Πενταπλάσια έσοδα, πολλαπλάσια δουλειά

Πενταπλάσια έσοδα, πολλαπλάσια δουλειά

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκταση των επενδύσεων του Γ’ ΚΠΣ δεν έχει καμία σχέση με το Β’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και ό,τι συνέβη στη χώρα μας, προειδοποιούσε χθες όσους είχαν συγκεντρωθεί στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών ο υπουργός Πολιτισμού. Εργο κι αυτό του Β’ Προγράμματος, γι’ αυτό και η επιλογή του χώρου δεν ήταν καθόλου συμπτωματική. Το Γ’ ΚΠΣ, ωστόσο, επιβάλλει άλλους στόχους και ρυθμούς, μια εγρήγορση, αφού την περίοδο αυτή το ΥΠΠΟ καλείται να διαχειριστεί το ποσόν των 500 τουλάχιστον δισ. δρχ. «Κι αυτό συνιστά μόνο τη δημόσια συμμετοχή (οι ιδιωτικές συμμετοχές υπολογίζεται να αυξήσουν τον συνολικό προϋπολογισμό κατά 50 δισ. δρχ.). Το πενταπλάσιο σχεδόν ποσόν απ’ ό,τι είχε μέχρι πρότινος, το οποίο απαιτεί, για να γίνουν νοικοκυρεμένα έργα, πολλή δουλειά και γρήγορες απορροφήσεις των κονδυλίων. Γιατί μόνο τα χρήματα δεν αρκούν, όπως έδειξε η προηγούμενη εμπειρία…

Ο κ. Βενιζέλος για να μη χάσει χρόνο ανακοίνωσε την ίδρυση ενός ακόμη μουσείου, ηλεκτρονικού αυτή τη φορά (όλα τα είχαμε…). Αφορά τον ελληνικό πολιτισμό και θα ‘χουν πρόσβαση οι επισκέπτες του Διαδικτύου. Ηδη, υπογράμμισε, έχει συσταθεί ομάδα εργασίας και όπως φαίνεται, μέχρι το τέλος του μηνός θα έχουμε νεότερα γι’ αυτό.

Απολογισμός

Κατά την περίοδο 1994 – 2000, δηλαδή του Β’ ΚΠΣ, υλοποιήθηκαν 280 έργα προϋπολογισμού 120 δισ. δρχ. Παρά το γεγονός ότι το υποπρόγραμμα «Πολιτισμός» αποτελεί «κατά γενική ομολογία επιχειρημένο», είπε ο υπουργός Πολιτισμού,«οι παρεμβάσεις του κάλυψαν ένα μικρό μέρος των ποσοτικών και ποιοτικών αναγκών», όπως και οι παρεμβάσεις που εντάχθηκαν στα ΠΕΠ. Τι σημαίνει αυτό; Οτι αποτελούν την αρχή μιας οργανωμένης επενδυτικής κοινωνίας, η οποία πρέπει να συνεχιστεί με αυξανόμενους ρυθμούς και στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου.

Στον τομέα φερ’ ειπείν της επισκεψιμότητας των μουσείων, ο κ. Βενιζέλος δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος, αφού ήταν μικρή σε σχέση με εκείνη των αρχαιολογικών χώρων. Κάτι «που εμποδίζει τη διαμόρφωση τουριστικής πολιτικής, με κοινό σε 12μηνη βάση». Ευχαριστημένος παρ’ όλα αυτά, «γιατί το ΥΠΠΟ πέτυχε απορρόφηση της τάξεως του 100%».

Πού θα πάει το Γ’ ΚΠΣ

Με αφορμή την 1η Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πολιτισμός», που συνέρχεται στην Αθήνα σήμερα, μετά την επίσημη έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο υπουργός παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του. Το πρόγραμμα συντελείται από πέντε συνιστώσες: Το επιχειρησιακό πρόγραμμα Πολιτισμός που χρηματοδοτείται με 206 δισ. δρχ., τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα (190 δισ. δρχ.), η «Κοινωνία της Πληροφορίας» (35 δισ. δρχ.), η Κοινοτική Πρωτοβουλία Interreg (25 δισ.) και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Απασχόλησης (35 δισ.). Το σύνολο δηλαδή είναι 491 δισ. δρχ.

Η κατανομή της χρηματοδότησης ανά τομέα παρέμβασης είναι: Μουσεία (160 δισ.), Μνημεία και Αρχαιολογικοί Χώροι (167 δισ.), Σύγχρονος Πολιτισμός (164 δισ.).

Αναλυτικότερα, στον τομέα των Μουσείων τα 160 δισ. μοιράζονται σε πέντε κατηγορίες. Τα Νέα Μουσεία (Ακρόπολης, της Πόλης των Αθηνών, Πατρών, Λάρισας, Αίγινας, Πέλλας, Σάμου, Αρτας, Αλεξανδρούπολης, Αρχαίας Ηλιδος, Πολυκεντρικό Βεργίνας, Χανίων, Μεσσαράς, Σπάρτης, Χαλκίδας, Βυζαντινό Διδυμοτείχου, νέο κτίριο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς).

Στην κατηγορία των Νεότερων Μνημείων, που αποκαθίστανται και αποκτούν χρήση μουσείου εντάσσονται τα: Φιξ (η αγορά συντελείται ανακοίνωσε την ερχόμενη εβδομάδα), ΥΦΑΝΕΤ – Κρατικό Μουσειο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, Δημοτική Αγορά Πύργου, Αρέθουσα Χαλκίδας, ΧΥΜΟΦΙΞ Σπάρτης.

Τα μουσεία που επεκτείνονται ή βελτιώνονται είναι: ΕΑΜ, Πινακοθήκη, Γλυπτοθήκη (Γουδί), Αρχαιολογικά Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Δελφών, Πειραιά, Βόλου, Καβάλας, Ιωαννίνων, Λαυρίου, Μαραθώνα, Αρχαίας Ολυμπίας (κτίριο ΣΠΑΠ), Βυζαντικό Αθηνών, Θεσσαλονίκης και μικρές επεμβάσεις σε 50 ακόμη.

Στο Γ’ ΚΠΣ εντάσσονται και όλες οι μόνιμες εκθέσεις των νέων μουσείων, το Δίκτυο Αρχαιολογικών Αποθηκών και το Δίκτυο Κέντρων Συντήρησης.

Β’ τομέας

Στον τομέα των Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων (167 δισ.) εντάσσονται: Αξονας Ολυμπία – Αθήνα – Δελφοί, αρχαία θέατρα, γυμναστήρια και στάδια, τρίγωνο Δίον – Βεργίνα – Πέλλα, αρχαιολογικοί χώροι και δίκτυα προϊστορικών και κλασικών μνημείων, Βυζαντινά μνημεία, Νεότερα (όπως αποκατάσταση Εθνικού, Πειραιά, Μαλλιαροπούλειου στην Τρίπολη κ.α.), και ακόμη 400 έργα αποκατάστασης μνημείων και αναβάθμισης της υποδομής αρχαιολογικών χώρων.

Γ’ τομέας

Στον σύγχρονο πολιτισμό (164 δισ.) εντάσονται 4 άξονες: Ολοκλήρωση μεγάλων παρεμβάσεων του Β’ ΚΠΣ (συνεδριακό κέντρο Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη και Μέγαρο Χορού στην Καλαμάτα).

Επίσης, νέες μεγάλες πολιτιστικές υποδομές (στέγαση Λυρικής, ΚΟΑ, ΚΣΟΤ), Πολιτιστικές υποδομές επικράτειας Πολιτισμού (θεατρικό δίκτυο, μουσικό, εικαστικό, κινηματογραφικό, φωτογραφικό, βιβλίου, αρχιτεκτονικής κ.ά.) και Μεγάλα Επικοινωνιακά Γεγονότα (Πολιτιστική Ολυμπιάδα, Ολυμπιακοί Αγώνες 2004, Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006 και Θεσσαλονίκη ΕΧΡΟ 2007).

Οι στόχοι κατά τον κ. Βενιζέλο είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων κατά 25%. Από 6 εκ. επισκέπτες που αφορά σήμερα την πρώτη κατηγορία να γίνουν 7,5 και από 2,1 επισκέπτες μουσείων που έχουμε τώρα, να φτάσουν 2,6 εκ. το 2006. Αύξηση περιμένει και τον σύγχρονο πολιτισμό, αλλά και την κοινωνία της πληροφορίας, όπου φιλοδοξεί πενταπλασιασμό των επισκεπτών σε ελληνικούς κόσβους. Δηλαδή από 200.000 επισκέπτες τον μήνα που είχαμε το 2000, να γίνουν 1 εκ. τον μήνα το 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή