Ματιές στον κόσμο

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λάμψη του Φρα Αντζέλικο στο Πράδο

ΜΑΔΡΙΤΗ

Αυτό που συνέβη στη Φλωρεντία στις αρχές του 15ου αιώνα έμελλε να αλλάξει τον ρουν της Ιστορίας. Οι νέες αστικές συνθήκες, η ανάδυση των ιταλικών πόλεων ως μείζονα κέντρα στη διάρκεια του Μεσαίωνα, η επεξεργασμένη κοινωνική διαστρωμάτωση και η κινητικότητα του χρήματος οδηγούσαν σε μια νέα κατάσταση μετά το 1380-1400. Η Φλωρεντία εξελισσόταν σε φυτώριο ταλέντων. Ενα νέο βλέμμα στον κόσμο γεννιόταν και μια νέα γενιά καλλιτεχνών προχωρούσε σε ένα ρήγμα. Η φλωρεντινή αναγέννηση είναι ένα κοινωνικό και πολιτισμικό φαινόμενο του 15ου αιώνα και ο Φρα Αντζέλικο ήταν ένας από τους κύριους εκπροσώπους της. Στο Πράδο, στη Μαδρίτη, εγκαινιάστηκε μια νέα έκθεση, που κατευθύνει την προσοχή στην περίπτωση Φρα Αντζέλικο. Η έκθεση «Ο Φρα Αντζέλικο και η άνθηση της φλωρεντινής αναγέννησης» παρουσιάζει την καλλιτεχνική σημασία όσων συνέβησαν από το 1420 έως το 1430, με έμφαση στον Φρα Αντζέλικο, ως έναν από τους πιο λαμπρούς εκπροσώπους της πρώιμης Αναγέννησης. Παρουσιάζονται 82 έργα, πολλά δανεισμένα από 40 ιδρύματα και συλλογές της Ευρώπης και της Αμερικής. Τα περισσότερα είναι του Φρα Αντζέλικο, αλλά αρκετά έργα είναι σπουδαίων ζωγράφων, συγχρόνων του, όπως ο Μαζάτσο, ο Μαζολίνο ή ο Φίλιπο Λίβι. Στη φωτογραφία, βλέπουμε έργα του Μαζολίνο, συνεργάτη του Μαζάτσο, που συνέβαλαν στη λάμψη της Φλωρεντίας. Ομως, ο Φρα Αντζέλικο ήταν ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς ήταν μοναχός. Ηταν σπουδαστής ζωγραφικής στο εργαστήρι του μοναχού Λορέντσο Μόνακο, που ήταν της παλιάς σχολής, συνέχιζε, δηλαδή, το μονοδιάστατο γοτθικό στυλ. Ο Φρα Αντζέλικο οσμίστηκε τις αλλαγές που έφερναν και οι μεγάλοι γλύπτες της εποχής, ο Μπρουνελέσκι, ο Ντονατέλο και ο Γκιμπέρτι, και προχώρησε ως τολμηρός ανανεωτής σε αυτό που σήμερα θα ονομάζαμε αναγεννησιακό ύφος. Ηταν μια ρήξη με το παρελθόν σε ό,τι αφορά την προοπτική, τα χρώματα, αλλά και την κεντρική θέση της μορφής, προάγγελος της ανάδυσης του νέου πολίτη. Από τα αριστουργήματα του Φρα Αντζέλικο είναι ο «Ευαγγελισμός», που είχε ζωγραφήσει για το δικό του μοναστήρι. Το σπουδαίο αυτό έργο μεταφέρθηκε στην Ισπανία το 1611 και έκτοτε αρχίζει η ανακάλυψη αυτού του μοναδικού καλλιτέχνη στην Ιβηρική. Η έκθεση στο Πράδο, έως τις 15 Σεπτεμβρίου, μας δείχνει τη Φλωρεντία με τη ματιά του Φρα Αντζέλικο, αλλά και τον Φρα Αντζέλικο με το βλέμμα της Ισπανίας.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Η τέχνη του Γιώργου Παπαδόπουλου

Ο Κύπριος καλλιτέχνης Γιώργος Παπαδόπουλος, με πολυετή διαμονή και δράση στη Μεγάλη Βρετανία, εξαντλεί τις δυνατότητες που του δίνει το γυαλί με τρόπους αισθητικούς και φιλοσοφικούς. Αυτήν την περίοδο παρουσιάζει ατομική έκθεση στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Alpha C. K. Art Gallery της Λευκωσίας με τίτλο «Layers of Depth». Ο Γιώργος Παπαδόπουλος δημιουργεί έργα, σχεδόν ψευδαισθητικά, που ανακαλούν τον ανθρώπινο οφθαλμό και τις αντανακλάσεις του γυαλιού.

ΜΠΙΛΜΠΑΟ

Ο ζωγράφος Ιγνάθιο Θουλοάγα

Τα έργα του Ισπανού ζωγράφου Ιγνάθιο Θουλοάγα (1870-1945) έχουν ιδιαίτερη θέση για την εξέλιξη της ζωγραφικής στην Ισπανία και το όνομά του είναι γνωστό και αγαπητό. Ο ίδιος προχώρησε στη διερεύνηση της μορφής από τον ακαδημαϊσμό ώς τα πιο εξπρεσιονιστικά ρεύματα διοργανώνοντας μια πυκνή εικονογραφία της ισπανικής ζωής. Αυτήν την περίοδο παρουσιάζεται (ώς τις 20 Οκτωβρίου) μεγάλη αναδρομική έργων του στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Μπιλμπάο.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο κόσμος των μάνγκα

Η νέα μεγάλη έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο μάς φέρνει τον κόσμο των ιαπωνικών μάνγκα με έναν τρόπο που είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει αίσθηση και ενθουσιασμό σε ένα πολυπληθές κοινό. Τα μάνγκα είναι φαινόμενο παγκόσμιας διάχυσης με κεντρική θέση στην ποπ κουλτούρα. Η εικονογραφία τους, αναγνωρίσιμη και συγκεκριμένη, είναι μια σχεδόν αυτόνομη «γλώσσα» με μεγάλη αφηγηματική δύναμη. Η έκθεση στο Λονδίνο θα διαρκέσει έως τις 26 Αυγούστου.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Νέα Σχολή της Λειψίας

Οι εκφραστές ενός ρεύματος σύγχρονης τέχνης μετά την επανένωση της Γερμανίας ανήκουν στη Νέα Σχολή της Λειψίας. Κύριος εκπρόσωπος είναι ο Neo Rauch, ο οποίος αυτήν την περίοδο οργάνωσε μια ομαδική έκθεση καλώντας άλλους εκπροσώπους αυτού του ρεύματος της νεο-Ιστορίας. Ανάμεσα στους 19 καλλιτέχνες, γεννημένους ανάμεσα στο 1934 και το 1982, υπάρχουν και μη Γερμανοί, που μοιράζονται κοινές αρχές. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τον Μάιο του 2020 και παρουσιάζεται στο Aschersleben.

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ

Αναδρομική Αντι Γουόρχολ

Το Σαν Φρανσίσκο διαθέτει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα Μουσεία Μοντέρνας Τέχνης στις ΗΠΑ και εδώ και λίγες ημέρες φιλοξενεί την αναδρομική έκθεση με έργα του Αντι Γουόρχολ (1928-1987). Η έκθεση με τίτλο «From A to B and Back Again» είναι η πρώτη αναδρομική με έργα Γουόρχολ στις ΗΠΑ από το 1989. Το σκεπτικό της έκθεσης, που απλώνεται σε τρεις ορόφους, είναι να προσεγγίσει τον Γουόρχολ με νέο βλέμμα (έως τις 2 Σεπτεμβρίου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή