Εργα τέχνης στο… μούσκιο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη φορά, αποθηκευμένα έργα τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη φαίνεται ότι κινδυνεύουν να καταστραφούν ή και κάποια να καταστράφηκαν ήδη από το νερό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «K», στον χώρο που έχει χαρακτηριστεί ως αποθηκευτικός της Πινακοθήκης, στο παλιό κτίριο επί της Μιχαλακοπούλου, σωλήνες που περνούσαν από την οροφή του προφανώς έσπασαν και την έχουν μετατρέψει κυριολεκτικά σε «σουρωτήρι», έτσι που το νερό να στάζει συνεχώς πάνω σε στοιβαγμένα έργα τέχνης. Δεν ξέρουμε τίνων καλλιτεχνών είναι τα συγκεκριμένα έργα, πρόκειται, όμως, όπως μάθαμε, για όσα δεν περιελήφθησαν στην επανέκθεση της Ελληνικής Ζωγραφικής. Αν υπολογίσει κανείς ότι πρόθεση της διευθύντριας κ. Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα ήταν η επανέκθεση να έχει εναλλακτικό χαρακτήρα, δηλαδή, έπειτα από κάποιο χρόνο να αποκαθηλωθούν αυτά που ήδη εκτίθενται και να αντικατασταθούν με άλλα, πιθανόν των ίδιων ή και άλλων καλλιτεχνών, ώστε με το πέρασμα του χρόνου να δειχτεί ένα ολοκληρωμένο πανόραμα της πλούσιας εικαστικής μας παράδοσης, πρέπει να έργα αυτά να ανήκουν σε σημαντικούς καλλιτέχνες.

Ελειπαν όλοι…

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι χθες, όταν αποκαλύφθηκε η καταστροφή, η ίδια η κυρία Λαμπράκη-Πλάκα έλειπε από την Πινακοθήκη, όπως και το υπεύθυνο προσωπικό (συντηρητές – τεχνίτες κ.λπ.), το οποίο, άλλωστε, συμμετέχει στην τετραήμερη απεργία των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ που θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα και έχει οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα εντοπίστηκε από διοικητικό προσωπικό το οποίο, όμως, αδυνατούσε να παρέμβει και να αποτρέψει την καταστροφή, δεδομένου ότι ουσιαστικά το μουσείο είναι κλειστό όπως και τα υπόλοιπα της χώρας.

Κακοτεχνίες

Ως αίτιο του συμβάντος θεωρούνται οι κακοτεχνίες που έγιναν ώστε να τελειώσουν γρήγορα οι νέοι χώροι και να γίνει η επανέκθεση των θησαυρών της νεοελληνικής ζωγραφικής. Πολύ πρόσφατα, άλλωστε, στο περιοδικό «Επτά Ημέρες» της «K», με την ευκαιρία των «Εκατό χρόνων της Εθνικής Πινακοθήκης», η ίδια η διευθύντρια του μουσείου είχε επισημάνει σε άρθρο της: «Η Εθνική Πινακοθήκη δεν διαθέτει επαρκείς αίθουσες για να αναπτύξει τις πλούσιες συλλογές της, ούτε κατάλληλους χώρους για να τις διαφυλάξει. Οι απαραίτητες παράπλευρες λειτουργίες ενός σύγχρονου μουσείου δεν καλύπτονται στοιχειωδώς…».

Μερικούς μήνες μόνο έπειτα από αυτή τη διαπίστωση, η τωρινή καταστροφή, δυστυχώς, ήρθε να επιβεβαιώσει τα γραφόμενα της διευθύντριας του μουσείου. Στην προσπάθειά της η «K» να επικοινωνήσει με τους αρμοδίους, δεν μπόρεσε να έχει καμία απάντηση γιατί κανένα τηλέφωνο δεν απαντούσε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή