρόμους όπου άλλοτε βολτάριζε η Αμελί της Οντρέ Τοτού, στο ομώνυμο φιλμ του Ζαν-Πιερ Ζενέ που έκανε πάταγο στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και πρέπει από μόνο του να ανέβασε κάμποσες μονάδες τους τουριστικούς δείκτες της περιοχής.
Ακριβώς δέκα χρόνια αργότερα, ήταν σειρά του μεγάλου Γούντι Αλεν να στείλει το δικό του ερωτικό γράμμα στην Πόλη του Φωτός με το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι». Εκεί o πρωταγωνιστής Γκιλ (Οουεν Γουίλσον) φτάνει για διακοπές μαζί με την εύπορη οικογένεια της αρραβωνιαστικιάς του (Ρέιτσελ ΜακΑνταμς), ωστόσο γρήγορα η νοσταλγία και ο άκρατος ρομαντισμός του θα τον οδηγήσουν σε ένα απίθανο ταξίδι πίσω στο Παρίσι της δεκαετίας του 1920. Ετσι, ενώ την ημέρα επισκέπτεται τις Βερσαλλίες παρέα με τα πεθερικά –στους Αγώνες, όπως είπαμε, οι κήποι των επιβλητικών ανακτόρων μετατράπηκαν σε εντυπωσιακό κέντρο της ιππασίας– οι νύχτες τον βρίσκουν να διασχίζει την πόλη σε ένα ανοιχτό αυτοκίνητο-αντίκα παρέα με τον Φιτζέραλντ, τον Χέμινγουεϊ, τον Μπουνιουέλ, τον Νταλί και άλλους θρύλους της τέχνης· ή να απολαμβάνει μια βόλτα πλάι στον Σηκουάνα εν μέσω βροχής. Αυτό το τελευταίο, άλλωστε, δεν έγινε και στην πολυσυζητημένη τελετή έναρξης των φετινών Αγώνων;
Ως γνωστόν, οι διοργανωτές πήραν την τολμηρή απόφαση να τοποθετήσουν για πρώτη φορά το λαμπερό γεγονός εκτός σταδίου, μέσα στην ίδια την πόλη, στις εμβληματικές τοποθεσίες και με άξονα τον θρυλικό ποταμό της. Πόσες ταινίες, από τα χρόνια της νουβέλ βαγκ μέχρι τους «Εραστές της γέφυρας» του Λεός Καράξ δεν έχουν γυριστεί με φόντο τον Σηκουάνα και τις γέφυρές του; Μέχρι και θρίλερ με αιμοδιψείς καρχαρίες είδαμε πρόσφατα εκεί, με το «Στα βάθη του Σηκουάνα» του Netflix. Επιπλέον, η σύγχρονη σειρά-φαινόμενο της διαδικτυακής πλατφόρμας, «Η Εμιλι στο Παρίσι», έφερε ξανά στη μόδα τη γαλλική πρωτεύουσα και τον Σηκουάνα, ο οποίος πάντως… συκοφαντήθηκε τις τελευταίες ημέρες ως υπερβολικά βρώμικος (προφανώς και είναι) για να κολυμπήσουν μέσα οι αθλητές.
Πίσω στην τελετή έναρξης, εκείνο που ολοφάνερα μέτρησε περισσότερο ήταν η τηλεοπτική εικόνα που εστάλη απευθείας σε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο: η α λα Moulin Rouge εμφάνιση της Lady Gaga, το φλεγόμενο πιάνο με το «Imagine» του Τζον Λένον στη μέση του ποταμού, ο ατσάλινος καβαλάρης πάνω στα νερά, ο σκανδαλιστικός «Μυστικός Δείπνος» και φυσικά η διαβόητη πασαρέλα της συμπερίληψης, την οποία ο τηλεοπτικός φακός τίμησε με το παραπάνω. Σίγουρα οι εκατοντάδες χιλιάδες διά ζώσης θεατές κατάφεραν να παρακολουθήσουν μόνο τμήματα του μακροσκελούς σόου, ωστόσο, η χώρα που γέννησε το σινεμά χάρισε σε όλους τους υπόλοιπους μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία, με αποκορύφωμα το τελετουργικό άναμμα του βωμού-αερόστατου και το αξέχαστο τραγούδι της Σελίν Ντιόν.
Και αρκετά από όσα παρακολουθήσαμε πάντως αυτό το τελευταίο δεκαήμερο στο Παρίσι μοιάζουν βγαλμένα από ταινία – εξάλλου, ο αθλητισμός έχει την τάση να γεννάει πρωταγωνιστές και συγκινητικές ή αστείες ιστορίες, όπως αυτές του σινεμά. Είναι, βέβαια, θέμα χρόνου η ζωή της Σιμόν Μπάιλς, της μαγευτικής γυμνάστριας με τα 11 ολυμπιακά μετάλλια, να γίνει ταινία. Αν αυτό τελικά συμβεί, η σκηνή στην οποία η Μπάιλς, μαζί με τη συναθλήτριά της Τζόρνταν Τσάιλς, υποκλίνονται μπροστά στη χρυσή ολυμπιονίκη Ρεμπέκα Αντράντε από τη Βραζιλία, δεν θα αφήσει μάτι στεγνό… Με φιλμ της Marvel, αντιθέτως, θα μοιάζει μάλλον εκείνο που θα γυριστεί για τον Αρμάντ Ντουπλάντις. Ο Σουηδός πρωταθλητής του άλματος επί κοντώ κατέρριψε (ξανά) το παγκόσμιο ρεκόρ πηδώντας 30 εκατοστά ψηλότερα από όλους τους ανταγωνιστές του και μοιάζοντας πραγματικά με υπερήρωα κόμικς. Παρόμοια πράγματα μπορεί να πει κανείς για τον δικό μας Μίλτο Τεντόγλου, τον απίθανο Γάλλο κολυμβητή Λεόν Μαρσάν, τον «κουλ» Τούρκο σκοπευτή Γιουσούφ Ντικέτς, την αέρινη Ολλανδή δρομέα Φέμκε Μπολ και τόσους άλλους που θαυμάσαμε το αμέσως προηγούμενο διάστημα στους Αγώνες. Ο μόνος πάντως που δέχτηκε απευθείας πρόταση για δουλειά στη βιομηχανία του θεάματος ήταν ο Γάλλος επικοντιστής Αντονί Αμιρατί, τον οποίο φαίνεται να προσέγγισε εταιρεία παραγωγής ταινιών για ενηλίκους, λίγες ώρες αφότου εκείνος έριξε τον πήχυ με τον… καβάλο του.
Ταιριαστό πέρασμα
Αυτό που μένει τώρα να δούμε είναι τι μας επιφυλάσσει η τελετή λήξης. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Τομά Ζολί, αποκάλυψε μόνο ότι αυτή θα συνδυάζει γενικώς το «θαύμα» με τη «δυστοπία»· σε κάθε περίπτωση, πρωταγωνιστικό ρόλο εκεί θα έχει ο Τομ Κρουζ, με τον χολιγουντιανό αστέρα να πραγματοποιεί ένα από τα γνωστά του επικίνδυνα stunt (πιθανότατα) από την οροφή του «Σταντ ντε Φρανς». Το πιο ταιριαστό πέρασμα: από την πόλη που γέννησε την Εβδομη Τέχνη σε εκείνη που εξελίχθηκε σε σύγχρονη πρωτεύουσά της, το Λος Αντζελες, που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028.