Από το Ολυμπιείο… ώς τον Αρη

Από το Ολυμπιείο… ώς τον Αρη

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για το Ολυμπιείο έχει εκδοθεί μια υπουργική αποφαση, η οποία ορίζει πώς θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος για μια εκδήλωση μουσική, που είναι διεθνώς και επικοινωνιακώς πάρα πολύ σημαντική. Η Υπηρεσία (Αρχαιολογική και Τεχνική) ελέγχει την αυστηρή εφαρμογή των όρων αυτής της απόφασης». Αυτά δήλωσε χθες ο υπουργός Πολιτισμού για τον θόρυβο που έχει προκληθεί σχετικά με τη συναυλία του Βαγγέλη Παπαθανασίου και τις εκτεταμένες παρεμβάσεις που απαιτεί αυτή, μέσα σε έναν τόσο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο όπως το Ολυμπιείο.

Συνέχισε, ωστόσο, τονίζοντας πως πρέπει «να καταλάβουμε ότι τα μνημεία μας αποκτούν την πλήρη αξία τους μέσα από την ολοκληρωμένη χρήση τους. Ο κόσμος πρέπει να νιώθει ότι τα μνημεία είναι ανοιχτά και δεν είναι αφιερωμένα μόνο στην επιστημονική κοινότητα».

Κι αν νωρίτερα ο Μίκης Θεοδωράκης είχε διαμαρτυρηθεί, ο υπουργός προσπάθησε να το αντιμετωπίσει χαριτωμένα, θυμίζοντας ότι έχει θέση και στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα αλλά και στους Δελφούς θα τιμηθεί, στο διεθνές άτος προσφύγων. «Επειδή θελει κι αυτός να συνδεθεί με έναν πλανήτη, όπως η εκδήλωση του Β. Παπαθανασίου συνδέεται μέσω της NASA με τον Αρη, συμφωνήσαμε ότι ο πλανήτης που του αρμόζει είναι η Αφροδίτη και θα γίνει η σύνδεση αυτή».

Πανό 4.000 τ.μ.

Πάντως, επειδή τα θέματα αυτά δεν είναι αστεία, όπως δεν είναι αστεία η αλόγιστη χρήση ενός μημείου, μια βόλτα στο Ολυμπιείο αρκεί για να διαπιστώσει κανείς τον όγκο των έργων. Εκτός από αυτά που είχε γράψει η «K» στις 8/6, πυλώνες εχουν εγκατασταθεί στην Αγία Φωτεινή προκειμένου να «σηκωθούν» προβολείς 40.000 βατ, ενώ το πανό που θα καλύψει την πίσω πλευρά του ναού είναι 4.000 τ.μ., με ύψος οκτώ μέτρων ψηλότερα από τους κίονες. Και να σκεφτεί κανείς ότι στην πρώτη επίσκεψη του συνθέτη στον χώρο είχε τονιστεί ότι θα είναι μια εκδήλωση για 40 άτομα που θα κάθονται πάνω σε μαξιλάρες. Τελικά, έγινε θέατρο 3.000 θέσεων. Μόνο που κανείς επιστήμονας δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του μνημείου.

Με αφορμή την 1η Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πολιτισμός», που συνέρχεται στην Αθήνα σήμερα, μετά την επίσημη έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο υπουργός παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του. Το πρόγραμμα συντελείται από πέντε συνιστώσες: Το επιχειρησιακό πρόγραμμα Πολιτισμός που χρηματοδοτείται με 206 δισ. δρχ., τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα (190 δισ. δρχ.), η «Κοινωνία της Πληροφορίας» (35 δισ. δρχ.), η Κοινοτική Πρωτοβουλία Interreg (25 δισ.) και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Απασχόλησης (35 δισ.). Το σύνολο δηλαδή είναι 491 δισ. δρχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή