Ματιές στον κόσμο

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ

Λεονάρντο, Ραφαήλ και Δάντης 

Το τρίπτυχο της ιταλικής μεγαλοφυΐας –ως τίτλος– ακούγεται πομπώδες και αυτάρεσκο, ωστόσο έχει να κάνει με μεγέθη που ακούν στο όνομα Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ραφαήλ και Δάντης. Η ιστορική Εθνική Ακαδημία των Λυγκέων (Ακαντέμια Νατσιονάλε ντέι Λιντσέι) στη Ρώμη εγκαινίασε την πρώτη έκθεση αφιερωμένη στον Λεονάρντο ντα Βίντσι, αρχίζοντας έτσι το αφιέρωμα στις τρεις μεγάλες μορφές της Ιταλίας, ένα αφιέρωμα για κάθε χρόνο. Η έκθεση «Ο Λεονάρντο στη Ρώμη» εστιάζει σε ένα κεφάλαιο της ζωής του, αν και είχε δράσει κυρίως στο Μιλάνο, στη Βενετία και στη Φλωρεντία.  Είναι όμως το πρώτο μέρος της τριλογίας «Το τρίπτυχο της ιταλικής μεγαλοφυΐας» (ή διάνοιας, θα μπορούσε να πει κανείς), που θα συνεχιστεί με το αφιέρωμα στον Ραφαήλ το 2020 και στον Δάντη το 2021. Η Ακαδημία των Λυγκέων πήρε το όνομά της από τον λύγκα, το αιλουροειδές που διακρίνεται για την εξαιρετική όραση, την ταχύτητα και την ετοιμότητά του. Είναι το έμβλημά της, καθώς ως ακαδημία των επιστημών, τα χαρακτηριστικά αυτού του αιλουροειδούς ταιριάζουν με τους ιδρυτικούς σκοπούς της, σύμφωνα με τις αντιλήψεις του πρώιμου 17ου αιώνα. Η ακαδημία ιδρύθηκε το 1603, και ο Γαλιλαίος Γαλιλέι βρέθηκε στο επίκεντρο των ερευνών της. Ηταν ένας δυναμικός αλλά σύντομος πρώτος κύκλος ζωής που ατόνησε μετά τον θάνατο του ιδρυτή της Φραντσέσκο Τσέζι το 1630. Το 1651, η Ακαδημία των Λυγκέων ήταν παρελθόν. Αλλά η αναγέννησή της ήρθε περίπου 200 χρόνια αργότερα, όταν τον 19ο αιώνα ανασυστάθηκε και από το 1847 συνδέθηκε με το παπικό καθεστώς της Ρώμης. Η αρχική ιδέα της ακαδημίας ήταν να δημιουργηθεί μια ένωση της νέας επιστήμης γύρω στο 1600, με τις μεγάλες καινοτομίες που έφερναν η συστηματική παρατήρηση, τα πειράματα και οι ανακαλύψεις. Ηταν μια κοινότητα με κανόνες αλλά και προνόμια, βιβλιοθήκες, κοιτώνες και βοτανικό κήπο. Η ακαδημία τύπωσε πρώτη τα βιβλία του Γαλιλαίου και τον υποστήριξε σε κάθε αντιμαχία του. Τα μέλη της ακαδημίας είχαν μεγάλη παραγωγή σε μικρογραφίες και σχέδια, αξιοποιώντας την πρόσφατη, τότε, εφεύρεση του μικροσκοπίου. Η νέα περίοδος, από τα μέσα του 19ου αιώνα, έχει διευρυμένο προσανατολισμό, αγκαλιάζει και τις τέχνες και τη λογοτεχνία και δρα ως παραδοσιακός θεσμός στην ιταλική πρωτεύουσα. Στεγάζεται στο επιβλητικό Παλάτσο Κορσίνι, στη Βία ντέλα Λουνγκάρα. Χτίστηκε από την οικογένεια Κορσίνι τη δεκαετία του 1730. 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Τζέσικα Λανγκ, η φωτογράφος

Ματιές στον κόσμο-1

ERIK TANNER/THE N.Y. TIMES

Φωτογραφημένη στα γραφεία του Netflix στη Νέα Υόρκη, η Τζέσικα Λανγκ βρέθηκε στο προσκήνιο όχι μόνο για τον ρόλο της στη σειρά «The Politician», αλλά και για το νέο της βιβλίο «Highway 61». Είναι ένα φωτογραφικό χρονικό που καταγράφει όλα όσα συμβαίνουν στον αυτοκινητόδρομο 61, που αρχίζει στα καναδικά σύνορα και φθάνει έως τη Νέα Ορλεάνη, όπου η Τζέσικα Λανγκ είχε δικό της σπίτι. Το πάθος της είναι η φωτογραφία. 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Νέα πνοή στο Πράδο

Ματιές στον κόσμο-2

EPA/FERNANDO ALVARADO

Ο ιστορικός πυρήνας του Μουσείου Πράδο, το Salon de Reinos, αποκαθίσταται και επανέρχεται στην αρχική μορφή του 17ου αιώνα, σε συνδυασμό με τον εμπλουτισμό του με νέα στοιχεία. Το έργο αποκατάστασης υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Νόρμαν Φόστερ και Κάρλος Ρούμπιο, που κέρδισαν το πρώτο βραβείο σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Σύμφωνα με τη μελέτη, θα μεγαλώσει η είσοδος και θα επεκταθεί σημαντικά ο διαθέσιμος χώρος για την έκθεση έργων τέχνης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Τα σχέδια του Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ

Ματιές στον κόσμο-3

THE MORGAN LIBRARY

Γνωστός ως ο υπέρτατα κομψός χρονικογράφος της αστικής μπελ επόκ, ο Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ (1856-1925) έχει αφήσει και μεγάλη παρακαταθήκη από σχέδια με κάρβουνο. Στο σχέδιο επιδόθηκε κυρίως μετά το 1907, όταν σταδιακά σταμάτησε να ζωγραφίζει τα μεγάλα πορτρέτα σε λάδι. Είναι μια στροφή στην τέχνη του περισσότερο εσωτερική και μύχια. Μεγάλο μέρος των σχεδίων αυτών παρουσιάζονται τώρα στη Νέα Υόρκη, στη Βιβλιοθήκη Μόργκαν. 

ΔΟΥΒΛΙΝΟ

Βραβείο για τους Grafton

Ματιές στον κόσμο-4

GRAFTON

Το χρυσό βραβείο του RIBA (Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων) για το 2020 έλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Grafton Architects, με έδρα το Δουβλίνο. Οι Grafton έχουν σχεδιάσει μεγάλο αριθμό υποδειγματικών πανεπιστημιακών κτιρίων, ανάμεσα στα οποία η Ιατρική Σχολή του Λίμερικ (βραβευμένο έργο), η Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Τουλούζης (στη φωτογραφία), το πανεπιστημιακό κάμπους στη Λίμα του Περού, κ.ά. Το γραφείο ιδρύθηκε το 1978.

ΜΑΔΡΙΤΗ

Η δύναμη του φωτορεπορτάζ

Ματιές στον κόσμο-5

EPA/RODRIGO JIMENEZ

Η Ισπανίδα φωτογράφος Καταλίνα Μαρτίν-Τσίκο ξεναγεί το κοινό στις φωτογραφίες της, που αποτελούν μέρος της μεγάλης έκθεσης των υποψηφίων για το διεθνές βραβείο Φωτορεπορτάζ. Η έκθεση φιλοξενείται στο κτίριο της Ενωσης Αρχιτεκτόνων στη Μαδρίτη και θα παραμείνει ανοικτή έως τις 3 Νοεμβρίου. Οι φωτογραφίες έχουν τίτλο «Κολομβία (ανα)γέννηση» και συνθέτουν τη μεγάλη τοιχογραφία του κοινωνικού και πολιτικού χάρτη της εποχής μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή