Η αγριότητα της εποχής μας στον Ευριπίδη

Η αγριότητα της εποχής μας στον Ευριπίδη

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα και αύριο το βράδυ, η Επίδαυρος υποδέχεται την προκλητική και ανατρεπτική ματιά του καταξιωμένου σκηνοθέτη Ιβο βαν Χόβε πάνω σε μια αρχαία ελληνική τραγωδία. Ή μάλλον δύο, για να είμαστε ακριβείς.

Η «Ηλέκτρα» και ο «Ορέστης» του Ευριπίδη γίνονται ένα έργο και παρουσιάζονται μαζί από τον θίασο της ιστορικής Κομεντί Φρανσέζ σε ένα πλαίσιο που θα συζητηθεί. Ο Βέλγος σκηνοθέτης βλέπει μέσα από το κείμενο του Ευριπίδη τη διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης των δύο πρωταγωνιστών και του Πυλάδη και τη διολίσθησή τους σε ένα σπιράλ βίας. Η Δικαιοσύνη, οι κανόνες και οι νόμοι μιας κοινωνίας είναι ο δεύτερος άξονας του έργου που θα προσπαθήσει να φωτίσει ο 60χρονος σκηνοθέτης, ο οποίος έχει αναγνωριστεί για το «ξαναδιάβασμα» των κλασικών έργων με τα οποία αναμετριέται στα θέατρα της Ευρώπης και της Αμερικής.

Το έργο έκανε πρεμιέρα στη Γαλλία και πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για μεγάλες δόσεις βίας και βαρβαρότητας επί σκηνής, κάτι που, όπως είπε ο σκηνοθέτης στην «Κ» (13/7/2019), δεν μπορούσε να αποφύγει: «Επρεπε να δείξω τις συνέπειες αυτής της ριζοσπαστικοποίησης. Δεν είναι μόνο για να προκαλέσω σοκ, αν και εγώ σοκάρομαι κάθε φορά που το βλέπω».

«Ηλέκτρα/Ορέστης», Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 26-27 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή