Ταξίδι στην παράδοση

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα διαφορετικό ταξίδι στον χρόνο, τη μνήμη, την παράδοση και την άγνωστη παραμεθόριο Ηπειρο, μας προτείνει η 3η Διεθνής Συνάντηση Πολυφωνικού Τραγουδιού που πραγματοποιείται από 28 Ιουλίου έως 6 Αυγούστου στην Ηπειρο. Σκοπό έχει να προβάλει το σπάνιο και πολύ παλιό αυτό είδος τραγουδιού και ειδικότερα το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι, από τα αρχαιότερα του είδους. Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν αυτές τις μέρες, αγκαλιάζουν όλη την ηπειρώτικη παραμεθόριο, σε μια διαδρομή 488 χιλιομέτρων, δέκα ημερών και δώδεκα συναυλιών. Αετομηλίτσα, Πληκάτι, Κεφαλόβρυσο, Δολό, Δελβινάκι, Ανω Παρακάλαμος, Αγία Μαρίνα, Τσαμαντάς, Καλοχώρι, Μίχλα, Γιτάνη, Παλιά Σαγιάδα θα φιλοξενήσουν 27 πολυφωνικά σχήματα και όμιλους από την Ελλάδα, την Αλβανία, την Ιταλία, τα Σκόπια και τη Γιουγκοσλαβία. Ανάμεσά τους σχήματα από τα Κτίσματα, την Παρακάλαμο, τη Χειμάρρα, την Καλημέρα Κάτω Ιταλίας, οι Σέρβοι ΜΟΒΑ, βλαχόφωνες ομάδες από τη Μηλέα Μετσόβου, το Παλιόκαστρο Αλβανίας, το Κρούσεβο Σκοπίων, αλλά και ομάδες κατοίκων των περιοχών που θα γίνουν οι εκδηλώσεις και που συμμετέχουν για πρώτη φορά σε συναυλίες.

Σε φαράγγια, πηγές, δάση, πετρόκτιστες πλατείες, ξωκκλήσια και άγνωστα αρχαία θέατρα, τα πολυφωνικά σχήματα θα δώσουν ένα μήνυμα πολιτισμού και πολυφωνίας, με τραγούδια της ξενιτιάς, του έρωτα και του θανάτου, με τραγουδίσματα για τα βουνά, με τη βλάχικη πολυφωνία, με μοιρολόγια και σκάρους. Διοργανωτής της συνάντησης είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού, ένας θεσμός που διανύει τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του και προσπαθεί να ερευνήσει, να διασώσει και να προβάλει αυτό το ξεχωριστό μουσικό είδος. Στα μέχρι τώρα βήματά του, έχει να επιδείξει δύο Διεθνείς Συναντήσεις Πολυφωνικού Τραγουδιού στην Ηπειρο, δύο μεγάλες συναυλίες Πολυφωνικού Τραγουδιού στο Παλλάς, μια επιστημονική διημερίδα με θέμα το Πολυφωνικό Τραγούδι καθώς και την έκδοση του δίσκου «Πολυφωνικά Τραγούδια-Ζωντανή Ηχογράφηση στο Παλλάς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη αυτή η προσπάθεια διάσωσης του πολυφωνικού τραγουδιού και κατά συνέπεια της παράδοσής μας αντιμετωπίζεται με παντελή αδιαφορία από το υπουργείο Πολιτισμού. Οσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το πολυφωνικό τραγούδι και μάλιστα στο φυσικό του χώρο, την Ηπειρο, μπορούν να μάθουν λεπτομέρειες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, τους τρόπους μετακίνησης και τους χώρους διαμονής στα τηλέφωνα: 33.10.919, 0944-23.31.00, 0945-33.86.76.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή