Η Mary Katrantzou στο Ναό του Ποσειδώνα

Η Mary Katrantzou στο Ναό του Ποσειδώνα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 3 Οκτωβρίου, η Ελληνίδα σχεδιάστρια Mary Katrantzou θα παρουσιάσει τη συλλογή της Spring/Summer 2020 σε ένα μοναδικό σημείο, το Ναό του Ποσειδώνα. Για την ακρίβεια, αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που το μνημείο- σύμβολο της Χρυσής Εποχής, φιλοξενεί μια ιδιωτική εκδήλωση.

H Katrantzou, δημιουργίες της οποίας έχουν φορεθεί από προσωπικότητες όπως η Lupita Nyong’o, η Michelle Obama και η Beyoncé, χαρακτηρίζει τη περίσταση σαν μια επιστροφή στις ρίζες της. «Ήθελα εδώ και καιρό να κάνω κάτι στην Ελλάδα και με αφορμή τα δέκα χρόνια μας στο χώρο, αυτή μου φάνηκε η κατάλληλη στιγμή», λέει η 36χρονη στη Vogue. Την ίδια στιγμή, μια άλλη σημαντική επέτειος δημιούργησε την ευκαιρία για μια ξεχωριστή συνεργασία. Ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη– ιδρύτριας του πρώτου Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων στην Ελλάδα καθώς και της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού Οστών- γιορτάζει φέτος το 30 χρόνια από την ίδρυση του, κάτι που έδωσε το κίνητρο στις δυο γυναίκες να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Η Mary Katrantzou στο Ναό του Ποσειδώνα-1

Ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο. © Getty Images

«Νομίζω ότι η Μαριάννα πίστευε πως θα ήθελα να κάνω ένα πιο κλειστό show. Όταν εξήγησα σε εκείνη αλλά και στην επιτροπή πως ήθελα να κάνω κάτι αφιερωμένο στην Ελλάδα και πως το όνειρο μου ήταν να γίνει στο Ναό του Ποσειδώνα, όλοι σιώπησαν», λέει η σχεδιάστρια γελώντας. Και η σιωπή τους ήταν δικαιολογημένη, αν σκεφτεί κανείς τους αυστηρούς κανόνες του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.), το οποίο απέρριψε την αίτηση του οίκου Gucci το 2017, που ζητούσε να παρουσιάσει την τότε συλλογή του στην Ακρόπολη. «Είναι πολύ δύσκολο γιατί πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και από το Κ.Α.Σ. και έτσι η όλη διαδικασία χρειάστηκε έξι μήνες», εξηγεί η Katrantzou. «Τον Ιούλιο καταφέραμε αυτό που τότε θεωρούσα αδύνατο, και πήραμε θετική απάντηση. Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη που έβαλα τα κλάματα. Βρίσκομαι δέκα χρόνια σε αυτό το χώρο και αυτή ήταν η πρώτη φορά που αντέδρασα έτσι».

Η Mary Katrantzou στο Ναό του Ποσειδώνα-2

Το show της Mary Katrantzou, Λονδίνο 2018. © Getty Images

Όσο για το τι έκανε τη περίπτωση της Mary Katrantzou και της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη ξεχωριστή: «Ήταν μια συγκυρία», εξηγεί. «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να συγκεντρώσουμε έσοδα για καλό σκοπό- κάποιες από τις θέσεις για το θα δοθούν ως δωρεές στην ΕΛΠΙΔΑ-, και η συλλογή απαρτίζεται από looks με διαφορετικές τεχνικές στα υφάσματα, εμπνευσμένες από τις τέχνες, τη λογοτεχνία και την επιστήμη της εποχής που χτίστηκε ο ναός».

Η Mary Katrantzou στο Ναό του Ποσειδώνα-3

Mary Katrantzou, Spring/Summer 2019 ©Jamie Stoker

Ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης, Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο οποίος συνεργάστηκε με τη Katrantzou στην χορευτική παραγωγή του Russell Maliphant The Thread, θα «ντύσει» μουσικά την εκδήλωση, ενώ την παραγωγή έχει αναλάβει ο Etienne Russo του Villa Eugenie.

Δημιούργημα του Ικτίνου, αρχιτέκτονα του Ναού του Ήφαιστου στην Παλιά Αγορά της Αθήνας που χρονολογείται γύρω στο 444 π.Χ. (την ίδια χρονολογία με τον Παρθενώνα), ο Ναός του Ποσειδώνα είναι αφιερωμένος και πήρε την ονομασία του από το θεά της θάλασσας. Χτισμένος πάνω σε ένα βράχο, δεσπόζει πάνω από το πέλαγος, ενώ σύμφωνα με τη μυθολογία, σε εκείνο το σημείο ο Βασιλιάς Αιγέας πιστεύοντας πως ο γιος του Θησέας σκοτώθηκε από το Μινώταυρο, έδωσε τέλος στη ζωή του πηδώντας στη θάλασσα, δίνοντας με τη σειρά του το όνομά του στο Αιγαίο Πέλαγος.

«Η πρώτη φόρα που πήγα εκεί ήμουν 10 χρονών», θυμάται η Katrantzou. «Νιώθεις εντελώς ελεύθερος. Είναι ένα μέρος όπου σαν έφηβη μπορούσα να πάω και να απομονωθώ στις σκέψεις μου. Αν και συνήθως είναι γεμάτο από τουρίστες, νιώθεις πραγματική σύνδεση με τα στοιχεία της φύσης. Είναι το μοναδικό μνημείο που έχω επισκεφθεί, που συνδυάζει τον ουρανό, τη θάλασσα και τη γη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή