Ματιές στον κόσμο

3' 36" χρόνος ανάγνωσης

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Διάσπαρτη τέχνη στην έρημο της Καλιφόρνιας

Ολη η μυθολογία της αμερικανικής ερήμου προς τα νοτιοδυτικά σύνορα με το Μεξικό αναπαράγεται θεαματικά και με τρόπο δραματικό όσο και παραγωγικό για συζητήσεις στη νέα έκθεση της σειράς Desert X, που διασπείρει εγκαταστάσεις τέχνης σε άγονα τοπία. Η έκθεση απλώνεται σε μια αχανή έκταση σαν ενιαίο αλλά διασπασμένο και θραυσματικό έργο τέχνης, αποτελούμενο από 19 παρεμβάσεις ισάριθμων σύγχρονων καλλιτεχνών. Είναι μία κίνηση που τείνει να γίνει καλλιτεχνικός θεσμός. Αξιοποιεί το άυλο κεφάλαιο των ισχυρών συνειρμών που προκαλεί διαχρονικά η αμερικανική έρημος και το συνδέει με την ανάγκη έκφρασης και δημόσιας παρέμβασης σύγχρονων δημιουργών. Τα έργα, όπως μπορεί να δει κανείς στο Διαδίκτυο, είναι πολλαπλώς ισχυρά σε συμβολισμούς, σε σημείο που θα μπορούσε να πει κανείς με σχετική ασφάλεια πως η πρωτοβουλία Desert X στηρίζεται σε πολιτική πλατφόρμα σκέψης. Αναπόφευκτα, όπως άλλωστε δηλώνεται και ευθέως στο σκεπτικό της έκθεσης, η Desert X αναμοχλεύει σύγχρονα και διαρκώς επίκαιρα ζητήματα συνόρων και διαχωρισμών, καθώς υπάρχει γεωγραφική και πολιτισμική εγγύτητα με τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Το θέμα του συνοριακού φράχτη αποκτά δραματική επικαιρότητα και δίνει το έναυσμα για τη δημιουργία έργων που, αν μη τι άλλο, δείχνουν να μην αγνοούν και αυτήν την όχι αμελητέα παράμετρο. Τα 19 έργα τέχνης εκτίθενται σε έκταση 50 μιλίων κατά μήκος της κοιλάδας Κοατσέλα και πλησίον της λίμνης Σάλτον Σι. Η συγκεκριμένη λίμνη με το αλμυρό νερό έχει μήκος 56 χλμ. και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε διαδικασία συρρίκνωσης. Οπότε η έκθεση Desert X θέτει και περιβαλλοντικά ζητήματα, περιλαμβάνοντας και το θέμα της κλιματικής αλλαγής στη γενική φιλοσοφία της. Η πρωτοβουλία Desert X παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2017 και είχε δεχθεί 200.000 επισκέπτες. Ηταν τέτοια η επιτυχία, που φέτος επαναλαμβάνεται με διαφορετικούς καλλιτέχνες και με την ώθηση της προ δύο ετών επιτυχίας. Το εικονιζόμενο έργο είναι δημιουργία του 47χρονου Αμερικανού καλλιτέχνη Στέρλινγκ Ρούμπι, που προτείνει μια «μάζα» μέσα στο κενό. Τα έργα αντλούν από την αστείρευτη θεματολογία που προσφέρουν η έρημος και οι ατελείωτοι αυτοκινητόδρομοι, συνδεδεμένοι στο κοινό φαντασιακό με τα χρόνια της αλματώδους ανάπτυξης 1950-1970 και της ισχυρής επιρροής του αμερικανικού προτύπου σε όλον τον κόσμο.

ΜΑΔΡΙΤΗ

Ο Κεν Φόλετ παρουσιάζει…

Ματιές στον κόσμο-1

Το καλοκαίρι, ο Κεν Φόλετ, ο διάσημος διεθνώς Ουαλλός συγγραφέας, συμπληρώνει τα 70 του χρόνια. Παραμένει ακμαίος. Νέα σχέδια τον κρατούν στον αφρό της επικαιρότητας, όπως ο σχεδιασμός μεταφοράς ενός από τα πλέον επιτυχημένα μυθιστορήματά του στη σκηνή, και μάλιστα υπό μορφήν μιούζικαλ. Το σχέδιο αφορά το βιβλίο του «Οι στυλοβάτες της γης», που στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell. Η πρεμιέρα του μιούζικαλ θα γίνει στη Μαδρίτη στα τέλη του 2020.

ΜΑΛΑΓΑ

Εκθεση έργων Ματίς

Ματιές στον κόσμο-2

Το εικονιζόμενο έργο έχει τίτλο «Μεγάλο κόκκινο εσωτερικό» και έχει φιλοτεχνηθεί από τον Ανρί Ματίς. Είναι μέρος της νέας έκθεσης με τίτλο «Ματίς. Μια νέα χώρα», η οποία εγκαινιάστηκε στο Κέντρο Πομπιντού στη Μάλαγα. Η έκθεση έχει επετειακό χαρακτήρα, καθώς συμπίπτει με τα 150 χρόνια από τον θάνατο του Γάλλου καλλιτέχνη. Το Κέντρο Πομπιντού άνοιξε παράρτημα στη Μάλαγα το 2015, και, μάλιστα, ήταν το πρώτο εκτός Γαλλίας. Ενα ακόμη Κέντρο Πομπιντού υπάρχει στη γαλλική πόλη Μετς. 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Μινιατούρες του 16ου αιώνα

Ματιές στον κόσμο-3

Ενας κόσμος λεπτής ομορφιάς αποκαλύπτεται στην έκθεση που παρουσιάζει η National Portrait Gallery του Λονδίνου. Με τίτλο «Ελισαβετιανοί θησαυροί: Μινιατούρες από τον Χίλιαρντ και τον Ολιβερ», η έκθεση υμνεί τη μικροτεχνία και τη χρυσοχοΐα του 16ου (αλλά και του 17ου) αιώνα, κατά τη διάρκεια των οποίων η τέχνη της λιλιπούτειας προσωπογραφίας απογειώθηκε. Ο Νίκολας Χίλιαρντ (1547-1619) και ο Αϊζακ Ολιβερ (1565-1617) ήταν ονομαστοί για την υψηλής ποιότητας τέχνη τους.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Ρέμπραντ για παιδιά

Ματιές στον κόσμο-4

Η Ολλανδή συγγραφέας παιδικών βιβλίων Γιοκ φαν Λιούβεν διαβάζει στα παιδιά από το Μεγάλο Βιβλίο του Ρέμπραντ στο Rijksmuseum του Αμστερνταμ. Με την ευκαιρία του Ετους Ρέμπραντ (φέτος είναι η επέτειος των 350 χρόνων από τον θάνατό του), επτά συγγραφείς παιδικών βιβλίων έγραψαν τις δικές τους ιστορίες με θέμα διάφορα έργα του Ρέμπραντ και τις διαβάζουν στα παιδιά μέσα στο μουσείο. Ενα από τα ζητούμενα του Ετους Ρέμπραντ είναι η διαπαιδαγώγηση των νεότερων γενεών. 

ΠΟΤΣΝΤΑΜ

Πικάσο, τα τελευταία χρόνια

Ματιές στον κόσμο-5

Ο επιμελητής Μπερνάντο Λανιάντο – Ρομέρο ποζάρει δίπλα σε ένα έργο του Πάμπλο Πικάσο στην έκθεση «Πικάσο: Τα όψιμα έργα», στο Μουσείο Μπαρμπερίνι στο Πότσνταμ. Η έκθεση απαρτίζεται από έργα δάνεια από τη συλλογή της Ζακλίν Πικάσο (1927-1986). Η κόρη της, η Κάθριν Χάτιν, αποφάσισε να εκθέσει τη συλλογή, που έως τώρα παρέμενε άγνωστη σε μεγάλο βαθμό. Τα περισσότερα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Γερμανία και ορισμένα για πρώτη φορά σε μουσείο.