Ενας αιώνας ελληνικό τραγούδι με τη Μαρία Φαραντούρη

Ενας αιώνας ελληνικό τραγούδι με τη Μαρία Φαραντούρη

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα τραγουδήσει πολιτικά, επαναστατικά τραγούδια, με εξαίρεση το «Τι ωραία που είναι η αγάπη μου» από το «Μαουντχάουζεν», αλλά αντίθετα θα πει ρεμπέτικα, για πρώτη φορά, τα «Ηλιοβασιλέματα» του Χιώτη, Αττίκ και κλασικά τραγούδια του ελαφρού ρεπερτορίου σαν το «Αχ, ψαροπούλα». Ο λόγος για τη Μαρία Φαραντούρη, με την επιβλητική φωνή, που το ερχόμενο Σάββατο 28 Ιουλίου στο Ηρώδειο, συνοδευόμενη από την Ορχήστρα των Χρωμάτων και έξι νέους ερμηνευτές, θα επιχειρήσει μία ελληνική μουσική αναδρομή στον αιώνα που πέρασε. «Εναν αιώνα που τελικά της ανήκει», όπως ενθουσιωδώς είπε ο καλλιεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Γιώργος Κουρουπός, «γι’ αυτό της δίνουμε να τραγουδήσει ό,τι της δίνει χαρά».

Πρόκειται για μία παραγωγή του Ελληνικού Φεστιβάλ με τίτλο «Χρόνια σα φτερά», που αποτελεί ιδέα του συνθέτη και μουσικολόγου Γιώργου Παπαδάκη και προετοιμάζεται εδώ και έξι μήνες. Κριτήριο της επιλογής των τραγουδιών (εκτείνονται από Λαυράγκα και Χατζηαποστόλου και φτάνουν έως τον Ξαρχάκο, τον Λοΐζο και τον Μικρούτσικο) είναι, όπως εξήγησε ο κ. Παπαδάκης σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η καλλιτεχνική αξία τους, η απήχηση που είχαν στο κόσμο και η προσαρμογή τους στο χρώμα της φωνής της Μαρίας Φαραντούρη. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει περίπου σαράντα κομμάτια, από εκατό που είχαν διαλεχθεί σε πρώτη φάση, τα οποία καλύπτουν τα περισσότερα είδη της ελληνικής μουσικής. Ενα ακόμη κριτήριο για την επιλογή ήταν ο στίχος, αλλά και η προσπάθεια τα τραγούδια να είναι ενδεικτικά του στυλ των διαφόρων δημιουργών.

Στη συναυλία δεν θα υπάρχει χρονολογική σειρά στα τραγούδια ενώ, όπως τόνισε η Μαρία Φαραντούρη, «τη μερίδα του λέοντος κατέχει ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις που σφράγισαν τον αιώνα και ιδιαίτερα τη δεκαετία του ’60. Από γυναίκες τραγουδοποιούς συμπεριελάβαμε την Ελένη Καραΐνδρου και τη Λένα Πλάτωνος, ενώ δυστυχώς δεν υπάρχουν καθόλου νέοι συνθέτες, μια και ακόμα αποτελούν μία ζωντανή ιστορία που τώρα βιώνουμε και δεν έχουν κριθεί ούτε έχουν μπει στη μνήμη μας».

Η Μαρία Φαραντούρη εξήγησε ακόμα πως από την προετοιμασία της συναυλίας έμαθε πολλά πράγματα, όπως για το ελαφρό τραγούδι και τα Δημώδη ακούσματα, «που μου ανοίγουν κάποιο παράθυρο για το μέλλον. Τραγουδώντας Σουγιούλ, Γιαννίδη και Χατζηαποστόλου ένιωσα περήφανη κι έναν σεβασμό που η Ελλάδα είχε τόσο μεγάλους δημιουργούς».

Ο μαέστρος της Ορχήστρας των Χρωμάτων Μίλτος Λογιάδης, με την οποία η Μαρία Φαραντούρη έχει ξανασυνεργαστεί παλαιότερα σε έργα Χατζιδάκι και Θεοδωράκη, αποκάλυψε πως «το εν λόγω εγχείρημα είχε τις ίδιες δυσκολίες και απαιτήσεις με το χθεσινό αφιέρωμα στον Ξενάκη» και πως «το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν η αναπαραγωγή των έργων, αφού σε πολλά τραγούδια δεν υπήρχαν νότες».

Τα εισιτήρια για τη συναυλία κοστίζουν 20.000, 15.000, 12.000, 8.000 και 6.000 δρχ. Μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη θα τραγουδήσουν οι Μ. Ζώη, Δ. Νικολούδης, Μ. Παπαδάκης, Σ. Τζαβάρα, Β. Γισδάκης και Ζ. Καρούνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή