Η «βασίλισσα» του calypso στο Ξέφωτο

Η «βασίλισσα» του calypso στο Ξέφωτο

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Calypso Rose, κατά κόσμον McCartha Linda Sandy Lewis, θεωρείται μητέρα της μουσικής calypso (η μουσική της Καραϊβικής), έχει παρουσία πάνω από πέντε δεκαετίες σε αυτό το είδος μουσικής και έχει λάβει πλήθος διακρίσεων. Πλέον, στα 79 της χρόνια, ζει στο Κουίνς, αλλά επιστρέφει τακτικά στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο, όπου γεννήθηκε.

Συνέθεσε το πρώτο της τραγούδι σε ηλικία 15 ετών και έκτοτε έγραψε περισσότερα από 800 τραγούδια και ηχογράφησε πάνω από 20 άλμπουμ. Με τα δικά της τραγούδια το calypso «μιλάει» για πρώτη φορά για την ανισότητα των φύλων. Το 1963 ήταν η πρώτη γυναίκα που απέσπασε τον τίτλο του «Calypso King», ενώ φέτος ήταν η μεγαλύτερη σε ηλικία καλλιτέχνις που εμφανίστηκε ποτέ στο φεστιβάλ Coachella στην Καλιφόρνια. Το πλατινένιο άλμπουμ της με τίτλο «Far from Home» (2016) περιλαμβάνει τη συνεργασία της με τον Manu Chao. Η επόμενη κυκλοφορία της, που αναμένεται μέσα στο 2019, υπόσχεται να αποκαλύψει κρυμμένους θησαυρούς από το ρεπερτόριό της, με τραγούδια που αντλούν από τη μουσική παράδοση της Τζαμάικας, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής, καθώς και προσωπικές αναγνώσεις τραγουδιών από τη μουσική κληρονομιά της Αφρο-Καραϊβικής.

Σήμερα στις 9 μ.μ. δίνει μια μοναδική συναυλία στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή