Ματιές στον κόσμο

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ

Οι σχέσεις Βρετανίας και Ρωσίας και η δυναστεία των Ρομανόφ

Στην επίσημη έδρα του εκάστοτε Βρετανού μονάρχη στη Σκωτία, στο παλάτι Holyrood στο Εδιμβούργο, η έκθεση αυτό το καλοκαίρι φέρνει τη λάμψη των Ρομανόφ. Είναι μία από τις εκθέσεις στο ετήσιο πρόγραμμα των Συλλογών της Βασίλισσας (Royal Collection Trust) και με τίτλο «Η Ρωσία, η βασιλεία και οι Ρομανόφ» αφηγείται την ιστορία των οικογενειακών, πολιτικών, διπλωματικών και καλλιτεχνικών σχέσεων και αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στη Βρετανία και στη Ρωσία και των βασιλικών οικογενειών τους από τα τέλη του 17ου αιώνα έως τον τελευταίο τσάρο της Ρωσίας, Νικόλαο Β΄. Αυτή η μοναδική, από πολλές απόψεις, σχέση ανάμεσα στις δύο ισχυρές χώρες εξετάζεται μέσα από πορτρέτα, γλυπτά, φωτογραφίες και αρχειακό υλικό, δημιουργώντας μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα δεδομένου και του χώρου που υποδέχεται την έκθεση. Το παλάτι Holyrood βρίσκεται στην άκρη του Βασιλικού Μιλίου στο Εδιμβούργο και ήταν η έδρα του βασιλικού οίκου της Σκωτίας από τον 16ο αιώνα. Λειτουργεί και ως μουσείο, καθώς το κοινό μπορεί να επισκεφθεί τα διαμερίσματα της Μαρίας Στιούαρτ, όταν απουσιάζει η βασιλική οικογένεια. Στο Holyrood, η έκθεση για τους Ρομανόφ έχει και πολιτικό υπόβαθρο αφού υπογραμμίζει τη στενή σχέση των δύο χωρών σε πολλά επίπεδα, αλλά και τη στενή συγγενική σχέση (και φυσική ομοιότητα) του Εδουάρδου της Αγγλίας με τον τελευταίο τσάρο. Πολλά από τα εκθέματα ήταν αναθέσεις προκειμένου να προσφερθούν ως διπλωματικά δώρα και κάποια ως ιδιαίτερα προσωπικά αναμνηστικά, όπως οι αριστουργηματικές μινιατούρες Φαμπερζέ. Οι πρώτες σχέσεις ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και στη Ρωσία δημιουργήθηκαν στα μέσα του 16ου αιώνα μέσω εμπορίου. Αυτοί οι δεσμοί εξελίχθηκαν σε πολιτικές και στρατιωτικές συμμαχίες, ιδιαίτερα στη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων (1803-1815). Στη διάρκεια του 19ου αιώνα, γάμοι και οικογενειακοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο δυναστείες προσδιόρισαν το είδος των διακρατικών σχέσεων. Αυτές οι σχέσεις καταγράφηκαν με πολλούς τρόπους, με εντυπωσιακά διπλωματικά δώρα έως απλά αναμνηστικά. Ο Μεγάλος Πέτρος ήταν ο πρώτος Ρώσος ηγέτης που –το 1698– πάτησε το πόδι του στη Βρετανία και από τότε χρονολογούνται τα καλλιτεχνικά δώρα που ανταλλάχθηκαν ανάμεσα στις δύο χώρες. Ολα αυτά τα έργα τέχνης παρουσιάζονται μαζί για πρώτα φορά, ως καθρέφτης μιας σύνθετης σχέσης ανάμεσα σε δύο κραταιές δυνάμεις της ευρωπαϊκής ιστορίας.

ΠΑΡΙΣΙ

Ο κόσμος της Σάλι Μαν

Ματιές στον κόσμο-1

SALLY MANN

Για παραπάνω από 40 χρόνια, η 68χρονη πλέον Αμερικανίδα φωτογράφος Σάλι Μαν είναι γνωστή για τις φωτογραφίες της, με τις οποίες παρατηρεί την πραγματικότητα στον αμερικανικό Νότο. Ανθρωποκεντρική, αλλά έμμεσα, η Σάλι Μαν κέρδισε την εκτίμηση για τον τρόπο με τον οποίον μιλάει για τα μεγάλα θέματα. Αυτήν την περίοδο παρουσιάζεται έκθεση στο Παρίσι, στο μουσείο Jeu de Paume (έως 22 Σεπτεμβρίου), με επιλογή από το έργο της.

ΝΕΠΑΛ

Μια τέχνη που πεθαίνει

Ματιές στον κόσμο-2

A.P./NIRANJAN SHRESTHA

Αυτός ο άνδρας από το Νεπάλ έχει μόλις τοποθετήσει μια χάρτινη λατρευτική εικόνα στο υπέρθυρο του σπιτιού του ως δείγμα θρησκευτικής ευλάβειας. Είναι μια εικόνα που πωλείται πλέον μαζικά στο εμπόριο, κατά χιλιάδες τυπωμένη, αντικαθιστώντας τις χειροποίητες, ζωγραφιστές εικόνες θεών και θεοτήτων, που παραδοσιακά δημιουργούσαν οικογένειες σε διάφορα σημεία της χώρας, εξασφαλίζοντας έτσι κι ένα επιπλέον εισόδημα. Οι εικόνες πωλούνται σε θρησκευτικά φεστιβάλ.

ΛΕΪΝΤΕΝ

Το νέο κέντρο βιοποικιλότητας

Ματιές στον κόσμο-3

EPA/PHIL NIJHUIS

Το κεντρικό αίθριο του πλήρως ανακαινισμένου μουσείου Naturalis στην πανεπιστημιούπολη Λέιντεν της Ολλανδίας υποδέχθηκε ήδη κάποιους πρώτους επισκέπτες για να ξεναγηθούν στον χώρο. Το νέο μουσείο και ερευνητικό κέντρο άνοιξε άνοιξε επισήμως μόλις στις 31 Αυγούστου και φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα μελέτης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας στον κόσμο. Το Naturalis είχε κλείσει για ένα χρόνο, προκειμένου να εξελιχθεί σε μείζον διεθνές κέντρο.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Εργαστήρι του μέλλοντος

Ματιές στον κόσμο-4

EPA/CLEMENS BILAN

Οι πρώτες ξεναγήσεις στο Futurium, το κτίριο του Μέλλοντος, άρχισαν ήδη στο Βερολίνο, προκειμένου οι άνθρωποι του Τύπου να ενημερωθούν γι’ αυτό το νέο «εργαστήρι» ιδεών που θα ανοίξει στις 5 Σεπτεμβρίου. Θα στεγάζει μια μόνιμη «ρευστή» έκθεση με ιδέες πάνω στο μέλλον, φόρουμ συζητήσεων και εργαστήρι για όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν πρωτοπόρες τεχνολογικές εφαρμογές. Θα υπάρχουν ενότητες για τη διατροφή, την υγεία, την ενέργεια, την εργασία και την αστική ζωή.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Κιότο, πρωτεύουσα της φαντασίας

Ματιές στον κόσμο-5

ΜΕΤ

Η έκθεση που παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης εστιάζει στο Κιότο, την παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Η έκθεση με τίτλο «Κιότο, η πρωτεύουσα της καλλιτεχνικής φαντασίας» αποκαλύπτει την ακμή αυτής της πόλης που ήταν η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και έδρα της αυτοκρατορικής αυλής από το 794 έως το 1869. Γύρω από την αυλή του αυτοκράτορα, τους αριστοκράτες και τους υψηλόβαθμους πολεμιστές άνθησαν λόγιοι και καλλιτέχνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή