Πανδαισία τεχνών στο Πάρκο

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλήθεια είναι πως το Summer Nostos Festival διαθέτει, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα καλοκαιρινά φεστιβάλ της πόλης –ίσως γενικώς και της χώρας– ένα μοναδικό όσο και προφανές πλεονέκτημα: διεξάγεται στον πιο πρόσφορο, σύγχρονο και πολυχρηστικό χώρο που υπάρχει στα μέρη μας, με σκηνές που μπορούν να στηθούν δίπλα στο νερό, ανάμεσα στα δέντρα, μέσα σε ολοκαίνουργιες αίθουσες ή σε πύργους με θέα ολόκληρη την πόλη. Σε ένα τέτοιο σημείο… εποπτείας μαζευτήκαμε χθες για την καθιερωμένη παρουσίαση του πλήρους προγράμματος του φετινού φεστιβάλ που διοργανώνει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (23-30/6). Για να γίνει λίγο πιο ενδιαφέρον το πράγμα, τις ανακοινώσεις ανέλαβε ο stand-up κωμικός Λάμπρος Φισφής, ο οποίος έπαιξε ένα σχετικό παιχνίδι με τους δημοσιογράφους (που προφανώς αγνόησαν τους κανόνες) μιλώντας για το πρόγραμμα. Ετσι μάθαμε πως το φεστιβάλ θα ανοίξει η Αλκηστις Πρωτοψάλτη στις 23 Ιουνίου με μια μεγάλη συναυλία στο Ξέφωτο του Πάρκου – η ίδια, που ήταν παρούσα χθες, μας αποκάλυψε πως θα τραγουδήσει σε 8 (!) διαφορετικές γλώσσες. Πολυπολιτισμικό και πολυσυλλεκτικό, όμως, είναι και το υπόλοιπο πρόγραμμα. Για να μείνουμε στη μουσική, στο Ξέφωτο θα δούμε ακόμη τον πολυοργανίστα και τραγουδιστή Αντριου Μπερντ (24/6), γνωστό για το μοναδικό του… σφύριγμα,  την πολύ ιδιαίτερη και έντονα πολιτικοποιημένη Βρετανίδα Νένε Τσέρι (25/6), τη ράπερ και ποιήτρια Sho Madjozi (29/6), τον –δίχως περιττές συστάσεις– Γιώργο Μαργαρίτη (26/6), τους Αμερικανούς indie ρόκερς Low (27/6) και Local Natives (28/6), το νέο, πολυπληθές πρότζεκτ της Μαρίνας Σάττι (29/6) κ.ά.

Στο κανάλι

Μουσική, βέβαια, θα παίζει και πλάι στο κανάλι με σχήματα όπως οι Balthazar (25/6), οι L.E.J. (29/6) και Mihalis Kalkanis Group (28/6) να ξεχωρίζουν, ενώ ωραία πράγματα θα δούμε και εντός αιθουσών. Εκεί οι Triptych του Μπράις Ντέσνερ (The National) θα παρουσιάσουν ένα ενδιαφέρον multimedia θέαμα, αφιερωμένο στον φωτογράφο Ρόμπερτ Μέιπλθορπ (26/6). Ο Νίκος Κυπουργός και η Λένα Κιτσοπούλου θα μετατρέψουν σε οπερέτα τη σατιρική «Μήδεια» του Μποστ (27/6), ενώ η Ιρλανδή Λίσα Χάνιγκαν (30/6) θα μας ξεναγήσει στον μυστηριώδη μουσικό της κόσμο. Το μεγαλύτερο όνομα, πάντως, είναι πιθανότατα αυτό της Ρίτα Γουίλσον (29/6) αφού η πολυσχιδής καλλιτέχνις μας έρχεται με την ιδιότητα της συνθέτριας-ερμηνεύτριας παρουσιάζοντας το τελευταίο της άλμπουμ, «Bigger Picture».

Το Summer Nostos, βέβαια, δεν έχει μόνο μουσική. Η περίφημη ομάδα του Ακραμ Καν (27/6) θα βρίσκεται επίσης εκεί για να μας δείξει νέες χορευτικές κορυφές. Από την άλλη στα εικαστικά, ο μεγάλος Μπράιν Ινο θα μας δείξει μια άλλη, λιγότερο γνωστή πλευρά του ταλέντου του. Το «77 Million Paintings», που θα τοποθετηθεί στον Πύργο των Βιβλίων, είναι μια εγκατάσταση «ήχου και φωτός». Επιπλέον, εννοείται πως και φέτος θα υπάρχει πλήθος δραστηριοτήτων για οικογένειες, όπως και ο αγώνας δρόμου S.N.F. Run.

Τέλος, αξίζει να σημειωθούν και δύο πράγματα που μάθαμε για πρώτη φορά χθες. Το πρώτο είναι η κατασκευή μιας νέας σκηνής-θόλου μέσα στον Λαβύρινθο του Πάρκου (θα μείνει μόνιμα εκεί) και το δεύτερο η συνεργασία του Ιδρύματος με τα μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του 2004, τα οποία θα πάρουν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες του φεστιβάλ, που αφορούν κυρίως τα παιδιά. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ είναι δωρεάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή