Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος, το Μπάουχαους και η Αθήνα σε βάθος χρόνου

Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος, το Μπάουχαους και η Αθήνα σε βάθος χρόνου

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκθεση με τίτλο «Από το κτήριο στην κοινότητα: Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος και το Bauhaus» είναι ένα από τα αρχιτεκτονικά γεγονότα αυτής της περιόδου στην Αθήνα. Παρουσιάζεται στο Ωδείον Αθηνών της οδού Ρηγίλλης, που είναι έργο του Ιωάννη Δεσποτόπουλου (1903-1992), σε επιμέλεια του Λουκά Μπαρτατίλα, ο οποίος συστηματικά ερευνά το έργο του πρωτοπόρου αρχιτέκτονα. Η έκθεση είναι μέρος των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Bauhaus (Mπάουχαους) στη Γερμανία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και αποτελεί παραγωγή του Ινστιτούτου Γκαίτε με την υποστήριξη του γερμανικού ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών και σε συνεργασία με τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη και το Ωδείο Αθηνών. Το αρχείο του Ιωάννη Δεσποτόπουλου φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη και ένα μικρό μέρος αυτού (σκίτσα, σχέδια, φωτογραφίες, προπλάσματα, κείμενα, ηχητικά αποσπάσματα) παρουσιάζεται στην έκθεση ως φόρος τιμής «στο αποτύπωμα του τόσο σημαντικού Ελληνα αρχιτέκτονα στην πόλη της Αθήνας».

Το ίδιο το κτίριο του Ωδείου Αθηνών (το μόνο υλοποιηθέν έργο του ευρύτερου σχεδίου για το Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας όπως είχε συλληφθεί προδικτατορικά από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή) βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης, που εντρυφεί στην ιδέα της κοινότητας όπως την πρέσβευε και η σχολή του Μπάουχαους και όπως την υπηρετούσε και ο ίδιος ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος. Στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών ευαγγελιζόταν ένα κτίριο με δυναμική κοινότητας, ένα ανοικτό και διαρκές εργαστήρι ως πυρήνα δημιουργικότητας. Ως νεαρός αρχιτέκτων, ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος υπήρξε ο μοναδικός Ελληνας που ήρθε σε απευθείας επαφή με το κλίμα της σχολής του Μπάουχαους την εποχή που λειτουργούσε. Η εμπειρία αυτή θεωρείται κομβική για την κατανόηση του έργου του και της κοινωνικής αποστολής της αρχιτεκτονικής όπως πρέσβευε η αρχιτεκτονική διανόησης στα χρόνια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Η έκθεση συνοδεύεται από παράλληλες εκδηλώσεις, που έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά και σειρά ξεναγήσεων από τον επιμελητή Λουκά Μπαρτατίλα. Το προσεχές Σάββατο 19 Οκτωβρίου (στις 18.00) έχει προγραμματιστεί ξενάγηση και συζήτηση με θέμα «τη σημασία των έργων μοντέρνας αρχιτεκτονικής για την Αθήνα» και ομιλητές τους Τηλέμαχο Ανδριανόπουλο, Ανδρέα Γιακουμακάτο, Simone Bogner και Στυλιανή Λεφάκη. Στις 5 Νοεμβρίου, θα δοθεί συναυλία του Συνόλου Φεστιβάλ Ιονίων («Μουσική της εποχής του Bauhaus») στην αίθουσα Αρης Γαρουφαλής. Οι προσεχείς ξεναγήσεις στην έκθεση έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου (ώρα 17.00) και το Σάββατο 19 Οκτωβρίου (ώρα 16.00), στην ελληνική γλώσσα, και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου (11.00) στη γερμανική. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή