Ματιές στον κόσμο

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
ΤΣΕΧΙΑ

Το εργοστάσιο του Οσκαρ Σίντλερ γίνεται μουσείο
 
Η συναρπαστική ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία Οσκαρ Σίντλερ (1908-1974), ο οποίος έσωσε 1.200 Εβραίους εργάτες που δούλευαν στο εργοστάσιό του, έγινε παγκόσμιο κτήμα με την κινηματογραφική ταινία του Σπίλμπεργκ (1993). Η ιστορία του είναι χαρακτηριστική ενός ανθρώπου άφοβου μπροστά στις επιδιώξεις του. Ο Σίντλερ είχε επιχειρηματικό δαιμόνιο και χάρη στις σχέσεις που ανέπτυξε με τους ναζί από την ημέρα που εισέβαλαν στην Πολωνία, του επέτρεψε να παίζει παιχνίδια δύναμης και επιβολής στη διάρκεια του πολέμου. Ο Σίντλερ πουλούσε χρήσιμο υλικό στους ναζί και έβγαζε χρήματα, αργότερα δωροδοκούσε, κέρδιζε χώρο και χρόνο. Το εργατικό δυναμικό στο εργοστάσιό του αποτελούνταν αποκλειστικά από Εβραίους, τους οποίους διέσωσε χάρη στη δύναμη που είχε αποκτήσει αλλά και στην ευφυΐα και την τόλμη του.

 
Το αρχικό εργοστάσιο του Οσκαρ Σίντλερ βρισκόταν στα περίχωρα της Κρακοβίας. Παρήγε κάλυκες για σφαίρες και κατασκεύαζε σκεύη εμαγιέ. Οταν οι Γερμανοί διέταξαν την εκκένωσή του, ακόμη και όταν είχε λάβει τον αναγκαστικό τίτλο «στρατόπεδο εργασίας», ο Σίντλερ κατάφερε να μεταφέρει το εργοστάσιο σε εδάφη της τότε Τσεχοσλοβακίας. Το νέο εργοστάσιο, το 1944, στεγάστηκε στη μικρή πόλη Μπρνένετς, όπου ήδη από τη δεκαετία του 1840 η εβραϊκή οικογένεια Low-Beer είχε ιδρύσει εργοστάσιο υφασμάτων. Με την άνοδο του ναζισμού, οι πρώτοι ιδιοκτήτες διέφυγαν και το εργοστάσιο κατασχέθηκε. Αυτό το εργοστάσιο βρήκε ο Σίντλερ και εκεί μετέφερε 1.200 και πλέον Εβραίους εργάτες τους οποίους προφύλαξε έως τη λήξη του πολέμου. Μετά τον πόλεμο, και την επιβολή κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία, το εργοστάσιο του Σίντλερ κρατικοποιήθηκε και μετά το 1989 πέρασε στην ιδιωτική οικονομία. Εκλεισε οριστικά το 2010 και έκτοτε έχει αφεθεί να ερειπωθεί. Είναι ένα μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα του 19ου αιώνα, του οποίου ο εξοπλισμός έχει πλέον λεηλατηθεί. Αλλά το 2017, η τοπική κυβέρνηση του Μπρνο προσκάλεσε τους αρχικούς ιδιοκτήτες, τους Low-Beer. Τον τελευταίο απόγονο τον εντόπισε ο ιδιώτης που λειτουργούσε το εργοστάσιο μετά το 1989. Τώρα, ο κύριος Daniel Low-Beer, απόγονος των πρώτων Εβραίων ιδιοκτητών του χώρου, επιθυμεί να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο ως μουσείο πλέον, διότι έχει να αφηγηθεί μια συναρπαστική διαδρομή στο σώμα της ευρωπαϊκής ιστορίας.

 
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Εκθεση Μιχάλη Μανουσάκη
 
Ματιές στον κόσμο-1

 ALPHA C. K. 

Μια ενότητα έργων του Μιχάλη Μανουσάκη υπό τον τίτλο «Σπαράγματα Μνήμης» παρουσιάζονται έως τις 2 Απριλίου στην αίθουσα τέχνης Alpha C. K. της Λευκωσίας (λεωφ. Μακαρίου και Παπανικολή 3). Με ακρυλικά και κάρβουνο σε ξύλο, τα ανθρωποκεντρικά και έντονα αλληγορικά έργα του Μιχάλη Μανουσάκη (αναπληρωτή καθηγητή στην ΑΣΚΤ) ορίζουν ένα τοπίο από «εικόνες που ρέουν η μία μετά την άλλη» σαν μια σπουδή στη ματαιότητα αλλά και στο μεγαλείο της στιγμής.

 
ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο Βαν Γκογκ και η Αγγλία

 
Ματιές στον κόσμο-2

AP/ VICTORIA JONES

 

Η νέα έκθεση στην Tate Britain στο Λονδίνο εξετάζει τη σχέση του Βαν Γκογκ με τη Μεγάλη Βρετανία. Πάνω από 50 έργα επιχειρούν να φωτίσουν την ιδιαίτερη αυτή σχέση και να καταδείξουν τον βαθμό επιρροής του Βαν Γκογκ από την Αγγλία αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος επηρέασε Βρετανούς καλλιτέχνες. Ο Βαν Γκογκ πέρασε μερικά από τα νεανικά του χρόνια στην Αγγλία. Η επιρροή ήταν σημαντική. 
 
ΠΑΡΙΣΙ
Θησαυροί του Χρυσού Φαραώ
 
Ματιές στον κόσμο-3

EPA / IAN LANGSDON

 

Μεγάλο γεγονός για κάθε φίλο του αιγυπτιακού πολιτισμού είναι η νέα έκθεση που εγκαινιάστηκε στο Παρίσι, στην Grande Halle de la Villette. Η έκθεση «Τουταγχαμών: οι Θησαυροί του Χρυσού Φαραώ» (διάρκεια έως 15 Σεπτεμβρίου) φέρνει στο κοινό πάνω από 150 εκθέματα σε μία υποβλητική σκηνογραφική παρουσίαση. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου και περιλαμβάνει 50 εκθέματα υψηλής τέχνης που ταξιδεύουν για πρώτη φορά εκτός Αιγύπτου. 
 
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Ακουαρέλες από την Ελλάδα

 
Ματιές στον κόσμο-4
 
Ο Τζέιμς Φουτ συνεχίζει την παράδοση των Βρετανών καλλιτεχνών που αγάπησαν το τοπίο της Ελλάδας. Μόνιμα εγκατεστημένος στο Κυπαρίσσι, στην Πελοπόννησο, δημιουργεί ακουαρέλες με θέμα την ελληνική ύπαιθρο, τα μνημεία, τη θάλασσα και τα θραύσματα της Ιστορίας. Μία έκθεσή του παρουσιάζεται τώρα στο Λουξεμβούργο, στο Cercle Munster, με τίτλο «Ακουαρέλες από τη Νότια Ελλάδα». Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελλάδος στο Λουξεμβούργο.
 
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Μαύρη δύναμη, 1963-1983

 
Ματιές στον κόσμο-5

EPA / EUGENE GARCIA

Η είσοδος του μουσείου The Broad, στη Νέα Υόρκη, σηματοδοτείται από το μεγάλο πόστερ της νέας έκθεσης, που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι αφιερωμένη στην ακμή της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας των μαύρων καλλιτεχνών, την εποχή δηλαδή της διεκδίκησης των πολιτικών ελευθεριών και των ίσων δικαιωμάτων. Η έκθεση έχει τίτλο «Soul of a Nation», εστιάζοντας στην τέχνη της «Μαύρης Δύναμης, 1963-1983» με προβολή του έργου 60 επιδραστικών καλλιτεχνών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή