Σύγχρονη αλληγορία υψηλής έντασης

Σύγχρονη αλληγορία υψηλής έντασης

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία πρόσωπα στη σκηνή του «104» φέρνουν στο κοινό και πάλι το κλασικό, πλέον, έργο του Μιχάλη Βιρβιδάκη «Στην Εθνική με τα Μεγάλα». Είναι μια κοινωνική (ίσως και πολιτική) αλληγορία που διαδραματίζεται στα όρια. Σε μια παράγκα, κοντά στην εθνικό οδό, δύο αδέλφια και η φίλη του ενός αναψηλαφούν ξεχασμένες οικογενειακές ιστορίες. Η παράγκα είναι μια εφήμερη κατασκευή με ρευστό ρόλο, λίγο σπίτι, λίγο συνεργείο, λίγο αποθήκη, μόνη στέγη και εσαεί οίκος απωθημένων και ονείρων. Εκεί, στη σκοτεινή δίνη της μνήμης με ένα «τώρα» γιγάντιο και αβυσσαλέο, οι τρεις χαρακτήρες ακροβατούν στις διακυμάνσεις των διαθέσεων και του μνημονικού για να ανασκαλέψουν τον εαυτό και να αναμετρηθούν με τις σκιές του χθες. Ο Σταύρος Ράγιας, που σκηνοθετεί την παράσταση, έχει δέσει τους ηθοποιούς με σοφία και οικονομία, ο λόγος ρέει, δεν υπάρχει «κοιλιά».

Η παράσταση αγκαλιάζει τους θεατές. Υπάρχει δύναμη. Το σκηνικό του Ανδρέα Γεωργιάδη, σαν εικαστική εγκατάσταση, άκρως συμβολικό. Το τραγούδι της παράστασης των σπουδαίων Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη. Εξοχοι οι τρεις ηθοποιοί σε σπουδαίους ρόλους: Περικλής Ασημακόπουλος, Βασίλης Λιάκος και Νεφέλη Παπαδερού (παραγωγή θεατρικής εταιρείας «Κάτοπτρον»).

«104», Ευμολπιδών 41, Γκάζι. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη (έως 28/5).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή