Ματιές στον κόσμο

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ, η νέα εμπειρία στο Παρατηρητήριο

Στις 7 Οκτωβρίου πρόκειται να αποκαλυφθεί στο κοινό αυτό που οι σχεδιαστές του αποκαλούν «η εμπειρία του Παρατηρητηρίου», καθώς ολοκληρώνεται η αναβάθμιση, λειτουργική και αισθητική, της επίσκεψης στο Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ της Νέας Υόρκης. Αυτό το κομψό έμβλημα του Μανχάταν είναι ήδη ένα κτίριο 88 ετών. Με 102 ορόφους, ήταν στην εποχή του ένα θαύμα τεχνολογίας και σχεδιασμού και για την ιστορία να σημειώσουμε πως σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Shreve, Lamb & Harmon, που έχτισε πολλά κτίρια, κυρίως στη Νέα Υόρκη, και που ήταν ενεργό έως τη δεκαετία του ’70. Το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ με το εξαίρετο αρ ντεκό ράμφος του είναι συνυφασμένο με την κουλτούρα της ταχύτητας, του κινηματογράφου και της αισιοδοξίας που γεννούσαν η τεχνολογία και η αλλαγή τρόπου ζωής. Παρότι εγκαινιάστηκε μετά το κραχ του ’29, το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ έγινε συνώνυμο της επιθυμίας για το αύριο. Γεννούσε επιθυμίες. Το Παρατηρητήριο εξαρχής σχεδιάστηκε για να προσφέρει συναρπαστική θέα στη Νέα Υόρκη από διάφορες οπτικές γωνίες και οργανώθηκε σε δύο επίπεδα, στο μεγάλο και κεντρικό στον 86ο όροφο και το μικρότερο, στον 102ο. Είναι ένα κομμάτι της εμπειρίας από μια επίσκεψη στη Νέα Υόρκη για όλους τους τουρίστες. Το κτίριο ανήκει στο Empire State Realty Trust, που πήρε την πρωτοβουλία να μειώσει τον βαθμό ταλαιπωρίας στους χιλιάδες επισκέπτες και να αναβαθμίσει τους χώρους. Εχουν ήδη παραδοθεί τμήματα του έργου, που τώρα βαδίζει στην ολοκλήρωσή του. Ετησίως πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το κτίριο και όλοι θέλουν να ανεβούν στο Παρατηρητήριο και να βγάλουν φωτογραφίες. Τα έσοδα ανέρχονται σε 132 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία ανέθεσε το έργο στους Thinc Design (που υπογράφουν τον εκθεσιακό χώρο του 9/11 Μεμόριαλ και Μουσείου) με σκοπό να κάνουν την εμπειρία στο Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ αξέχαστη. Ηδη από την είσοδο στην W 34η Οδό, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα πάντα έχουν αλλάξει. Η μόνη καθυστέρηση είναι ο έλεγχος. Τεράστιες φωτογραφικές αναπαραγωγές διηγούνται την ιστορία του κτιρίου, αρ ντεκό λεπτομέρειες έχουν μεγεθυνθεί και μια ρεπλίκα του ίδιου του κτιρίου προσφέρουν το πρώτο υλικό για φωτογράφιση. Το πιο εντυπωσιακό είναι η αναπαράσταση της ανέγερσης του Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ, σαν να είσαι μέρος των διάσημων φωτογραφιών του Lewis W. Hine από το 1931. 

ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Η πόλη του Μπάουχαους

Ματιές στον κόσμο-1

EPA/ABIR SULTAN

Εγκαινιάστηκε ο Οίκος Max-Liebling στο Τελ Αβίβ, που θα είναι εφεξής το κέντρο της Λευκής Πόλης, όπως ονομάζεται η μεγαλούπολη του Ισραήλ λόγω των πολλών Μπάουχαους κτιρίων της. Ο νέος Οίκος εγκαινιάστηκε –σε συνεργασία με τη γερμανική κυβέρνηση– με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Σχολής του Μπάουχαους στη Γερμανία. Εκδηλώσεις γίνονται σε όλον τον κόσμο. Το κτίριο χτίστηκε το 1936 με σχέδια του αρχιτέκτονα Ντοβ Καρμί. 

ΒΙΕΝΝΗ

Για τον Αλμπρεχτ Ντίρερ

Ματιές στον κόσμο-2

EPA/CHRISTIAN BRUNA

Η μεγαλύτερη παρουσίαση έργων του Αλμπρεχτ Ντίρερ (1471-1528) εγκαινιάστηκε σε ένα από τα κορυφαία μουσεία της Βιέννης, το Albertina. Συγκεντρώθηκαν έργα από πλήθος συλλογών που προστέθηκαν στη μεγάλη συλλογή του ίδιου του μουσείου. Το Albertina έχει τη σπουδαιότερη συλλογή έργων Ντίρερ στον κόσμο και με την έκθεση αυτή αποσκοπεί να προσφέρει μια καλειδοσκοπική θεώρηση του έργου αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη της γερμανικής Αναγέννησης. 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Το επινοημένο σώμα

Ματιές στον κόσμο-3

EPA/MARISCAL

Ενα φόρεμα σχεδιασμένο από τον Ισπανό ντιζάινερ Λεάντρο Κάνο για τη Λέιντι Γκάγκα είναι ένα από τα εντυπωσιακά εκθέματα στην έκθεση μόδας με τίτλο «Το επινοημένο σώμα», που παρουσιάζεται στη σημαντική αίθουσα τέχνης Azca της Μαδρίτης έως τα Χριστούγεννα. Η έκθεση παρουσιάζει πάνω από 80 δημιουργίες ιστορικής σημασίας που φορέθηκαν από διασημότητες όπως η Μέριλιν Μονρόε, η Σοφία Λόρεν, η Κλόντια Σίφερ και πολλές ακόμη. 

ΠΑΡΙΣΙ

Σπάνιο έργο του 13ου αιώνα

Ματιές στον κόσμο-4

A.P./MICHEL EULER

Ο εμπειρογνώμων σε θέματα τέχνης Στεφάν Πιντά παρουσιάζει ένα έργο τέχνης του 13ου αιώνα, που βρέθηκε σε μια κουζίνα στη Γαλλία. Είναι δημιουργία του Ιταλού καλλιτέχνη Τσιμαμπούε (1240-1302). Εδρασε την περίοδο κατά την οποία υπήρχε ακόμη ισχυρή βυζαντινή επίδραση στην ιταλική τέχνη και ο ίδιος θεωρείται ο τελευταίος σημαντικός Ιταλός καλλιτέχνης που ακολούθησε αυτήν την τεχνοτροπία. Το έργο θα δημοπρατηθεί και αναμένεται να πωληθεί σε υψηλή τιμή. 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Τα έργα της Μόνα Χατούμ

Ματιές στον κόσμο-5

EPA/NEIL HALL

Καλλιτέχνις που ασχολείται με όλα τα μέσα, εγκαταστάσεις, γλυπτική, βίντεο, η Μόνα Χατούμ παρουσιάζει μια σειρά νέων έργων στη White Cube Bermondsey του Λονδίνου. Τα έργα της Παλαιστίνιας δημιουργού, η οποία ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, κρίνονται ποιητικά και γεμάτα συμβολισμούς. Το έργο της φωτογραφίας έχει τίτλο «Hot Spot». Η έκθεση, η πρώτη μετά την ατομική της στην Tate Modern το 2016, θα διαρκέσει έως τις 3 Νοεμβρίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή