«Μπλε Ωρα», η διασταύρωση τέχνης και προηγμένης τεχνολογίας

«Μπλε Ωρα», η διασταύρωση τέχνης και προηγμένης τεχνολογίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ολγα Αλεξοπούλου, δημιουργός με επίμονη και εις βάθος ματιά στην πράξη της ζωγραφικής, παρουσιάζει ένα νέο εικαστικό πρότζεκτ στο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο. Η «Μπλε Ωρα» είναι η σπουδή της πάνω στο μπλε χρώμα αλλά με όρους και αφετηρία επιστημονική, με διαδρομή βαθιά συνειδησιακή και αποτέλεσμα που χτίζεται στρώσεις στρώσεις. Θα πρέπει να διαβάσει κανείς τα σύντομα κείμενα που μυούν τον επισκέπτη στο θέμα. Το Μουσείο Ηρακλειδών, που δίνει έμφαση στις θετικές επιστήμες, εντάσσει στις εκδηλώσεις του αυτήν την έκθεση «που περιλαμβάνει τη διασταύρωση της τέχνης με την προηγμένη τεχνολογία». Εργαστήρια για μαθητές αλλά και διεθνή ημερίδα (9/11) με κορυφαίους επιστήμονες που θα μιλήσουν πάνω στο μπλε χρώμα διανθίζουν αυτήν την ιδιαίτερη και φίνα έκθεση, που επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης Ιρις Κρητικού. Η Ολγα Αλεξοπούλου «έχει περάσει χρόνια μελετώντας την ιστορία του μπλε χρώματος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο για να εξερευνήσει διαφορετικές μπλε μπογιές όπως το κοβάλτιο που χρησιμοποιείται με τον παραδοσιακό τρόπο στην blue & white πορσελάνη στην πόλη όπου εφευρέθηκε η πορσελάνη, το Τζινγκντεσέν στην Κίνα. Συνεχίζοντας το ταξίδι εξερεύνησης του μπλε, η Ολγα Αλεξοπούλου συνεργάστηκε με το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley όπου ανακαλύφθηκε το πλουτώνιο, η σκοτεινή ενέργεια και η επιτάχυνση του σύμπαντος, και δημιούργησε μια νέα μπλε χρωστική. Σε μια ένωση νανοτεχνολογίας και τέχνης δημιουργήθηκε το Quantum Blue, ένα καθαρό χρώμα που θυμίζει το φως της ημέρας κατά την “μπλε ώρα”, δηλαδή το σύντομο λυκόφως μετά το ηλιοβασίλεμα ή το λυκαυγές λίγο πριν από την ανατολή του ηλίου».

«Κάθε πρωί και κάθε δειλινό, ανάμεσα στις συμπαντικές σχισμές και στους υποδόριους λόφους του βλέμματος, έρχεται αθόρυβα η Μπλε Ωρα», γράφει η Ιρις Κρητικού. «Η ώρα των θεών ή η περιρρέουσα ώρα “της σύγχυσης και του μυστηρίου”, σύμφωνα με παλιές γερμανικές δοξασίες και γαλλικά λαϊκά ρητά. H ώρα του βραχύβιου ημίφωτος που ακροβατεί μεταξύ ημέρας και νύχτας, καθώς ο ήλιος παίρνει τις αποστάσεις του από τον ορίζοντα και το έμμεσο ηλιακό φως αποκτά μια έντονη μπλε απόχρωση. Κατά τη διάρκειά της Μπλε Ωρας που δεν ξεπερνά συνήθως τα 40 λεπτά, το κόκκινο φως περνά απευθείας στο Διάστημα, ενώ το μπλε φως σκορπίζεται στην ατμόσφαιρα και διαχέεται στην επιφάνεια της γης».

Η Ολγα Αλεξοπούλου παρουσιάζει μια έκθεση με σοφή οικονομία, με φινέτσα και φιλοσοφικό υπόβαθρο ενώ –στο κατάλληλο μουσείο– συμπλέει η τέχνη με την τεχνολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή