Οι «αόρατοι καλλιτέχνες» ζητούν να γίνουν «ορατοί»

Οι «αόρατοι καλλιτέχνες» ζητούν να γίνουν «ορατοί»

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να κηρυχθεί «άκυρος» ο διαγωνισμός του Υπουργείου Πολιτισμού για την πλήρωση της θέσης διευθυντή στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και να εκδοθεί «διορθωτική ανακοίνωση» από το υπουργείο ώστε «να αποκατασταθεί η φήμη του διεθνούς – ελληνικού δυναμικού της τέχνης» ζητούν άνθρωποι του πνεύματος και καλλιτέχνες με ανοιχτή επιστολή τους.

Η επιστολή που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από την «Επιτροπή αόρατων διεθνών Ελλήνων εικαστικών δημιουργών» με επικεφαλής τον εικαστικό Αγγελο Πλέσσα έχει συγκεντρώσει σχεδόν 200 υπογραφές. Η επιστολή θα σταλεί στο ΥΠΠΟ με τους καλλιτέχνες που υπογράφουν, ανάμεσα στους οποίους, όπως μας λέει ο κ. Πλέσσας, βρίσκονται η επιμελήτρια της Μπιενάλε του Βερολίνου Γκάμπι Νγκόμπο, ο Ανδρέας Αγγελιδάκης, ο Κώστας Βαρώτσος, η Γεωργία Σαγρή, η Κατερίνα Κοσκινά και η Μαρίνα Φωκίδη, η Αγκέλικα Τάσεν των εκδόσεων Taschen κ.ά.

Στην επιστολή τους οι καλλιτέχνες χαιρετίζουν την προσπάθεια του υπουργείου να προχωρήσει σε προκήρυξη της θέσης διευθυντή του ΕΜΣΤ αλλά θεωρούν απαράδεκτα, μεταξύ άλλων, την «απαξίωση» του εγχώριου δυναμικού, την απουσία γυναικείας εκπροσώπησης στην επιτροπή και την «απουσία» μελών της από τα πολιτιστικά κοινά εδώ και δεκαετίες, τη χαρακτηρίζουν «ανίκανη» να συμψηφίσει τα δεδομένα που έλαβε και επικρίνουν τον διορισμό «ουρανοκατέβατου διευθυντή».

Πρόσφατα το ΥΠΠΟ ανακοίνωσε την τοποθέτηση του αρχιτέκτονα Δημήτρη Αντωνακάκη στη θέση του μεταβατικού διευθυντή προκειμένου να ανοίξει το μουσείο μετά το φιάσκο του διαγωνισμού.

Ολο το κείμενο της επιστολής εδώ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή