ΑΤΖΕΝΤΑ

Ο Γαλλικός Οίκος Δημοπρασιών Rossini Paris-Drouot δημοπρατεί έργα του Πάρι Πρέκα, υπέρ της αποκατάστασης της Notre Dame

Ο Γαλλικός Οίκος Δημοπρασιών Rossini Paris-Drouot δημοπρατεί έργα του Πάρι Πρέκα, υπέρ της αποκατάστασης της Notre Dame

Η ζωγράφος και αεικίνητη δημιουργός Μερόπη Πρέκα, σύζυγος του πολυσχιδούς ζωγράφου, γλύπτη, χαράκτη, αρχιτέκτονα, κατασκευαστή «εργομηχανών», αλλά και κοσμημάτων και νομισμάτων Πάρι Πρέκα, που φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατό του, αποφάσισε να κάνει μία προσφορά ψυχής.

Αγάπησαν και οι δύο πολύ τη Γαλλία και το απέδειξαν ζώντας, δουλεύοντας, διδάσκοντας 2-3 μήνες κάθε χρόνο στο Παρίσι. Το αγάπησαν πολύ.

Η Μερόπη Πρέκα μόλις είδε τις φλόγες να ξεπηδούν από την καρδιά της Notre Dame στο Παρίσι ένοιωσε έναν ακόμη θάνατο.

Πήρε μία γρήγορη απόφαση καρδιάς.

Κάλεσε τον Γαλλικό Οίκο Δημοπρασιών ROSSINI PARIS-DROUOT κατά την διάρκεια των τακτικών μηνιαίων εκτιμήσεων που κάνει στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αφού ενημερώθηκε για την διαδικασία και την απόλυτη εξασφάλιση του στόχου της, προσέφερε στον Οίκο Rossini 40 υδατογραφίες και 3 μεγάλες ελαιογραφίες με θέματα που ο Πάρις Πρέκας ζωγράφισε στο Παρίσι, στα Châteaux Margaux, Yquem, Palmer, Issan, κ.ά., που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ και πουθενά, ώστε να γίνει μία ειδική δημοπρασία, που όλα της τα έσοδα να αποδοθούν για την αποκατάσταση  της Notre Dame (Παναγία των Παρισίων).

Ο γιός του Γάλλου ζωγράφου και  χαράκτη Jean Carzou (1907-2000) συγκινήθηκε τρομερά με την προσφορά αυτή και ρώτησε αν θα μπορούσε να συμμετέχει και αυτός με 34 λιθογραφίες του πατέρα του από την Notre Dame και Παρίσι, που και αυτός  συμπτωματικά αυτή τη χρονιά συμπληρώνει 19 χρόνια από το θάνατό του.

Αυτή η Δημοπρασία που ενώνει έναν Έλληνα καλλιτέχνη και έναν Γάλλο καλλιτέχνη γύρω από το ίδιο θέμα, δείχνει ψυχή, ήθος και  βοηθά να δώσουμε μία εικόνα της διεθνούς ενότητας, ενόψει αυτής της τραγωδίας που έχει επηρεάσει πάρα πολλούς από  εμάς.

Η Ημέρα λοιπόν έφτασε…

Στις 5 Νοεμβρίου 2019 θα γίνουν τα εγκαίνια της Έκθεσης, στις 18.30.

Στις 6 Νοεμβρίου 2019  Έκθεση ανοικτή στο κοινό από 11-18.

Στις 7 Νοεμβρίου 2019  Έκθεση ανοικτή στο κοινό από 11-12.

Στις 7 Νοεμβρίου 2019 η ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ για την NOTRE DAME, στις 14.30.

Όλα τα παραπάνω θα γίνουν στις Αίθουσες Δημοπρασιών ROSSINI –  7, Rue Rossini, 75009 Paris

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Δημοπρασία ή/και να συμμετέχετε σε αυτήν μέσω Drouot Digital Live.

Ο πλήρης Κατάλογος της Δημοπρασίας θα αναρτηθεί στη rossini.fr, auction.fr και interencheres.com.