Ματιές στον κόσμο

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η Νήσος των Μουσείων επεκτείνεται και ενισχύεται

Οι πόλεις «γράφονται» και «ξαναγράφονται». Λίγα παραδείγματα αστικών αναπλάσεων είναι τόσο χαρακτηριστικά –ως παλίμψηστα διαφορετικών προσεγγίσεων– όσο η Νήσος των Μουσείων στην καρδιά του Βερολίνου. Οι φωτογραφίες που διοχετεύονται στον Τύπο αποκαλύπτουν τη νέα προσθήκη στο συγκρότημα των μουσείων. Είναι η James Simon Gallery, που πήρε το όνομά της από τον Χένρι Τζέιμς Σίμον (1851-1932), τον Γερμανό επιχειρηματία και συλλέκτη έργων τέχνης ο οποίος δώρισε στο γερμανικό κράτος τις αμύθητες συλλογές του. Ανάμεσά τους ήταν και το μπούστο της Νεφερτίτης. Το νέο κτίριο είναι έργο του διάσημου Βρετανού αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ και μόλις παραδόθηκε προς χρήση έπειτα από πολύχρονη διαδικασία οικοδόμησης, που προέβλεπε ακόμη και αλλαγή των σχεδίων προς χάριν ενός πιο συμβατού με τον περιβάλλοντα χώρο. Το κτίριο θα εγκαινιαστεί στις αρχές του 2019 και η χρήση του θα είναι αυτή ενός προθαλάμου για τους χιλιάδες επισκέπτες στη Νήσο των Μουσείων. Θα έχει ρόλο αντίστοιχο αυτού της Πυραμίδας στο Λούβρο, καθώς θα δέχεται επισκέπτες και θα τους κατευθύνει στο σημείο του προορισμού τους οργανώνοντας τον προσανατολισμό τους. Η James Simon Gallery δεν θα είναι απλώς ένα ωραίο κτίριο υποδοχής του κοινού. Διαθέτει επίσης αμφιθέατρο, κέντρο Τύπου και αίθουσες περιοδικών εκθέσεων, βιβλιοπωλείο, καταστήματα, καφέ και εστιατόρια· θα είναι μια πολιτεία αυτόνομη, αλλά η παρουσία της θα εξαρτάται από τα παρακείμενα μουσεία. Είναι το έκτο κτίριο στη Νήσο των Μουσείων, το πιο νεωτερικό, και κόστισε 94 εκατ. δολάρια. Με υπόγειες στοές, θα συνδέεται με τα παρακείμενα μουσεία, το Neues Museum (που είναι το πλησιέστερο), το Altes Museum (έργο του Καρλ Φρίντριχ Σίνκελ), το Μουσείο της Περγάμου και το Bode Museum. Οι στοές θα κοσμούνται με αρχαιολογικά εκθέματα. Καθώς το 2019 θα παραδοθεί και το Humboldt Forum (στη θέση του Ανακτόρου του Κάιζερ), η ευρύτερη περιοχή των μουσείων θα ενισχυθεί και θα μπορεί να προκαλεί συνεχή ροή επισκεπτών, πυκνή κίνηση ιδεών και κεφαλαίων με πολλαπλά οφέλη για την πόλη του Βερολίνου, που θα διαθέτει μία από τις συμπαγείς συστάδες πολιτισμού και πολιτιστικής αγοράς στον κόσμο. Το νέο κτίριο προβλεπόταν στο νέο μάστερ πλαν της Νήσου των Μουσείων.

ΒΑΓΙΑΔΟΛΙΔ

Η κληρονομιά του Τσιγίδα

Ο γιος του διάσημου Ισπανού γλύπτη Εδουάρδο Τσιγίδα (1924-2002), Λουίς, στέκεται μπροστά σε μερικά από τα έργα του πατέρα του. Ο Λουίς Τσιγίδα είναι πρόεδρος του Ιδρύματος που φέρει το όνομα του πατέρα του και είναι αφοσιωμένος στη διάδοση του έργου του και στη συντήρηση του ενδιαφέροντος γύρω από αυτό. Αυτή την περίοδο παρουσιάζονται δύο εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Patio Herreriano στο Βαγιαδολίδ με θέμα το ίδιο το έργο του Τσιγίδα αλλά και την επίδρασή του.

ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ

Η Αγια Νύχτα από το 1818

Στο παρεκκλήσι της Αγίας Νύχτας, όπως λέγεται χάριν λόγου, στο Ομπερντορφ, περίπου 20 χιλιόμετρα βορείως του Σάλτσμπουργκ, το κοινό σχηματίζει ουρά. Η περίφημη «Αγια Νύχτα» τραγουδήθηκε πρώτη φορά σε αυτό το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου, στις 24 Δεκεμβρίου 1818. Τα λόγια γράφτηκαν από τον Αυστριακό ιερέα πατέρα Γιόζεφ Μορ (γεννημένο στο Σάλτσμπουργκ το 1792) και η μουσική από τον Αυστριακό δάσκαλο και συνθέτη Φραντς Ξαβιέ Γκρούμπερ (1783-1863).

ΜΠΙΛΜΠΑΟ

Βίντεο για ξεχωριστή εμπειρία

Και μόνο το περιβάλλον που δημιουργεί αυτό το σχεδόν ψευδαισθητικό βίντεο στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο αρκεί για να προσεγγίσει κανείς την ένταση της εμπειρίας που προσφέρει. Είναι η νέα αίθουσα Zero, όπου προβάλλεται το νέο βίντεο υποδοχής διάρκειας έξι λεπτών. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να βρεθούν μέσα σε ένα περιβάλλον που συνομιλεί με όλες τις αισθήσεις παρακολουθώντας το βίντεο που αφηγείται την ιστορία της Μπιλμπάο, του μουσείου και των συλλογών του.

ΠΑΡΙΣΙ

Ενας επιμελητής στο Λούβρο

Επιμελητής του τμήματος Ζωγραφικής με ειδίκευση στην ιταλική τέχνη στο Λούβρο, ο Βενσάν Ντελιεβέν ποζάρει μπροστά στο έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι «Η Παρθένος και ο Ιησούς με την Αγία Αννα». Με την προσωπικότητά του, συμβάλλει στην εξωστρέφεια του μουσείου και με τη συγγραφική του δραστηριότητα στην κατανόηση της Αναγέννησης. Το Λούβρο συγκεντρώνει εκατομμύρια επισκέπτες και κάθε τμήμα αποκτά μεγάλη εξειδίκευση, με έμφαση στη συντήρηση αλλά και στους νέους συσχετισμούς.

ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ

Το πορτρέτο του Ουάσιγκτον

Στο Μάουντ Βέρνον, στη Βιρτζίνια, στο κτήμα που είχε ιδρύσει ο Τζορτζ Ουάσιγκτον με το επισκέψιμο σήμερα μουσείο, μεταφέρθηκε ένα από τα γνωστά πορτρέτα του. Είναι δάνειο από το Πανεπιστήμιο Washington & Lee University με προορισμό το Μουσείο Donald W. Reynolds στο Μάουντ Βέρνον. Πρόκειται για ένα από τα διάσημα πορτρέτα που είχε φιλοτεχνήσει ο ζωγράφος (και πολυπράγμων) Τσαρλς Ουίλσον Πιλ (Peale, γεν. 1741), συνδεδεμένος με την εικονογραφία της Αμερικανικής Επανάστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή