Ανοιξε το Θεατρικό Μουσείο Επιδαυρίων

Ανοιξε το Θεατρικό Μουσείο Επιδαυρίων

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι θεατές των παραστάσεων στο Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου θα μπορούν πλέον να παίρνουν παράλληλα και μία γεύση από την ιστορία του θεσμού μέσα από το Μουσείο Επιδαυρίων που άνοιξε από χθες επίσημα τις πύλες του και λειτουργεί σε ένα από τα κτίσματα που φέρουν την υπογραφή του Αρη Κωνσταντινίδη.

Στην έκθεση, που συνεχώς θα εμπλουτίζεται χρόνο με το χρόνο, παρουσιάζονται πάνω από 40 κοστούμια αλλά και μακέτες σκηνικών, μάσκες και λοιπά θεατρικά αντικείμενα, φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό από το ξεκίνημα του θεσμού το 1954 έως σήμερα.

Συγκεκριμένα, στον τομέα της ενδυματολογίας, περιλαμβάνονται κοστούμια σχεδιασμένα από 20 καλλιτέχνες και ανάμεσά τους οι: Αντώνης Φωκάς, Γιάννης Τσαρούχης (από τους «Ορνιθες» και τους «Πέρσες»), Σπύρος Βασιλείου, Γιώργος Βακαλό, Γιώργος Ζιάκας, Γιάννης Μετζικώφ, Απόστολος Βέττας κ.ά.

Το κυρίως κομμάτι των κοστουμιών προέρχεται από τη συλλογή του Θεατρικού Μουσείου, ωστόσο στη δημιουργία της συλλογής συνέβαλαν και το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, το ΚΘΒΕ, το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, το Θέατρο Νότου και το Θέατρο Αττις.

Στον χώρο θα υπάρχει και ειδική οθόνη όπου θα προβάλλονται δύο βίντεο, παραγωγής του Ελληνικού Φεστιβάλ, το πρώτο παρουσιάζει την ιστορία των Επιδαυρίων μέσα από μορφές που σημάδεψαν τον θεσμό, όπως ο Αλέξης Μινωτής, η Κατίνα Παξινού, η Μαίρη Αρώνη, η Αννα Συνοδινού, ενώ το δεύτερο βίντεο περιέχει αποσπάσματα από θρυλικές παραστάσεις: «Ορνιθες» του Θεάτρου Τέχνης, «Οιδίποδας επί Κολωνώ» του Εθνικού Θεάτρου το 1989 με τον Μινωτή.

Το Μουσείο θα είναι ανοικτό φέτος από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο σε καθημερινή βάση από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, θα υπάρχει συμβολικό εισιτήριο 500 δρχ. και όπως ανέφερε ο διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ Περικλής Κούκος, «σχεδιάζεται η ετήσια λειτουργία του και η κατάρτιση εκπαιδευτικών προγραμμάτων».

Την εικαστική επιμέλεια της έκθεσης είχε ο Γιάννης Μετζικώφ, την έρευνα, επιλογή των αντικειμένων και την τεκμηρίωση είχε η θεατρολόγος Δηώ Καγκελάρη και τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή