Μια βραδιά με μερικές μόνο από τις «σπάνιες στιγμές συγκίνησης που γέννησε τούτη η λαλιά» ήταν η εκδήλωση στο Μικρό Παλλάς, το βράδυ της Τρίτης. Έξι καλλιτέχνες ζωντάνεψαν ποιήματα των μεγάλων Ελλήνων ποιητών. Ήταν η εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση της μεγάλης προσφοράς που εγκαινιάζει η «Κ», με 14 τόμους 12 Ελλήνων ποιητών. Την αρχή κάνει την προσεχή Κυριακή 16 Φεβρουαρίου η ποίηση του Κ. Π. Καβάφη. Το κοινό, μέσα από τις λέξεις των ποιητών, συνομίλησε τόσο με τη σοφία όσο και με την «οικονομία της ποιητικής τέχνης». Οι λέξεις υποδέχονταν το κοινό από το φουαγιέ του «Μικρού Παλλάς». Σκόρπιες λέξεις ποιητών πάνω σ’ ένα μπάνερ: Φως, άγρυπνα, νοσταλγία, ψιχάλισμα, εύγε, λογίζεται, ηλιογέννητο, ερρόδιζαν, μειδίαμα, υπέρλευκη… Ηταν το πρώτο καλωσόρισμα στην εκδήλωση της επίσημης παρουσίασης της μεγάλης προσφοράς που εγκαινιάζει η «Κ» από την ερχόμενη Κυριακή: τους 14 τόμους -έναν κάθε Κυριακή- με τη ζωή και το πρωτότυπα ανθολογημένο έργο δώδεκα μεγάλων Ελλήνων ποιητών. Και ο πρώτος τόμος ήταν ήδη εκεί, μερικά αντίτυπα με την ποίηση του Κ. Π. Καβάφη, μαζί και το cd με τη φωνή της Ελλης Λαμπέτη να απαγγέλλει στίχους του Αλεξανδρινού ποιητή.
Στην πλατεία του θεάτρου δεν κάθονταν μόνο οι άνθρωποι που γράφουν ή εκδίδουν ποίηση, αυτοί που καταπιάνονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τις λέξεις. Ηταν κι αυτοί που τη διαβάζουν, οι αναγνώστες. Σ’ αυτούς απευθύνεται αυτή η προσφορά, που «επιθυμεί να συγκεντρώσει τις σπάνιες στιγμές συγκίνησης που γέννησε τούτη η λαλιά», όπως είπε λίγα λεπτά αργότερα, από τη σκηνή του «Μικρού Παλλάς» ο αρχισυντάκτης του κυριακάτικου ένθετου «Τέχνες και Γράμματα» της «Κ», Ηλίας Μαγκλίνης, που άνοιξε τη βραδιά. Για να καλέσει αμέσως μετά στη σκηνή τον αρθρογράφο της «Κ» Παντελή Μπουκάλα, που έχει αναλάβει το βάρος της ανθολόγησης κάποιων από τους τόμους της προσφοράς και του Κώστα Μπουρναζάκη, συγγραφέα, μεταφραστή και επιμελητή του τόμου για τον Αγγελο Σικελιανό.
«Ολοι οι ποιητές, με τη μία ή την άλλη μορφή, έχουν περάσει από την «Κ» και ήταν μία οφειλόμενη τιμή αυτή προς τους ποιητές» είπε ο Παντελής Μπουκάλας, προσθέτοντας ότι γι’ αυτόν τον λόγο η «Καθημερινή» στα 95 χρόνια της διαδρομής της είναι μέρος όχι μόνο της ελληνικής Ιστορίας, αλλά και της ελληνικής λογοτεχνίας. Ο Π. Μπουκάλας αναφέρθηκε στον τρόπο ανθολόγησης -«δεν φτιάχνουμε κανόνα ούτε θέλουμε να φτιάξουμε μια Εθνική Ελλάδος» είπε και πρόσθεσε ότι επιδιώκεται η ανθολόγηση να αποκτήσει «ένα λαϊκό χαρακτήρα, ώστε να ανοίξει την όρεξη για διάβασμα. Γιατί η προσδοκία είναι να διαβαστούν τα ποιήματα», έτσι ώστε να λειτουργήσουν ιαματικά στις ανθρώπινες αγωνίες. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κώστας Μπουρναζάκης που είπε ότι «η ποίηση μιλάει για πράγματα που μας καίνε, παρότι συχνά την παίρνουμε από φόβο» για να προσθέσει ότι «η τέχνη της αληθινής ποίησης είναι μια τέχνη τολμηρής πορείας».
Η ακαδημαϊκός και ποιήτρια Κική Δημουλά ανέβηκε αμέσως στο βήμα, επαινώντας την πρωτοβουλία της «Κ»: «Θεωρώ θερμαντική τη σκέψη της “Κ” να συμπεριλάβει την ποίηση στην κυκλοφορία της». Γιατί «η ποίηση θερμαίνει». Γιατί «η ποίηση είναι μια “καθημερινή” είδηση». Γιατί η ποίηση είναι «ένα έμπρακτο δελτίο καθημερινών μεταβολών που επηρεάζουν».
Κι αμέσως μετά, τα τραπέζια και τα μικρόφωνα τοποθετήθηκαν αλλιώς στη σκηνή του «Μικρού Παλλάς» και οι καλλιτέχνες πήραν τις θέσεις τους. Ο Καβάφης, ο Σεφέρης, ο Αναγνωστάκης, ο Εγγονόπουλος, ο Εμπειρίκος, ο Βάρναλης, ο Ρίτσος, ο Καρυωτάκης, η Δημουλά, ο Σικελιανός, ο Παλαμάς, είχαν την τύχη χθες βράδυ να «ακουστούν» από έξι έξοχες φωνές. Οι ηθοποιοί Κόρα Καρβούνη, Σοφία Σεϊρλή, Ολγα Τουρνάκη, Νίκος Χατζόπουλος, Αιμίλιος Χειλάκης και η ηθοποιός και τραγουδίστρια Χριστίνα Μαξούρη με τη συνοδεία του συνθέτη Χρύσανθου Χριστοδούλου και με τη σκηνοθετική φροντίδα του Γιάννη Καλαβριανού ζωντάνεψαν ποιήματα γνωστά ή λιγότερο γνωστά, έφεραν τις φωνές των ποιητών πιο άμεσα στη σκέψη και στην ψυχή όσων βρέθηκαν χθες το βράδυ στο «Μικρό Παλλάς». Το θερμό χειροκρότημα στο τέλος της βραδιάς «έλεγε» ότι οι λέξεις των ποιητών είναι και θερμαντικές και ιαματικές