Ματιές στον κόσμο

3' 33" χρόνος ανάγνωσης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Το συλλεκτικό δαιμόνιο του Νέλσον Ροκφέλερ

Από τις προσωπικότητες που σφράγισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες τον 20ό αιώνα, ιδίως στις δεκαετίες ’50, ’60 και ’70, ήταν ο Νέλσον Ροκφέλερ (1908-1979). Ανθρωπος τεράστιας δύναμης και άλλη τόσης φιλοδοξίας, ηγετική μορφή στην πολιτική ζωή της Αμερικής (αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, 1974-1977 και κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, 1959-1973), ο Νέλσον Ροκφέλερ ανήκε στο είδος εκείνο των αδιάκοπα εργαζόμενων ανθρώπων που ενδιαφέρονταν λίγο-πολύ για τα πάντα. Ανάμεσα στις πολλές σφαίρες ζωής που τον σαγήνευαν, πέρα από τις επιχειρήσεις και την πολιτική, ήταν και η τέχνη. Αυτή η διάσταση έκανε τον Νέλσον Ροκφέλερ ξεχωριστή περίπτωση και ήταν μοναδικός, πράγματι, ο συνδυασμός των δράσεών του καθώς μεγάλο επίσης ήταν το ενδιαφέρον του για τις αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές παρεμβάσεις. Ο πρόωρος θάνατός του στέρησε χωρίς αμφιβολία τον κόσμο από την υλοποίηση των επόμενων σχεδίων του. Ο Ροκφέλερ είχε αμύθητες συλλογές τέχνης ταξινομημένες σε διάφορες κατηγορίες και σταδιακά αυτές δημοπρατούνται από τον οίκο Sotheby’s προκαλώντας εξαιρετικό ενδιαφέρον ανάμεσα στους σύγχρονους συλλέκτες. Πλέον, ο κόσμος των συλλεκτών είχε μεταβληθεί και παρατηρούμε τις τελευταίες δεκαετίες τον σταδιακό διαμελισμό τεραστίων και εξόχως σημαντικών συλλογών τέχνης που συγκροτήθηκαν με την πάροδο των ετών από ειδικούς γνώστες που είχαν προσληφθεί ακριβώς για τον σκοπό αυτόν. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο οίκος Sotheby’s είχε δημοπρατήσει μέρος της τεράστιας συλλογής Ροκφέλερ με έργα, κυρίως, μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, τα οποία κοσμούσαν τα περισσότερα το περίφημο διαμέρισμα του Νέλσον και της Χάπι Ροκφέλερ στο 812 της Πέμπτης Λεωφόρου. Η Χάπι (στη φωτογραφία μαζί με τον Νέλσον) ήταν η δεύτερη σύζυγός του (από το 1963) με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά (από την πρώτη σύζυγο, ο Νέλσον είχε πέντε παιδιά). Τώρα επίκειται μία ακόμη δημοπρασία συλλογής των Ροκφέλερ. Ο οίκος Sotheby’s έχει προγραμματίσει να δημοπρατήσει την περίφημη συλλογή από πορσελάνες που είχε συγκροτήσει ο Νέλσον Ροκφέλερ. Η δημοπρασία θα γίνει στη Νέα Υόρκη στις 18 Ιανουαρίου και θα προσφέρει προς πώληση, ανάμεσα σε άλλα, και τις περίφημες πορσελάνες Meissen από τον 18ο αιώνα, τις καλύτερες στο είδος.

ΟΞΦΟΡΔΗ

Τζεφ Κουνς στο Ασμόλεαν

Ματιές στον κόσμο-1

Σε ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της Ευρώπης, στο Ashmolean της Οξφόρδης, θα εγκαινιαστεί στις 7 Φεβρουαρίου έκθεση με 17 έργα του Τζεφ Κουνς, με συνεπιμελητή τον ίδιο. Η έκθεση φέρνει μεγάλο αριθμό έργων του καλλιτέχνη για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα εγκαθιστά σε ένα χώρο που συνομιλεί με εκθέματα από την προϊστορία έως τη σύγχρονη εποχή. Ο Κουνς έχει επιλέξει να παρουσιάσει έργα από τις πιο αντιπροσωπευτικές σειρές του, καθώς και από την πιο πρόσφατη, «Gazing Ball».

ΣΚΟΔΡΑ

Ναντάρ, πατήρ και υιός

Ματιές στον κόσμο-2

Προχωρώντας την εξωτερική πολιτική του, το παρισινό μουσείο Jeu de Paume παρουσιάζει μια έκθεση ιστορικής φωτογραφίας στην Αλβανία, στο Μουσείο Εθνικής Φωτογραφίας Marubi στην πόλη Σκόδρα. Η έκθεση εστιάζει στα ξεχωριστά πορτρέτα από τον πρωτοπόρο της φωτογραφίας Ναντάρ και τον γιο του Πολ (1856-1939), δημιουργώντας ένα διάλογο ανάμεσα στα μέσα του 19ου αιώνα και στις πρώτες δεκαετίες του 20ού μέσα από τη δουλειά μιας ιστορικής για τη φωτογραφία οικογένειας.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Atopos, μόδα από χαρτί

Ματιές στον κόσμο-3

Η pop-up έκθεση «#TextMe_PaperFashion» από τη συλλογή της Atopos εγκαινιάζεται στις 16 Ιανουαρίου στο Λονδίνο, στο Hellenic Centre (16 -18 Paddington Str.). Βασισμένη σε έρευνα του Βασίλη Ζηδιανάκη και επιμέλεια Στάμου Φαφαλιού, η έκθεση εξερευνά τη σχέση κειμένου και χαρτιού στη μόδα. Αφηγείται την ιστορία των χάρτινων ενδυμάτων και παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους λέξεις, αποκόμματα Τύπου, λογότυπα, σλόγκαν, αλλά και ποιήματα, έχουν ενσωματωθεί στη χάρτινη μόδα.

ΒΙΕΝΝΗ

Μπετόβεν στην οθόνη

Ματιές στον κόσμο-4

Ο Αυστριακός ηθοποιός Κρίστοφ Βαλτς, 62 ετών, σχεδιάζει να σκηνοθετήσει μια κινηματογραφική μεταφορά της όπερας του Μπετόβεν «Φιντέλιο». Αυτό έγινε πρόσφατα γνωστό στη Βιέννη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον το έτος 2020, οπότε θα τιμηθούν τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827). Θα είναι η τρίτη φορά που ο Κρίστοφ Βαλτς, βραβευμένος με δύο Οσκαρ B΄ ανδρικού ρόλου, θα ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Εκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη

Ματιές στον κόσμο-5

Οι αναγγελίες των νέων εκθέσεων πυκνώνουν από όλα τα μουσεία. Στο Λονδίνο, στην Εθνική Πινακοθήκη Προσωπογραφιών (National Portrait Gallery), συνεχίζεται η εξαίρετη έκθεση για τον Τόμας Γκένσμπορο (πορτρέτα από το οικογενειακό λεύκωμα, έως 3/2) ενώ έχει εξαγγελθεί και η νέα έκθεση, που θα εγκαινιαστεί στις 21 Φεβρουαρίου. Εχει ως θέμα τις μινιατούρες από την ελισαβετιανή εποχή, ένα θαύμα μικροτεχνίας και ένα κεφάλαιο της ιστορίας της τέχνης που φανερώνει τεχνική και αισθητική.