Στην αποκατάσταση της σκηνής και των παρασκηνίων του μεγάλου θεάτρου στην αρχαία Νικόπολη που χτίστηκε από τον Οκταβιανό το 31 π.Χ. και συνδέθηκε με την αναβίωση των «Ακτίων», των αγώνων προς τιμήν του Απόλλωνα, προχωρεί το υπουργείο Πολιτισμού.
Το θέατρο, που στην αρχαιότητα μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι και 10.000 θεατές, με πανοραμική θέα προς την αρχαία πόλη και τον Αμβρακικό κόλπο, ανακαινίστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και απέκτησε πιο ψηλό, πολυτελές, σκηνικό οικοδόμημα και μια περιμετρική στοά, συνδυάζοντας ρωμαϊκά και ελληνικά αρχιτεκτονικά στοιχεία.
Το ΥΠΠΟ εκτελεί ένα συνολικό σχέδιο ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, της αρχαίας πόλης που ίδρυσε ο Οκταβιανός για να τιμήσει τους θεούς που του χάρισαν τη νίκη στη ναυμαχία του Ακτίου εναντίον του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας.
Ηδη έχουν ολοκληρωθεί τα αναστηλωτικά προγράμματα που αφορούν το κοίλο του θεάτρου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο της αποκατάστασης της ορχήστρας. Παράλληλα, με εντατικούς ρυθμούς εξελίσσονται οι εργασίες στερέωσης-αποκατάστασης, συντήρησης και διαμόρφωσης στον Οίκο του Γεωργίου Εκδίκου, στην πολυτελή έπαυλη του Ρωμαίου αξιωματούχου και στη Βασιλική Α΄ του Δομετίου, ενώ ολοκληρώθηκε η αναστήλωση της πύλης της Βασιλικής του Αλκίσωνος.
Στόχος του υπουργείου είναι να δρομολογηθεί η υποψηφιότητα της Νικόπολης προς ένταξη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Η πόλη ιδρύθηκε από τον Οκταβιανό για να τιμήσει τους θεούς που του χάρισαν τη νίκη στη ναυμαχία του Ακτίου εναντίον του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας.
Ιστορικά, η παλαιότερη ανασκαφή στον χώρο του θεάτρου έγινε το 1960, ενώ σχεδόν 40 χρόνια αργότερα εκτεταμένοι καθαρισμοί οδήγησαν στη συμπλήρωση της κάτοψης του θεάτρου.
Το 2011 εγκρίθηκε μελέτη προστασίας και αποκατάστασης του θεάτρου, ενώ μέχρι σήμερα το σκηνικό οικοδόμημα του θεάτρου αποτυπώθηκε ψηφιακά, έγιναν εργασίες στήριξης, γεωτεχνικές μελέτες, και εκπονήθηκε μελέτη για την κίνηση των επισκεπτών μέσα και έξω από το θέατρο.