Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας

6' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΑΤΡΟ

Τετάρτη 9.10

«Αποκάλυψη» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Στην πρώτη συνεργασία του Θάνου Παπακωνσταντίνου με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ο σκηνοθέτης παρουσιάζει την «Αποκάλυψη» που βασίζεται στο εσχατολογικό βιβλίο του Ιωάννη. Η Δευτέρα Παρουσία, οι Επτά Σφραγίδες, οι Τέσσερις Καβαλάρηδες, το καταραμένο «666» και η αιώνια ζωή παρουσιάζονται σε μια σκηνική αλληγορία από μια ομάδα σημαντικών ερμηνευτών. Προφητεία, όραμα ή μανιφέστο εξέγερσης; Ενα από τα πιο επιδραστικά κείμενα της ιστορίας μεταφέρεται στην Κεντρική Σκηνή στις 8.30 μ.μ. με τη μουσική διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου. Λεωφόρος Συγγρού 107

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Δευτέρα 7.10

Διερευνώντας τα ρεύματα της τέχνης

Τον κύκλο σεμιναρίων «Ιστορίες της τέχνης» ξεκινάει το Fårö με τον ζωγράφο και υποψήφιο διδάκτορα Φιλοσοφίας της Τέχνης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ανδρέα Μαράτο. Οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν τα ρεύματα της τέχνης από την ολλανδική ζωγραφική του 17ου αιώνα μέχρι την αφαίρεση και την εννοιολογική τέχνη. Στις 6.30 μ.μ.  Εβρου 14

ΜΟΥΣΙΚΗ

Δευτέρα 7.10

Ο Νάιτζελ Κένεντι έρχεται στο Ηρώδειο

Ο διάσημος σολίστ του βιολιού Νάιτζελ Κένεντι επιστρέφει στο Ηρώδειο για να παρουσιάσει τις «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι μαζί με την ορχήστρα του, που αποτελείται από το Nigel Kennedy Ensemble και την Athens Chamber Orchestra. Στο πρώτο μέρος θα παρουσιάσει δύο κοντσέρτα του Μπαχ. Στις 9 μ.μ.  Ωδείο Ηρώδου Αττικού

ΘΕΑΤΡΟ

Τρίτη 8.10

Ο σύγχρονος άνθρωπος στο «Φινιστρίνι»

Ο Αντίνοος Αλμπάνης παρουσιάζει τον μονόλογο «Το Φινιστρίνι» του Βασίλη Ρίσβα, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, για δεύτερη χρονιά στο Από Μηχανής Θέατρο. Χιούμορ, ενδοσκόπηση, αυτοσαρκασμός σε ένα έργο για τις νευρώσεις και τις ανασφάλειες του σύγχρονου ανθρώπου. Στις 9 μ.μ.

Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο

ΧΟΡΟΣ

Πέμπτη 10.10

«Κύκνοι» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το διάσημο μπαλέτο «Η λίμνη των κύκνων», με τη συγκινητική ιστορία της Οντέτ που αποτελεί δεξιοτεχνική πρόκληση για κάθε κλασικό χορευτή, παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από το Russian Ballet Theater, μια συνεργασία που ξεκίνησε το 2016 με τον «Καρυοθραύστη». Ωρα έναρξης 8 μ.μ.

Ηρώων Πολυτεχνείου 32

ΜΟΥΣΙΚΗ

Παρασκευή 11.10

Με Black Art Collective ξεκινάει το Half Note

Το σεξτέτο των Black Art Jazz Collective, που δημιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια για να τιμήσει την αφροαμερικανική μουσική παράδοση και τη σχέση της τζαζ με το Αμερικανικό Κίνημα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, είναι το πρώτο μουσικό σχήμα της χρονιάς για το Half Note. Ωρα έναρξης 10.30 μ.μ.

Τριβωνιανού 17, Μετς

ΘΕΑΤΡΟ

Σάββατο 12.10

«Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ»

Πρεμιέρα για το έργο «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, ο οποίος μαζί με τη Μαρία Πρωτόπαππα μοιράζονται τους εμβληματικούς ρόλους του Τζορτζ και της Μάρθας. Συμπρωταγωνιστούν: Πρ. Αλειφερόπουλος, Ντ. Γιαννακοπούλου. Θέατρο Αθηνών, στις 9.15 μ.μ.

Βουκουρεστίου 10

Η χαρισματική Ντιλόν στον «Παρνασσό»

Για πρώτη φορά έρχεται στην Ελλάδα η συνθέτρια, τραγουδίστρια και πιανίστρια Ντομινίκ Ντιλόν ντε Μπινγκτόν, γνωστή με το καλλιτεχνικό όνομα Dillon, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός». Η ταλαντούχος μουσικός με καταγωγή από τη Βραζιλία έχει ήδη κυκλοφορήσει δύο στούντιο άλμπουμ, τα «The Unknown» και «This Silence Kills», τα οποία η ίδια περιγράφει ως ένα ενιαίο μουσικό πρότζεκτ. Tα δύο άλμπουμ ενώθηκαν στο «Live at Haus der Berliner Festspiele» που κυκλοφόρησε το 2016 και στο οποίο η Dillon συνοδεύεται από μια γυναικεία χορωδία εκτελώντας τα κομμάτια που συνέθεσε μαζί με τον συνεργάτη και συμπαραγωγό της, Tamer Fahri Özgönenc. Στα τέλη του 2017 κυκλοφόρησε το τρίτο της άλμπουμ, «Kind», το οποίο έχει εμπλουτίσει με στοιχεία από χάλκινα μουσικά όργανα. Η Dillon το έχει χαρακτηρίσει ως «άλμπουμ της αγάπης». Αυτή την άνοιξη η Dillon επιστρέφει με το νέο της EP «When Breathing Feels Like Drowning» σε συνεργασία με τον Klangkünstler Samuel Savenberg, το οποίο περιλαμβάνει νέο δικό της υλικό αλλά και διασκευές με πιάνο και ηλεκτρονικές ηχητικές παρεμβάσεις. Επειτα από μια συνεχή περιοδεία με χορωδίες και brass μουσικά όργανα, η Dillon θα παρουσιάσει στην Αθήνα τις πρώτες σόλο συναυλίες της με πιάνο.

Dillon, Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, 9.30 μ.μ.

ΘΕΑΤΡΟ

Κυριακή 6.10

Η παράσταση «Κόψε-Κόψε» του Θανάση Τριαρίδη παρουσιάζεται στο θέατρο Μπιπ σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Γεωργούλα στις 7 μ.μ.  Αγίου Μελετίου 25

Δευτέρα 7.10

Το «Ημέρωμα της στρίγγλας. Μια αντίστροφη ανάγνωση» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Τσονόπουλου παρουσιάζεται στο θέατρο Φούρνος στις 9 μ.μ.  Μαυρομιχάλη 168

Τετάρτη 9.10

Πρεμιέρα για το έργο «Πατέρας» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, που μεταφέρεται στη σύγχρονη Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη στο θέατρο Αποθήκη στις 8 μ.μ.  Σαρρή 40

ΜΟΥΣΙΚΗ

Τρίτη 8.10

Οι Queen Symphonic με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων επιστρέφουν στο Ηρώδειο για ακόμη μία συναυλία με τα τραγούδια του θρυλικού συγκροτήματος. Στις 9 μ.μ.  Ωδείο Ηρώδου Αττικού

ΒΙΒΛΙΟ

Δευτέρα 7.10

Παρουσίαση της έκδοσης «Αρχαία Μεσσήνη» (εκδ. Καπόν) του Πέτρου Θέμελη στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία και ώρα 7.30 μ.μ. από τους Πάνο Βαλαβάνη, Δημήτρη Πλάντζο και τον συγγραφέα.

Πανεπιστημίου 22

Συζήτηση με αφορμή το βιβλίο «Τσέρνομπιλ. Ενα χρονικό του μέλλοντος» (εκδ. Πατάκη) της Σβετλάνας Αλεξίεβιτς με τους Σταύρο Ζουμπουλάκη, Θανάση Τριαρίδη και Γιώργο Τσακνιά. Στις 7 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων.

Ακαδημίας 65

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Πέμπτη 10.10

Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση «Ποιητικά» με έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη που συνομιλούν με τον ποιητικό λόγο Ελλήνων και ξένων ποιητών. Στο αίθριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Από τις 9 π.μ.

Συγγρού 364

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δευτέρα 7.10

Το ακαδημαϊκό συνέδριο «Filling the void. Μελετώντας και μεταφέροντας την Ιστορία σε μία νέα γενιά» διοργανώνουν το Κολλέγιο Ανατόλια και το γερμανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη στη βιβλιοθήκη Bissell και ώρα 10 π.μ. Οι ομιλητές του συνεδρίου θα εξετάσουν την περίοδο της Κατοχής στη Βόρεια Ελλάδα, τον σχεδιασμό των μνημείων και το ερώτημα αν η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να υποκαταστήσει τη βιωματική εμπειρία.

Πυλαία Θεσσαλονίκης

Την αυτοκρατορία ως ιστορικό φαινόμενο από την αρχαία Ρώμη έως την Αμερική θα αναλύσει ο επίκουρος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του ΑΠΘ Δημήτρης Λυβάνιος σε 13 διαλέξεις στην Πύρνα. Ωρα έναρξης 6.30 μ.μ.  Κοκκιναρά 43, Κηφισιά

Σάββατο 12.10

Ο συγγραφέας Γίργκεν Μπανσέρους θα μοιραστεί τα μυστικά του διάσημου ντετέκτιβ Κλουζ με τους μικρούς αναγνώστες του στο καφέ του Ιανού στις 12 το μεσημέρι με τη βοήθεια του εμψυχωτή Χρήστου Χριστόπουλου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με διερμηνεία στα ελληνικά.

Σταδίου 24

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 7.10

Με την προβολή του φιλμ «Feminism Inshallah: A History of Arab Feminism» της Τυνήσιας Φέριελ Μπεν Μαχμούντ στον χώρο πολιτισμού State of Concept Athens στις 6 μ.μ. ξεκινάει το πρόγραμμα προβολών αραβικών φεμινιστικών φιλμ.  Τούσα Μπότσαρη 11

ΔΩΡΕΑΝ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κυριακή 6.10

Ολοκληρώνεται σήμερα η έκθεση (φωτ.) με έργα παιδιών εμπνευσμένα από την έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και Πηλός», που διοργανώνουν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Φεστιβάλ Αθηνών. Η έκθεση περιλαμβάνει τα έργα των παιδιών που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. 11 π.μ. – 7 μ.μ. στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Νεοφύτου Δούκα 4 και Βασ. Σοφίας

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Κυριακή 6.10

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης διοργανώνεται, με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Γκαίτε, εργαστήρι για οικογένειες με παιδιά μεταξύ 8-12 ετών. Το εργαστήρι, επηρεασμένο από το Bauhaus, θα ασχοληθεί με τη θεματική «Ουτοπία στην πόλη μου». Οι οικογένειες θα λάβουν οδηγίες ώστε να μεταφέρουν τις ιδέες του βελτιστοποιημένου χώρου κατοικίας και διαβίωσης στη σημερινή καθημερινότητα και στη δική τους πόλη. Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων, έως και 15 παιδιά με γονέα. Από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ.

Φωκίωνος Νέγρη 42

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τρίτη 8.10

«Να σου ζωγραφίσω μια ιστορία – Να σου γράψω μια ζωγραφιά» είναι ο τίτλος της έκθεσης (φωτ.) που παρουσιάζεται στην γκαλερί Ερση και αποτελείται από 14 μικρές ιστορίες σταχυολογημένες από δύο βιβλία του Χόρχε Μπουκάι (εκδ. Οπερα) και 44 ζωγραφικά έργα του Τάσου Παπαηλιού. Εως 12/10.

Κλεομένους 4, Κολωνάκι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή