Γιάννης Ρίτσος: Ο πρώτος «Επιτάφιος»

Γιάννης Ρίτσος: Ο πρώτος «Επιτάφιος»

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη δημόσια παρουσίαση του «Επιτάφιου» του Γιάννη Ρίτσου δεν ήταν το 1961. Ηταν πολλά χρόνια νωρίτερα. Ηταν μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, όταν οι οργανώσεις του ΚΚΕ και του ΕΑΜ γιόρτασαν με μια μεγάλη γιορτή, σ’ ένα κέντρο της οδού Αμερικής, που είχε το όνομα  «Μαξίμ». Εκεί δόθηκε η παράσταση του «Επιτάφιου», με τη μορφή μοιρολογιού – χορικού. Το παρουσιάσαμε η Ασπασία Παπαθανασίου, η Λούλα Ιωαννίδου, εγώ και ίσως κάποιες άλλες που δεν θυμάμαι πια. Το «Μαξίμ» ήταν μια μεγάλη αίθουσα γεμάτη κόσμο. Τη σκηνοθεσία της παράστασης εκείνης, χωρίς μουσική, είχε κάνει ο Γιώργος Σεβαστίκογλου.

(…) Το 1961 παρουσιάστηκε ο «Επιτάφιος», ντυμένος με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη (τραγούδι Γρηγόρης Μπιθικώτσης, αφήγηση Αλέκα Παΐζη) στο κέντρο «Μυρτιά», κάπου στις Τζιτζιφιές. Υπήρχαν διαφωνίες ως προς το χώρο: «Τι, ο κόσμος θα τρώει την μπριζόλα του κι εμείς θα τραγουδάμε;» ήταν οι ενστάσεις που ακούστηκαν. Τη βραδιά της πρεμιέρας έσβησαν τα φώτα και παρουσιάσαμε το έργο με κεριά. Η παρουσίαση ήταν πλέον διαφορετική. Υπήρχαν τα «μιλητά» μέρη και τα τραγουδιστά. Ορισμένα από τα τμήματα του «Επιτάφιου» ήταν μόνο μιλητά, άλλα περιέχονταν και στα μουσικά μέρη και μετά τη δική μου αφήγηση έπαιρνε τη σκυτάλη ο Γρηγόρης και τραγουδούσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή