Ματιές στον κόσμο

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρομπέρτο Μπούρλε Μαρξ, ένας ιδιοφυής Βραζιλιάνος στο Μπρονξ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Αφιερωμένη σε έναν σπουδαίο αρχιτέκτονα τοπίου είναι η έκθεση στον Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης (NYB), στο Μπρονξ, τον Ρομπέρτο Μπούρλε Μαρξ (1904-1994), τον Βραζιλιάνο οραματιστή, εισηγητή του μοντερνισμού στη χώρα και σπουδαίο ζωγράφο. Η έκθεση με τίτλο «Brazilian Modern: The Living Art of Roberto Burle Marx», που θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2019, είναι η μεγαλύτερη που έχει διοργανωθεί ποτέ στο NYB και αποτελείται από τους τροπικούς κήπους με φόντο τον τσιμεντένιο καταρράκτη και τους θεόρατους φοίνικες. Επίσης περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα και ταπισερί του καλλιτέχνη. O Μπούρλε Μαρξ δεν ήταν απλώς ένας οραματιστής που μεταμόρφωσε τον περιβάλλοντα χώρο των κτιρίων σε ίσης αξίας αρχιτεκτονικό στοιχείο, αλλά μαζί με τους αρχιτέκτονες Oσκαρ Νιεμάιερ και Λούτσιο Κόστα σηματοδότησαν την εικόνα του βραζιλιάνικου αστικού τοπίου, κάνοντάς το αναγνωρίσιμo παντού. Τα ασπρόμαυρα πεζοδρόμια της Κόπα Καμπάνα, ο γεμάτος καμπύλες κήπος στην ταράτσα του υπουργείου Παιδείας και Δημόσιας Υγείας το 1938 –πολύ πριν οι πράσινες σκεπές κάνουν την εμφάνισή τους– και η γνώση των ζωντανών υλικών του, όπως τα δύο είδη γρασιδιού του Αγίου Αυγουστίνου για να δημιουργήσει ένα καρό λιβάδι στον κήπο της οικίας Gilberto Sturnck, το 1954, είναι μόνο κάποια από τα 3.000 σχέδιά του. Η αγάπη του για τα φυτά ήταν αυτή που τον οδήγησε να δημιουργήσει θερμοκήπια και να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες φυτών στον κόσμο, συλλογή που την ξεκίνησε από την ηλικία των 7 ετών. Οπως έλεγε ο ίδιος, όταν «η θεία μου μού χάρισε μια αλοκάσια, ήταν τέτοια η συγκίνησή μου που δεν μπόρεσα να κοιμηθώ όλο το βράδυ». Αυτή η αγάπη, η αναγνώριση της πολύτιμης χλωρίδας της χώρας του, η σπουδαιότητα της ύπαρξης των τροπικών δασών, τον οδήγησε στην ταξινόμηση και ανακάλυψη νέων ειδών, με 50 από αυτά να φέρουν το όνομά του. Το σπίτι του, το Sitio και τα θερμοκήπιά του με μια συλλογή 3.500 φυτών δωρίστηκαν το 1985 στο κράτος και έκτοτε θεωρούνται εθνικό μνημείο. Στην έκθεση του NYB ο αρχιτέκτονας τοπίου Ρέιμοντ Τζανγκλς, που μαθήτευσε κοντά στον Μπούρλε Μαρξ, και ο επιμελητής Εντουαρντ Σάλιβαν κατάφεραν, χωρίς να αντιγράψουν κάποιο από τα σχέδιά του αλλά με σαφή έμπνευση από τη σπουδαία δουλειά του, να διοργανώσουν μια συναρπαστική έκθεση που σε ταξιδεύει στην καρδιά της Βραζιλίας.

ΑΝΟΪ

Θαυμάστε… πλαστικά

Συσκευασίες μιας χρήσης, μπουκάλια από πλαστικό, καπάκια και ένα σωρό άλλα κρέμονται από το ταβάνι του Γαλλικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Βιετνάμ. Η έκθεση με τίτλο «Ας μειώσουμε τα απορρίμματα» θα διαρκέσει έως το τέλος του Αυγούστου και διοργανώνεται με τη συνεργασία των δύο χωρών. Εκτός από την πληθώρα των πλαστικών, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευθούν σε εναλλακτικές για καθαρότερο περιβάλλον και πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

ΞΙΝΚΤΑΪ

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

Το πρώτο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Μουσείου της Ξινκτάι, στην επαρχία Hebei της Κίνας, κέρδισε το αρχιτεκτονικό γραφείο Coop Himmelb(l)au με έδρα τη Βιέννη. Ο σχεδιασμός του κτιρίου βασίστηκε στην πλούσια παράδοση της περιοχής στην αστρονομία και τη μηχανική, και θα αποτελέσει το στολίδι ενός νέου προαστίου στην πόλη με έμφαση στους μεγάλους χώρους πρασίνου για τους επισκέπτες.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Στην τελική ευθεία

Το χρυσό που στολίζει ένα από τα μπαρόκ διακοσμητικά του Berliner Schloss, του Ανακτόρου του Βερολίνου, στο Νησί των Μουσείων, αστράφτει, παρά τον συννεφιασμένο ουρανό της πόλης. Μέσω της επίσημης ιστοσελίδας μπορεί κανείς να δωρίσει χρήματα για την αποπεράτωση του έργου, που αρχικά κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα. Στόχος τα 105 εκατ. ευρώ, με μόλις 10 εκατ. να υπολείπονται καθώς το έργο αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο 2019.

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ

Τελευταία ματιά

Τις πόρτες του στο κοινό άνοιξε το γυμνάσιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, προκειμένου να δει για τελευταία φορά την τοιχογραφία με τίτλο «Η ζωή του Ουάσιγκτον». Η τοιχογραφία, που δημιουργήθηκε πριν από 83 χρόνια, έχει δεχθεί κριτική με αφορμή τον τρόπο που απεικονίζει τους Αφροαμερικανούς και τους ιθαγενείς. Για τον λόγο αυτό, και έπειτα από διαβούλευση, το συμβούλιο του σχολείου τον προηγούμενο μήνα αποφάσισε να την… καλύψει με χρώμα.

ΔΡΕΣΔΗ

Εκθεση αριστουργημάτων

Κόσμος στέκεται για να θαυμάσει από κοντά τη «Madonna Sistina» του Ραφαήλ. Η έκθεση που άνοιξε για το κοινό στις 2 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Νοεμβρίου του 2019 παρουσιάζει 100 κορυφαία και αντιπροσωπευτικά έργα της συλλογής «Gemaeldegalerie Alte Meister», που αριθμεί συνολικά 3.500 πίνακες και στεγάζεται στο ανάκτορο Τσβίνγκερ. Ο επισκέπτης μπορεί να δει έργα των Ρούμπενς, Γιαν βαν Αϊκ, Ντίρερ, Ρέμπραντ, Βερμέερ, Τζορτζόνε και άλλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή