Ματιές στον κόσμο

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο κόσμος της Ντοροθία Τάνινγκ στην Tate Modern

Στη μακρά δημιουργική πορεία της, η Ντοροθία Τάνινγκ (1910-2012) ζούσε έξω από τους κανόνες της συμβατικής κοινωνίας. Λίγοι δημιουργοί υπήρξαν τόσο παραγωγικοί και τυχεροί όσο αυτή η παράξενη Αμερικανίδα, επί 30 χρόνια σύζυγος του Μαξ Ερνστ. Η μεγάλη αναδρομική έκθεση έργων της στην Tate Modern του Λονδίνου (με διάρκεια έως τις 9 Ιουνίου) συγκεντρώνει περίπου 100 έργα της από μια περίοδο 70 ετών, ένα εξαιρετικό γεγονός για την ιστορία της τέχνης. Η Ντοροθία Τάνινγκ κατάλαβε και προσέγγισε αυτό που ονομάζουμε σουρεαλισμό ως μια κανονικότητα. Εν πολλοίς αυτοδίδακτη, ένα κορίτσι του Ιλινόι, που μεγάλωνε μαζί με τον βωβό κινηματογράφο και τη χειραφέτηση των γυναικών.

Πολλά έργα της Ντοροθία Τάνινγκ είναι παράδοξα. Είναι, δηλαδή, εμβαπτισμένα σε εκείνη την ψευδαισθητική συνθήκη μέσα στην οποία πολλά όρια καταλύονται. Η κάποτε αντισυμβατική τέχνη της είναι τώρα κομμάτι της Ιστορίας και η ίδια μια δημιουργός που φαίνεται ότι θα μείνει στη μνήμη πολλών. Η έκθεση στην Tate Modern περιλαμβάνει μια ευρεία εκπροσώπηση του έργου της, που όλα τείνουν προς μια ευρύτερη εκδοχή της ζωής. Αυτό επεδίωκε η ίδια, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, να δίνει στο κοινό άγνωστες αλλά οικείες καταστάσεις. Να υπονοεί ότι στη ζωή υπάρχουν πολύ περισσότερα από όσα βλέπει το μάτι. Για πρώτη φορά ήρθε σε επαφή με τον σουρεαλισμό στη δεκαετία του ‘30, στη Νέα Υόρκη, στην πρώτη της νεότητα. Το 1942 ζωγράφισε την περίφημη αυτοβιογραφία της «Birthday», που προκάλεσε το ενδιαφέρον του Μαξ Ερνστ. Το 1946, παντρεύτηκαν. Η Ντοροθία Τάνινγκ ζούσε ελεύθερα και η τέχνη της διερευνά επίσης πολλές πτυχές και σκοτεινές ερμηνείες της σεξουαλικότητας. Η παραστατικότητα των έργων της άρχισε σταδιακά να υποχωρεί στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘50, όταν ζούσαν πλέον στο Παρίσι, και ολοένα και περισσότερο έλκεται από την αφηρημένη τέχνη που τότε κυριαρχούσε. Στη δεκαετία του 1960, προχωράει σε γλυπτά από διάφορα υλικά και μετά το ‘70 περνάει στις εγκαταστάσεις. Ηταν μια δημιουργός πλήρης. Εγραφε και συνέθετε ποίηση σε όλη της τη ζωή. Η τελευταία συλλογή ποιημάτων της με τίτλο «Coming to That» εκδόθηκε όταν ήταν 101 ετών. Η έκθεση στο Λονδίνο συνδιοργανώνεται με το Μουσείο Βασίλισσα Σοφία της Μαδρίτης. Στο έργο της μπορεί να παρακολουθήσει κανείς πολλά ρεύματα τέχνης και ιδεών του εικοστού αιώνα.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ

Τα διασωθέντα της πυρκαγιάς

Ματιές στον κόσμο-1

Ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Βραζιλίας, που πέρυσι καταστράφηκε από πυρκαγιά, Αλεξάντερ Κέλνερ, παρουσιάζει σε εκπροσώπους του Τύπου ορισμένα αρχαιολογικά εκθέματα τα οποία διασώθηκαν. Πρόκειται για μία έκθεση με τίτλο «Το Εθνικό Μουσείο ζει, διασώστε την Αρχαιολογία», η οποία παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας της Βραζιλίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Εκτίθενται 180 αντικείμενα, εκ των οποίων τα 103 σώθηκαν από τις φλόγες.

ΜΑΛΑΓΑ

Η Ολγα του Πικάσο

Ματιές στον κόσμο-2

Η Ολγα Κόχλοβα (1891-1955), Ρωσίδα χορεύτρια ευγενούς καταγωγής, έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη σύζυγος του Πάμπλο Πικάσο. Μαζί έκαναν ένα παιδί, τον Πάουλο (ο οποίος πέθανε το 1975). Η Ολγα ήταν μία από τις μούσες του Πικάσο και εκείνος παρέδωσε τη μορφή της στην αθανασία. Αυτήν την περίοδο, στο Μουσείο Πικάσο στη Μάλαγα, παρουσιάζεται η έκθεση «Ολγα Πικάσο», που παρουσιάζει δικά της έργα και στοιχεία από την ενδιαφέρουσα ζωή της. 

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Τα «Ηλιοτρόπια» επέστρεψαν

Ματιές στον κόσμο-3

Ενας από τους πιο διάσημους πίνακες στην ιστορία της τέχνης, τα «Ηλιοτρόπια» (1889) του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, επέστρεψαν στη θέση τους στο Μουσείο Βαν Γκογκ του Αμστερνταμ. Τα «Ηλιοτρόπια» είχαν αποσυρθεί προκειμένου να υποβληθούν σε μακρά διαδικασία συντήρησης και αποκατάστασης με όλα τα σύγχρονα μέσα της νέας τεχνολογίας. Θα κατέχουν κεντρική θέση στην έκθεση «Ο Βαν Γκογκ και τα “Ηλιοτρόπια”» που θα εγκαινιαστεί το καλοκαίρι του 2019.

ΜΙΛΑΝΟ

Μνήμη Αρπαντ Βάις

Ματιές στον κόσμο-4

Στον Ούγγρο ποδοσφαιριστή και προπονητή Αρπαντ Βάις (1896-1944) είναι αφιερωμένη η έκθεση μνήμης στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Μιλάνο. Ο Αρπαντ Βάις ήταν ένας θρύλος στη διάρκεια του Μεσοπολέμου όταν μεσουρανούσε. Στις αρχές του 1944 συνελήφθη από τους ναζί και οδηγήθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μαζί με τη γυναίκα του Ελενα, τον γιο του Ρομπέρτο και την κόρη του Κλάρα. Μόλις έφθασαν στο Μπιρκενάου, θανατώθηκαν και οι τέσσερις.

ΜΕΪΝ

Μουσείο Ρόμπερτ Ιντιάνα

Ματιές στον κόσμο-5

Διάσημος σε όλον τον κόσμο για το έργο «Love» (1970), ο Αμερικανός καλλιτέχνης Ρόμπερτ Ιντιάνα (1928-2018) βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα, καθώς άρχισε η διαδικασία για τη δημιουργία μουσείου αφιερωμένου στην τέχνη του. Το Μουσείο θα στεγαστεί στο σπίτι στο οποίο κατοικούσε ο Ιντιάνα στην πολιτεία του Μέιν. Στη φωτογραφία, απεικονίζεται ο ίδιος το έτος 2013 μπροστά από το διάσημο έργο του, σύμβολο μιας εποχής, στο Μουσείου Γουίτνεϊ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή