Ματιές στον κόσμο

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΚΙΖΑ

Το Μέγα Αιγυπτιακό Μουσείο στην τελική ευθεία

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, όταν ολοκληρωθεί θα είναι το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο αποκλειστικά σε έναν πολιτισμό. Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 5.000 εργαζόμενοι δουλεύουν πυρετωδώς όλο το 24ωρο γύρω από το άγαλμα του Ραμσή ΙΙ που μεταφέρθηκε στην είσοδό του το 2018, για να προλάβουν τις προθεσμίες. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το μουσείο –που το κόστος του ξεπέρασε το 1 δισ. δολ.– θα παρουσιάσει μόλις σε ένα τμήμα του μια εντυπωσιακή έκθεση το 2020 (έκθεση που είχε ανακοινωθεί αρχικά το 2019) με αντικείμενα από τον βασιλικό τάφο του Τουταγχαμών που ανακαλύφθηκε το 1922, με τους συντηρητές να φέρνουν πάλι στη ζωή το ξύλινο κρεβάτι του νεαρού φαραώ ή τα σανδάλια του, μαζί με 5.000 αριστουργήματα από τα οποία μόλις τα 1.800 έχουν εκτεθεί στο παρελθόν. Ο διαγωνισμός για την κατασκευή του κτιρίου ανακοινώθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 2002 και κατατέθηκαν 1.557 προτάσεις από 82 χώρες του κόσμου, αριθμός που τον καθιστά τον δεύτερο μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό στην ιστορία. Τελικά εγκρίθηκε το σχέδιο του γραφείου Heneghan Peng. Το τριγωνικό κτίριο στο οποίο ο επισκέπτης θα έχει άπλετη θέα και προς τις μεγάλες πυραμίδες θα έπαιρνε σιγά σιγά μορφή. Είναι ίσως δύσκολο να καταλάβει κανείς το τεράστιο εγχείρημα της στέγασης τόσων πολύτιμων αρχαιολογικών θησαυρών. Η μόνιμη συλλογή –μεγάλο μέρος της θα μεταφερθεί από το Αιγυπτιακό Μουσείο στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου– θα καταλαμβάνει 24.000 τετραγωνικά μέτρα, έκταση ίση με περίπου τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου. Εκθέματα θα μεταφερθούν και από το μουσείο του Λούξορ, ενώ άλλα θα βγουν από τις αποθήκες και αυτό είναι μόνο ένα μέρος του μουσείου. Θα υπάρχει φυσικά παιδικό μουσείο, κέντρο Τύπου και εκπαίδευσης αλλά το μεγαλύτερο βάρος δίνεται στη συντήρηση και στη διατήρηση των εκθεμάτων. Τουλάχιστον 19 διαφορετικά εργαστήρια από τα καλύτερα του κόσμου με την πιο σύγχρονη τεχνολογία βρίσκονται ήδη σε συνεχή λειτουργία για τη συντήρηση των θησαυρών. Αλλωστε, ακόμη και πριν από το άνοιγμα του μουσείου τα εργαστήρια είναι αυτά που δίνουν μια γεύση για το πώς θα επηρεαστεί η τουριστική κίνηση από τα εγκαίνια του εντυπωσιακού κτίριου, καθώς είναι επισκέψιμα έστω και για μικρό αριθμό τουριστών με ένα εισιτήριο των 11 ευρώ.

ΜΕΞΙΚΟ ΣΙΤΙ

100 χρόνια, 100 έργα

Ματιές στον κόσμο-1

AP Photo/Ginnette Riquelme

Στο Εθνικό Μουσείο Εκτυπώσεων διοργανώνεται έκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Εμιλιάνο Ζαπάτα. Χρησιμοποιώντας καινοτόμους τεχνικές, δημιουργώντας τρισδιάστατες εικόνες, αλλά και την παραδοσιακή χάραξη, οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τη διάσημη εικόνα του επαναστάτη των αγροτών και στρατηγού της Μεξικανικής Επανάστασης του 1910 για να δημιουργήσουν 100 έργα, όπως το «Aniversario del General, 2019» της κολεκτίβας Asaro.

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ

Ανθισμένη επέτειος

Ματιές στον κόσμο-2

REUTERS/Loriene Perera

Στους κήπους δίπλα στο λιμάνι διοργανώθηκε η «Orchid Extravaganza 2019», καθώς οι ορχιδέες είναι το εθνικό λουλούδι της χώρας με εκατοντάδες είδη και δεκάδες νέα υβρίδια να καλλιεργούνται. Αφορμή στάθηκε ο εορτασμός των διακοσίων χρόνων σύγχρονης ιστορίας που συμπληρώνονται φέτος από την άφιξη του Τόμας Στάμφορντ Ραφλς, αξιωματούχου της Βρετανικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών, και τη δημιουργία εμπορικού λιμανιού για λογαριασμό των Βρετανών.

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

Τα μυστήρια του ξύλου

Ματιές στον κόσμο-3

EPA/ARMANDO BABANI

Μέχρι τις 13 Οκτωβρίου οι επισκέπτες του Μουσείου Staedel έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την έκθεση «The Mysteries of Material». Ξυλογραφίες αλλά και γλυπτά των Ερνστ Λούντβιχ Κίρχνερ (1880-1938), Ερικ Χέκελ (1883-1970) και Καρλ Σμιτ-Ρότλουφ (1884-1976) σε μια έκθεση με σημείο εκκίνησης το ξύλο, τους πειραματισμούς των καλλιτεχνών πάνω σε αυτό το ζωντανό υλικό και τη σχέση του με τον γερμανικό εξπρεσιονισμό.

ΛΙΝΤΕΝ

Ενα μουσείο για τον Trix

Ματιές στον κόσμο-4

EPA/BART MAAT

Επέστρεψε ο Trix, ο τυραννόσαυρος Ρεξ, ύστερα από μια μίνι περιοδεία στην Ευρώπη, για να προλάβει τα προγραμματισμένα για τις 31/8 εγκαίνια του μουσείου που θα τον φιλοξενεί. Το νέο Naturalis είναι ένα μουσείο για όλη την οικογένεια με ανοιχτές επισκέψεις σε εργαστήρια και εννέα αίθουσες αφιερωμένες στη Γη, στα απολιθώματα, στη βιοποικιλότητα, αλλά και στον θάνατο και τον πειρασμό, ως αφορμή για την αναγέννηση και την αναπαραγωγή στη φύση.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ματιές στον κόσμο-5

EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ολοκληρώνεται την 1η Σεπτεμβρίου η έκθεση «Dream Box» στο Μουσείο MIMA του Μολενμπέκ. Οι καλλιτέχνες Felipe Pantone, Hell’O, Escif, Elzo Durt, και η κολεκτίβα Gogolplex με τα έργα τους καλούν τους επισκέπτες να καταρρίψουν τα σύνορα της πραγματικότητας, καθώς με τη χρήση του χρώματος δημιουργούν ψυχεδελικές εικόνες και οπτικές ψευδαισθήσεις, όπως το εικονιζόμενο «Psyche Palace» του Βέλγου γραφίστα Durt.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή