Για συνεργασίες με άλλα μουσεία, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ανταλλαγές ή δανεισμό αντικειμένων που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο, έκανε λόγο ο διευθυντής του ιδρύματος, Νίκολας Κάλιναν, σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου.
Ειδικότερα, ερωτώμενος για τον τρόπο που το Βρετανικό Μουσείο θα ανταποκριθεί σε αιτήματα επαναπατρισμού όπως εκείνα που αφορούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τα Χάλκινα του Μπενίν, ο Νίκολας Κάλιναν επανέλαβε το επιχείρημα ότι ο σχετικός νόμος του 1963 δεν επιτρέπει στο Βρετανικό Μουσείο να παραχωρεί αντικείμενα των συλλογών του, ακόμη και αν το επιθυμούσε.
«Μια πιο ενδιαφέρουσα διάσταση», συνέχισε, «που μπορούμε να σκεφτούμε τώρα, είναι το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε με άλλα μουσεία ανά τον κόσμο προκειμένου να δανείσουμε ή να ανταλλάξουμε αντικείμενα. Δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο σε αυτό», είπε ο Κάλιναν, «και θα τους ωφελούσε όλους. Ηδη, πολύ περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τα αντικείμενα του Βρετανικού Μουσείου σε εκθέσεις εκτός του ιδρύματος, παρά έρχονται σε αυτό ως επισκέπτες».
Σε διευκρινιστική ερώτηση για το αν μια φιλική συμφωνία δανεισμού μπορεί να τερματίσει τη διαμάχη για τα Γλυπτά, ο Νίκολας Κάλιναν απάντησε ότι «δεν προσπαθώ να αποφύγω την ερώτηση, αλλά αυτό το ζήτημα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά μου. Εξαρτάται από άλλα εμπλεκόμενα μέρη». Στο μεταξύ, τη δική του αμοιβαία επωφελή λύση για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα θα παρουσιάσει αναλυτικά στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα ο οργανισμός Parthenon Project. Στη σχετική ανακοίνωσή του, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, μεταξύ άλλων, προτείνεται η μετονομασία της Duveen Gallery του Βρετανικού Μουσείου (όπου φυλάσσονται τα Γλυπτά) όχι απλώς σε «Hellenic Gallery», αλλά σε «Prince Phillip Hellenic Gallery», ως αναφορά στη μνήμη του πρίγκιπα Φιλίππου (1921-2021), συζύγου της Ελισάβετ Β΄, ο οποίος είχε γεννηθεί στην Ελλάδα και διατηρούσε δεσμούς με τη χώρα.