Οικολογικό φεστιβάλ στη Ζάκυνθο

Οικολογικό φεστιβάλ στη Ζάκυνθο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμπλουτίζεται διαρκώς ο κινηματογραφικός χάρτης της χώρας με την προσθήκη νέων φεστιβάλ θεματικού χαρακτήρα, που δεν εδρεύουν στο κέντρο (Αθήνα ή Θεσσαλονίκη) αλλά σε κάποια πόλη της περιφέρειας. Πρώτη και καλύτερη η Δράμα, με το εικοσαετές πλέον φεστιβάλ ταινιών μηκρού μήκους, ακολούθησε η Λάρισα (μεσογειακός κινηματογράφος) και τώρα η Ζάκυνθος, που θα φιλοξενήσει από τις 7 έως τις 9 Σεπτεμβρίου το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για το Περιβάλλον.

Πρόκειται για το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ οικολογικού ενδιαφέροντος που διοργανώνεται στον ελληνικό χώρο. Οσο για την επιλογή της Ζακύνθου, σχεδόν αυταπόδεικτη, λόγω του συσχετισμού της με την υπόθεση της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα, που γεννάει τα αυγά της στις ακτές του νησιού.

Συνολικά θα προβληθούν είκοσι ντοκιμαντέρ παραγωγής 2000-2001 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και από χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Οι 13 ταινίες θα προβληθούν σε πανελλήνια πρεμιέρα, ενώ η προβολή της ολλανδικής παραγωγής «Taming the floods» του Γιαν βαν ντεν Μπεργκ αποτελεί παγκόσμια πρεμιέρα. Παράλληλα, θα διοργανωθεί ημερίδα με θέμα «Οι σύγχρονες τάσεις στην παραγωγή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ», στην οποία θα συμμετάσχουν διεθνείς φορείς όπως το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ «European Documentary», καθώς και τα τηλεοπτικά κανάλια «National Geographic Geographic» και «Discovery Channel».

Από ελληνική πλευράς, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στη Ζάκυνθο έξι ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών που ασχολούνται εδώ και χρόνια με το περιβαλλοντικό ντοκιμαντέρ, ενώ πρόκειται να παρουσιαστεί σε πρώτη πανελλήνια προβολή υλικό από το καινούργιο ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ιωάννου με θέμα τη θαλάσσια χελώνα. Οι υπόλοιπες ελληνικές ταινίες του νέου Φεστιβάλ είναι οι εξής: «Μαμούνι με τσίπουρο» του Λουκά Κουχτίν, «Περάσματα στον Παράδεισο» του Γιάννη Λάμπρου, «Ιστορίες της Μεσογείου» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, «Το τραγούδι της φώκιας» της Λυδίας Καρρά, «24 ώρες στο χωριό» της Αγγελικής Κόντη και «Ηπειρος» της Μαίρης Παπαλιού. Το συντονισμό των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ έχει αναλάβει η σκηνοθέτις και παραγωγός Λουκία Ρικάκη.

Το Μουσείο θα είναι ανοικτό φέτος από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο σε καθημερινή βάση από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, θα υπάρχει συμβολικό εισιτήριο 500 δρχ. και όπως ανέφερε ο διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ Περικλής Κούκος, «σχεδιάζεται η ετήσια λειτουργία του και η κατάρτιση εκπαιδευτικών προγραμμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή