Οι σεναριογράφοι της Ευρώπης

Οι σεναριογράφοι της Ευρώπης

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αθήνα γεννήθηκε χθες το μεσημέρι η Ενωση των Ευρωπαίων Σεναριογράφων, η οποία συγκροτήθηκε σε Σώμα και η γέννησή της επικυρώθηκε χθες στο Ζάππειο Μέγαρο από την 1η Γενική Συνέλευση της νεότευκτης Ενωσης, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου και του υφυπουργού Τύπου και ΜΜΕ Τηλέμαχου Χυτήρη. Η έντονη ελληνική παρουσία επιβεβαιώθηκε και στη διάρκεια των αρχαιρεσιών, όταν στη θέση της Προέδρου εκλέχθηκε η επικεφαλής της Ενωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, κ. Κατερίνα Μαρινάκη.

Πρόκειται για την «τελευταία ένωση επαγγελματίων της οπτικοακουστικής βιομηχανίας», όπως σημείωσε η διευθύντρια του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων κ. Ολγα Κλειμάκη. Οι σεναριογράφοι συνειδητοποίησαν την αναγκαιότητα μιας οργάνωσης που θα τους εκπροσωπεί σε ερυωπαϊκό επίπεδο και στις πρόσφατες συναντήσεις τους αποφάσισαν τη συγκρότηση ενός επίσημου οργάνου. Οι πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκαν ήταν η Ισπανία, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Ισλανδία. Ακολούθησαν η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ελβετία και η Πορτογαλία. Στη Συνέλευση της Αθήνας συγκεκριμενοποιήθηκαν οι στόχοι: η προώθηση της δουλειάς των σεναεριογράφων, η προάσπιση των δικαιωμάτων τους, η εναρμόνιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η ανταλλαγή ιδεών, σχεδίων και εμπειριών. Ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας χθες το μεσημέρι στους Ελληνες και ξένους σεναριογράφους, σημείωσε ότι «το σενάριο είναι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Το φαινόμενο του πανεπόπτη σκηνοθέτη που τα κάνει όλα μπορεί να μας έδωσε μεγάλους δημιουργούς αλλά δεν είναι το μοντέλο της εποχής μας και σίγουρα δεν έχει ευνοήσει το ελληνικό σινεμά, για να μη μιλήσω για ολόκληρο τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή