Ματιές στον κόσμο

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ

Για την Tate Gallery, το ημερολόγιο δείχνει 2020

Από τη σύγχρονη πρωτοπορία έως τον Ουίλιαμ Τέρνερ, τον «μοντέρνο» του 18ου αιώνα, οι πινακοθήκες της Tate στη Μεγάλη Βρετανία, προετοιμάζουν το διεθνές κοινό τους δίνοντας πρόγευση για το τι θα δούμε το 2020. Διασπείρουν στις εγκαταστάσεις τους εκθέσεις για όλες τις βαθμίδες κοινού από το καλλιεργημένο αλλά μάλλον συντηρητικό ώς το μεγάλο, μέσο κοινό αλλά και για τις μεγάλες ομάδες των ακολούθων της νέας τέχνης και της πρωτοπορίας. Ως πιο εντυπωσιακό από τα νέα σχέδια αναγγέλλεται η αναδρομική του Αντι Γουόρχολ που θα φιλοξενηθεί στην Tate Modern από τις 12 Μαρτίου ώς τις 6 Σεπτεμβρίου 2020, φιλοδοξώντας να είναι το πολυσυλλεκτικό γεγονός για έξι μήνες. Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Ludwig της Κολωνίας και θα φέρει στο Λονδίνο τα μεγάλα και γνωστά έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη. Στην Tate Modern, επίσης, αναμένεται τον ερχόμενο Απρίλιο, η φωτογραφική έκθεση της Ζανέλε Μουχόλι, 47 ετών από τη Νότιο Αφρική, που προτιμά τον όρο ακτιβίστρια του βλέμματος. Οι φωτογραφίες της (δείγμα στην κεντρική φωτογραφία) προβάλλονται ως γλυπτά. Η ίδια αποσκοπεί στην ανάδειξη των ζητημάτων φύλου και σεξουαλικότητας ως κεντρικών και οι φωτογραφίες της κρίνονται έντιμες και δυναμικές. Στην πιο κλασική Tate Britain, σε άλλο σημείο του Τάμεση, αναμένεται (τον Οκτώβριο του 2020) η έκθεση έργων του Ουίλιαμ Τέρνερ, ως ενός εικονοκλάστη του 18ου αιώνα και των αρχών του 19ου αιώνα. Και μόνο ο τίτλος, μας προϊδεάζει: «Ο Τέρνερ και ο Μοντέρνος Κόσμος» με τον Τέρνερ να είναι ιχνηλάτης του νέου πνεύματος της βιομηχανικής εποχής και των τεχνολογικών καινοτομιών με παράλληλη διάθλαση της εικόνας του πιστού ρεαλισμού. Στην Tate Britain, επίσης, τον Μάιο του 2020, αναμένεται η έκθεση της Βρετανής Lynette Yiadom-Boakye, που έχει προκαλέσει αίσθηση με τις προσωπογραφίες της και τις υπαινικτικές αναφορές της στην κλασική ευρωπαϊκή ζωγραφική. Στην Tate St Ives έχει προγραμματιστεί μεγάλη έκθεση της επιδραστικής Νοτιοκορεάτισσας Haegue Yang, 48 ετών, που δημιουργεί γλυπτικά περιβάλλοντα από απρόβλεπτα υλικά. Στην Tate Liverpool, αναμένεται έκθεση της Mεξικάνας Aliza Nisenbaum, που θα παρουσιάσει την ανάθεση που δέχθηκε, ένα έργο στο ύφος μεξικανικής τοιχογραφίας και θέμα τη ζωή στο Λίβερπουλ. 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Τζοβάνι Μπατίστα Μορόνι

Ματιές στον κόσμο-1

Από τις πιο επιτυχημένες εκθέσεις της σεζόν στη Νέα Υόρκη είναι η έκθεση με έργα του Τζοβάνι Μπατίστα Μορόνι, έξοχου εκπροσώπου της ιταλικής Αναγέννησης του 16ου αιώνα. Η έκθεση στη Frick Collection θα διαρκέσει έως τις 2 Ιουνίου με τα εύσημα μιας αποκάλυψης. Ο Τζοβάνι Μπατίστα Μορόνι ήταν μοναδικός πορτρετίστας και η έκθεση περιλαμβάνει και κοσμήματα, υφάσματα κ.ά., που ανακαλούν τον κόσμο της ύλης που περιτριγύριζε τον ζωγράφο και τα μοντέλα του. 

ΡΩΜΗ

Η τέχνη του Λούτσιο Φοντάνα

Ματιές στον κόσμο-2

Μέσα στο περίλαμπρο περιβάλλον της Βίλας Μποργκέζε, στη Ρώμη, εγκαινιάστηκε η έκθεση έργων ζωγραφικής και κεραμικής του Λούτσιο Φοντάνα (1899-1968). Ο Φοντάνα, με καταγωγή από την Ιταλία και την Αργεντινή, ζωγράφος και γλύπτης, ήταν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, που μελέτησε τον χώρο και το φως και ήταν εισηγητής του όρου Spazialismo. Τα έργα του δημιουργούν ωραίες αντιθέσεις και συνομιλούν με την κλασική συλλογή της Βίλας Μποργκέζε. 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η βασίλισσα Βικτώρια

Ματιές στον κόσμο-3

Το πορτρέτο της βασίλισσας Βικτώριας από τον Γερμανό ζωγράφο Φραντς Βίντερχαλτερ χρονολογείται από το 1856 και είναι ένα από τα εκθέματα στην έκθεση «Βικτώρια: Γυναίκα και Στέμμα». Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε στις 24 Μαΐου, παρουσιάζεται στα Ανάκτορα του Κένσινγκτον, στο Λονδίνο, ως τμήμα των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από τη γέννηση της Βικτώριας. Οι επισκέπτες θα απολαύσουν την ανασύσταση ενός βικτωριανού περιβάλλοντος. 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Ο κόσμος του Τζόνας Γουντ

Ματιές στον κόσμο-4

Συνεπαίρνει ακόμη, στα 77 του χρόνια, ο Αμερικανός καλλιτέχνης Τζόνας Γουντ, ο οποίος παρουσιάζει παλιά και νέα δουλειά του στην γκαλερί της Gagosian στη Νέα Υόρκη (555 West 24th Street). Ο Τζόνας Γουντ μεταφέρει στο χαρτί με ζωηρό χρώμα (με τη μνήμη του στυλ από τα μέσα του 20ού αιώνα) έναν τρισδιάστατο κόσμο. Αντικείμενα, μοτίβα, καθημερινότητα, εσωτερικοί χώροι συγκροτούν έναν παλλόμενο κόσμο, ελκυστικό και διαρκώς παρόντα. 

ΠΑΝΑΜΑΣ

Μουσείο Δημοκρατίας

Ματιές στον κόσμο-5

Στην Πόλη του Παναμά εγκαινιάστηκε το Μουσείο της Ελευθερίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ενα Μουσείο για τη Δημοκρατία. Είναι το πρώτο του είδους στην Κεντρική Αμερική και προσφέρει στους επισκέπτες μια σφαιρική οπτική πάνω σε ζητήματα ελευθερίας και αγώνων για την κατάκτηση βασικών δικαιωμάτων από διάφορα μέρη του κόσμου. Το μουσείο άνοιξε στο κέντρο της Πόλης του Παναμά, από την πλευρά του Ειρηνικού, πάνω στην κεντρική λεωφόρο Αμαδόρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή