Η προσφορά του ακτινολόγου Βασίλη Χρονόπουλου (1904-1987)

Η προσφορά του ακτινολόγου Βασίλη Χρονόπουλου (1904-1987)

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων, όπως αυτή του ιατρού ακτινολόγου Βασιλείου Κ. Χρονόπουλου, που διασώζονται στον χρόνο ως παραδείγματα προσφοράς. Ο Βασίλης Χρονόπουλος υπήρξε φιλάνθρωπος, επιστήμων και διευθυντής στο νοσοκομείο «Σωτηρία», την εποχή που η φυματίωση ήταν μία φοβερή ασθένεια. Ηταν εξέχουσα προσωπικότητα, που επανήλθε στην επικαιρότητα χάρη στην απόφαση των τριών θυγατέρων του, Λίλα ντε Τσάβες, Μαρία Στεφανίδη και Αγνή Κολινιόν, να δωρήσουν το ξυλόγλυπτο γραφείο καθώς και σειρά συλλεκτικών αντικειμένων του πατέρα τους προς την Εστία Νέας Σμύρνης, τον σημαντικό, αυτόν, φορέα πολιτισμού.

Η δωρεά έγινε πρόσφατα και γνωστοποιήθηκε στο ευρύτερο κοινό με τη διοργάνωση της ημερίδας (με πρωτοβουλία της Λίλας ντε Τσάβες) αφιερωμένης στην ιστορία του ΓΝΝΘΑ «Σωτηρία». Εθίγησαν ζητήματα κοινωνικών συνθηκών, διοίκησης, αρχειονομίας, διαλόγου με την ευρύτερη κοινωνία, ιστορικής συνείδησης μέσα από τα νοσηλευτικά ιδρύματα και άλλα θέματα που έμπλεκαν ή εστίαζαν εντέλει και στην προσωπικότητα του Βασίλη Χρονόπουλου.

Το γραφείο του, που είχε εκτιμηθεί από τον αείμνηστο Νίκο Ρωκ-Μελά «ως εκλεκτό δείγμα επίπλων του ρυθμού του Μεσοπολέμου», σύμφωνα με τη Λίλα ντε Τσάβες, φιλοξενείται σε μία από τις αίθουσες της Εστίας Νέας Σμύρνης, που φυλάσσει εξαιρετικές συλλογές ανυπολόγιστης αξίας. Εκεί, μπορεί κανείς να δει αυτήν την κόγχη ζωής του Βασίλη Χρονόπουλου και με την ευκαιρία να περιηγηθεί στα μουσεία της Εστίας Νέας Σμύρνης. Το γραφείο τού Βασίλη Χρονόπουλου, καθώς και τα προσωπικά αντικείμενα, προέρχονται από τον χώρο του ιδιωτικού ιατρείου του, που άνοιξε πριν από τον πόλεμο, στην οδό Πατησίων 49 και Αβέρωφ, απέναντι από το Πολυτεχνείο, σε μεσοπολεμικό κτίριο το οποίο, ευτυχώς, διασώζεται.

Ο Βασίλης Χρονόπουλος διέθετε ένα υπερσύγχρονο, για την εποχή του, μηχάνημα, τον περίφημο «Τομογράφο», που ήθελε να φέρει ήδη πριν από τον πόλεμο, αλλά λόγω των συνθηκών, κατάφερε να εγκαταστήσει το 1944. Ηταν μια πολύτιμη εξέλιξη στα χρόνια που η φυματίωση ήταν μια επικίνδυνη νόσος. Ο κόσμος σχημάτιζε ουρές, τέτοια ήταν η ανάγκη, αλλά και τέτοια ήταν η φιλάνθρωπος προσωπικότητα του Βασίλη Χρονόπουλου. Είχε γεννηθεί το 1904 σε χωριό της Αρκαδίας και ανήκε σε εκείνη τη μοναδική γενιά που μορφώθηκε, προόδευσε και «έχτισε» την Ελλάδα. Πράγματα που σήμερα θεωρούμε αυτονόητα, κάποτε δεν ήταν. Χρειάστηκαν ηρωικές γενιές για να ωθήσουν την κοινωνία μπροστά. Η αφήγηση της ζωής του Βασίλη Χρονόπουλου από την κόρη του Λίλα ντε Τσάβες είναι μία συνταρακτική ιστορία.

Εστία Νέας Σμύρνης, Κων. Παλαιολόγου 1, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210-93.33.702. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή