Ματιές στον κόσμο

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ

«Η Βρετανική Βιβλιοθήκη», απόκτημα της Τέιτ Μόντερν

Ο Γίνκα Σονιμπάρε είναι 57 ετών και με την τέχνη του διερευνά ζητήματα πολιτισμικής ταυτότητας, αποικιοκρατίας και όλων των εξελικτικών φάσεων. Η έντονα πολιτικοποιημένη τέχνη του, παρουσιασμένη ήδη στην Μπιενάλε της Βενετίας και υποψήφια στο παρελθόν για το βραβείο Τέρνερ, κορυφώνεται σε ένα από τα πλέον πρόσφατα έργα του, στη «Βρετανική Βιβλιοθήκη». Είναι μια εγκατάσταση που αποτίει φόρο τιμής στην πολυμορφία του πληθυσμού της Μεγάλης Βρετανίας. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο του Μπράιτον το 2014 και έκτοτε παρουσιάστηκε και πάλι στο Μάργκεϊτ και στο Περίπτερο της Διασποράς στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2017. Πρόσφατα, η Τέιτ Μόντερν αποφάσισε να αγοράσει το έργο και πλέον η «Βρετανική Βιβλιοθήκη» ανήκει στις μόνιμες συλλογές της. Είναι ένα γιγάντιο έργο αποτελούμενο από ράφια γεμάτα βιβλία. Υπάρχουν 6.328 βιβλία, από τα οποία στα 2.700 υπάρχουν τα ονόματα, τυπωμένα με χρυσά γράμματα, όλων των πρώτης και δεύτερης γενιάς μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο που συνέβαλαν σημαντικά στον πολιτισμό και την ιστορία της μεγάλης αυτής χώρας. Από τον Αλαν Ρίκμαν (ιρλανδικής καταγωγής) ώς τη Ζέιντι Σμιθ (από Τζαμαϊκανή μητέρα), ο Γίνκα Σονιμπάρε έχει εξυφάνει έναν ανθρώπινο χάρτη με σημαντικούς ανθρώπους, αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Εβαλε και τα ονόματα όσων αντιστάθηκαν στην αφομοίωση των μεταναστών και όσων αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη συμβολή τους. Πολλά από τα βιβλία δεν περιλαμβάνουν ονόματα, καθώς, όπως λέει ο ίδιος ο Γίνκα, η ιστορία της μετανάστευσης στη Μεγάλη Βρετανία δεν έχει ακόμη γραφτεί. Υποστηρίζει, όπως αναφέρεται στον «Γκάρντιαν», πως η αγορά του έργου του από την Τέιτ Μόντερν είναι μια έμπρακτη συνέχεια της υποστήριξης εκείνων των καλλιτεχνών που προσεγγίζουν μερικά από τα πιο πιεστικά ζητήματα της εποχής μας. Η «Βρετανική Βιβλιοθήκη», που εκτίθεται αυτήν την περίοδο, αποκτήθηκε χάρη στην υποστήριξη του Art Fund και περιλαμβάνει επίσης οθόνες τάμπλετ με τις οποίες το κοινό μπορεί να βρει τα ονόματα που αναφέρονται στα βιβλία. Ο Γίνκα Σονιμπάρε γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1962, αλλά σε ηλικία τριών ετών η οικογένειά του μετοίκησε στο Λάγος, όπου ο πατέρας του εξήσκησε τη δικηγορία. Επέστρεψαν στο Λονδίνο όταν ο Γίνκα ήταν 17. Ενα χρόνο αργότερα προσεβλήθη από μυελίτιδα που του προκάλεσε μερική παράλυση. Αυτό, όμως, δεν τον εμπόδισε να σπουδάσει και να προχωρήσει. 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Βασίλισσα Βικτωρία, 200 χρόνια

Ματιές στον κόσμο-1

AP/FRANKA AUGSTEIN

Το διάσημο πορτρέτο της βασίλισσας Βικτωρίας (1819-1901) από τον ζωγράφο Τόμας Σάλι θα αποτελέσει μέρος της φαντασμαγορικής έκθεσης που ετοιμάζεται στο Λονδίνο για να τιμήσει την επέτειο των 200 χρόνων από τη γέννησή της. Η έκθεση θα στεγαστεί στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ από τις 20 Ιουλίου έως τις 29 Σεπτεμβρίου και θα αφηγείται την 62χρονη βασιλεία της Βικτωρίας με πλούσιο πρωτότυπο υλικό. Η έκθεση έχει τίτλο «Τα ανάκτορα της βασίλισσας Βικτωρίας».

ΒΑΪΜΑΡΗ

Το νέο Μουσείο Μπάουχαους

Ματιές στον κόσμο-2

EPA/FLIP SINGER

Εχει την τιμητική του φέτος το κίνημα του Μπάουχαους, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της σχολής (για τέχνη, αρχιτεκτονική και ντιζάιν) στο Ντεσάου της Γερμανίας. Εκδηλώσεις, εκθέσεις και συζητήσεις πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα (κυρίως από το Ινστιτούτο Γκαίτε), προσφέροντας νέες προσεγγίσεις. Στη φωτογραφία, μερική άποψη από το νέο Μουσείο Μπάουχαους, που άνοιξε στη Βαϊμάρη στις 5 Απριλίου 2019.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Νέο Κέντρο Τεχνών

Ματιές στον κόσμο-3

EPA/ZOLTAN MATHE

Η Κρατική Οπερα της Ουγγαρίας αποκτά ένα νέο κτίριο για ηχογραφήσεις και αποθήκευση σκηνικών, εξοπλισμένο με αμφιθέατρο 400 θέσεων, εργαστήρια, κέντρο επισκεπτών και χώρους δοκιμών. Είναι ένα βιομηχανικό μνημείο του 1884-86, με σιδερένιες αψίδες που παραπέμπουν στον Πύργο του Αϊφελ, γι’ αυτό και το νέο κέντρο, με εμβαδόν 22.000 τ.μ., λέγεται Eiffel Art Studios. Βρίσκεται στην παραδοσιακή, βιομηχανική περιοχή της Βουδαπέστης και είναι διατηρητέο μνημείο.  

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Στον απόηχο της Βαϊμάρης

Ματιές στον κόσμο-4

AP/MARKUS SCHREIBER

«Βαϊμάρη, η ουσία και η αξία της Δημοκρατίας» είναι ο τίτλος της έκθεσης στο Γερμανικό Ιστορικό Μουσείο στο Βερολίνο. Η έκθεση ανιχνεύει την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, 1919-1933, που έμελλε να ταυτιστεί με την κοινωνική και πολιτική αναταραχή σε μια περίοδο προθάλαμο της ανόδου του ναζιστικού κόμματος στην εξουσία. Το πόστερ στη φωτογραφία προστάζει: «Εργάτες, Πολίτη, Αγρότη, Στρατιώτες όλων των γερμανικών φύλων, ενωθείτε για την Εθνική Αντιπροσωπεία».  

ΛΕΙΨΙΑ

Η ειρήνη είναι δύναμη

Ματιές στον κόσμο-5

EPA/JENS SCHLUETER

Ακαταπόνητη η Γιόκο Ονο, βρίσκει τρόπους να διοχετεύει τη δημιουργικότητά της, αυτή τη φορά με μια νέα έκθεση εννοιολογικών έργων της στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Λειψίας. Ενας επισκέπτης στο μουσείο φωτογραφίζει το έργο της «Πρωινές ακτίνες», στη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης που έχει τίτλο «Η ειρήνη είναι δύναμη». Είναι η μεγαλύτερη έκθεση έργων της Γιόκο Ονο μετά την τελευταία αναδρομική της στη Schirn Kunsthalle της Φρανκφούρτης πριν από πέντε χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή