«Εκάβη» – «Κύκλωπας» στο Δάσος

«Εκάβη» – «Κύκλωπας» στο Δάσος

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Μια καινοτόμο πρόταση πάνω στο αρχαίο δράμα καταθέτει αύριο το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Σε μια ενιαία παράσταση, τολμάει τη μετάβαση από την τραγωδία στο σατυρικό δράμα με δύο έργα που ανήκουν στην κορυφαία στιγμή της σοφιστικής παραγωγής του Ευριπίδη η τραγικότητα της «Εκάβης» και το παιγνιώδες των Σατύρων του «Κύκλωπα» δένουν σε μια παραγωγή, με «κοινούς συνεργάτες, ενιαία οπτική και παράλληλους στόχους που διατρέχουν τη θεατρική πράξη». Την απάντηση αυτή δίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Διαγόρας Χρονόπουλος ως σκηνοθέτης του πρώτου έργου, στο ερώτημα-πρόκληση που αντιμετώπισε με τους συνεργάτες του. Πώς ο σύγχρονος θεατής θα κάνει το πέρασμα από την τραγωδία στο σατυρικό δράμα. Το ΚΘΒΕ πάντως δεν πρωτοτυπεί. Ακολουθώντας τις επιταγές της αρχαιότητας, αφού μια τέτοια διαδοχή ήταν κανόνας στην παρουσίαση του δράματος, αναπαράγει έναν θεσμό που ίσχυε στα χρόνια του Αισχύλου. «Τον τραγικό λόγο του Ευριπίδη στην Εκάβη -ένα από τα πιο σκληρά, αιμόφυρτα έργα του αρχαίου δράματος- αποφορτίζει το σατυρικό δράμα του ιδίου ποιητή.

«Είναι δύσκολο να προσγειώσεις το κοινό στα πιο ανθρώπινα», εξηγεί ο αναπληρωτής διευθυντής Γιάννης Ρήγας, που υπογράφει τη σκηνοθεσία του Κύκλωπα -του έργου «που θέτει το δίλημμα ανάμεσα στην αθωότητα της αγριότητας και την απανθρωπιά του πολιτισμού».

Η ιδέα για την κοινή παρουσίαση των δύο έργων ανήκει στον καθηγητή Νίκο Χουρμουζιάδη που έκανε τη μετάφραση της «Εκάβης». Το δίπτυχο, κατά τον ίδιο, «άκρως ερεθιστικό μεταφέρει τις δύο όψεις του θεού τον Διόνυσο ως θεό της οδύνης από τη μία και ως θεό της βακχικής ευδαιμονίας από την άλλη».

Η μετάφραση του «Κύκλωπα» είναι του K. Χ. Μύρη, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιώργου Ζιάκα, η μουσική του Κώστα Βόμβολου («Εκάβη») και του Γιώργου Χριστιανάκη («Κύκλωπα»), η χορογραφία του Ισίδωρου Σιδέρη. Την Εκάβη ενσαρκώνει η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, τον βασιλιά της Θράκης Πολυμήστορα καθώς και τον Κύκλωπα (δύο ρόλους) ο Κώστας Καζάκος. Ο Χρήστος Βαλαβανίδης εμφανίζεται ως Σιληνός, τον Οδυσσέα υποδύεται ο Κώστας Σαντάς, τον Ταλθύβιο ο Νίκος Βρεττός, τον Αγαμέμνονα ο Βασίλης Σεϊμένης.

Η πρεμιέρα θα δοθεί αύριο στο Θέατρο Δάσους όπου θα ακολουθήσουν δύο ακόμη παραστάσεις (12 και 13/7). Στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε πολλές πόλεις της Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή