Με επιχειρήματα για τα Μάρμαρα

Με επιχειρήματα για τα Μάρμαρα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα διάσταση δίνει το υπουργείο Πολιτισμού στη διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα από τη Βρετανία, με τη χρήση πρόσθετης επιχειρηματολογίας απέναντι στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Μπλερ. Επειτα από την απόφαση της Γερμανίας να επιστρέψει στην Ελλάδα τμήματα του Φιλιππείου, ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος εγκαταλείπει το γενικό αίτημα για επιστροφή των Μαρμάρων και στρέφεται σε δυναμικότερη διεκδίκηση, με το επιχείρημα των εργασιών αναστήλωσης των μνημείων της Ακρόπολης. Οπως είπε χθες ο κ. Βενιζέλος, έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στη νέα υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας Τέσα Τζόουελ, στην οποία αναφέρεται στο ζήτημα. «Θα ήταν κατώτερο των περιστάσεων να παρέμενα εγώ, ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού, μόνο στα τυπικά συγχαρητήρια», σημείωσε. «Θεωρώ πως ό,τι καλύτερο, μεγαλύτερο και πιο γενναιόδωρο μπορεί να κάνει η νέα βρετανική κυβέρνηση είναι να πάρει την απόφαση επιστροφής των Μαρμάρων, ιδίως τώρα που βαδίζουμε προς το 2004. Δεν μας ενδιαφέρει το ζήτημα ως νομικό ή ιδιοκτησιακό πρόβλημα, δεν μας ενδιαφέρουν οι νομικές σχέσεις μεταξύ βρετανικής κυβέρνησης και Βρετανικού Μουσείου. Μας ενδιαφέρει τα Μάρμαρα να βρεθούν πίσω, να ενοποιηθεί το μνημείο, να αποκατασταθεί η ακεραιότητά του, ιδίως τώρα που ολοκληρώνονται τα έργα αναστήλωσης και συντήρησης και τώρα, που έχουμε μπει στην τελική ευθεία για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης». Σε ό,τι αφορά την πορεία των εργασιών, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι «χρειάζονται αρχιτεκτονικά στοιχεία, σπόνδυλοι, κομμάτια από διάφορα άλλα σημεία του μνημείου, από την ανωδομή του, τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Εμείς τα χρειαζόμαστε για ένα πρόγραμμα αναστήλωσης, που είναι άμεσα εκτελέσιμο, εφικτό και που οφείλουμε να ολοκληρώσουμε έναντι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ο υπουργός Πολιτισμού δεν ανακοίνωσε τα συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά μέλη που ζητάει από τη νέα υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας. Οπως καταγράφονται σε άρθρο του αρχαιολόγου Αλέξανδρου Μάντη στο περιοδικό «Ανθέμιον», τα μέλη που αφαίρεσε ο Ελγιν και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο -εκτός από τα γλυπτά- είναι τα εξής: Από τον Παρθενώνα, κιονόκρανο κομμένο στα δύο, πιθανόν από τον 9ο κίονα της βόρειας πλευράς, ανώτατος σπόνδυλος από τον 6ο βόρειο κίονα, ένας θράνος. Ακόμη, τρία αρχιτεκτονικά μέλη από πρόπυλο κιονόκρανου, το δεύτερο από τον νότιο κίονα της ανατολικής πρόστασης, σπόνδυλος του πρώτου από τον ανατολικό κίονα της νότιας κιονοστοιχίας και ένας θράνος της ανωδομής των πλαγίων τοίχων του κεντρικού κτιρίου. Από το Ερέχθειο, βορειοανατολικός κίονας με το κιονόκρανο της ανατολικής πρόστασης, θραύσμα φατνώματος της ίδιας πρόστασης, θραύσμα πλαισίου παραθύρου, τμήμα επιστυλίου που συνέδεε την ανατολική κιονοστοιχία με τον βόρειο τοίχο και άλλα θραύσματα.

Εκθέσεις-εκδηλώσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή