Ματιές στον κόσμο

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο μύθος και η πραγματικότητα της Τροίας

Η μεγάλη έκθεση για την Τροία που εγκαινιάζει το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο στις 21 Νοεμβρίου προβλέπεται να είναι ένα γεγονός μεγάλης σημασίας αν κρίνει κανείς από τη φιλοδοξία και το εύρος της έκθεσης. Οι διοργανωτές αναφέρουν πως είναι η πρώτη σοβαρή έκθεση για την Τροία στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην οποία μάλιστα θα εκτεθούν και ευρήματα από τις ανασκαφές του Ερρίκου Σλήμαν, για πρώτη φορά από τότε που εκτέθηκαν στο Λονδίνο τη δεκαετία του 1870, όταν δηλαδή έρχονταν στο φως οι συναρπαστικές πληροφορίες για την Τροία. Η έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο, με χορηγό την ΒΡ, επιχειρεί να εξαντλήσει το θέμα και να το προσφέρει στους επισκέπτες σε όλες τις δυνατές εκδοχές του και νεότερες προσλήψεις του. Με αφετηρία τις ανασκαφές του Σλήμαν, η αφήγηση εξετάζει την επανένταξη, με νέους όρους, της Ιλιάδας και των ομηρικών επών στην εποχή της νεωτερικότητας. Βασίζεται στην αρχαιολογική τεκμηρίωση και προχωράει στη διείσδυση της ιδέας της Τροίας και των ηρώων της, του Αχιλλέα, του Πάρη ή της Ελένης, στη νεότερη δυτική κουλτούρα, στον λαϊκό πολιτισμό του θεάματος και στην παραφιλολογία. Ενας μεγάλος αριθμός των αυθεντικών εκθεμάτων θα εκτεθεί τώρα στο Βρετανικό Μουσείο –κεραμικά, ασημένια σκεύη, χάλκινα όπλα και γλυπτά από πέτρα– χάρη στον δανεισμό από τα Μουσεία του Βερολίνου για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν 150 χρόνια. Πρόκειται για περίπου 300 αντικείμενα. Η έκθεση εστιάζει επίσης και στην πρόσληψη της Τροίας πριν από την ανασκαφή του Σλήμαν που άλλαξε τα δεδομένα. Παρουσιάζει δηλαδή έργα του νεοκλασικισμού από τα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα, όπως τον εικονιζόμενο πληγωμένο Αχιλλέα, γλυπτό εξαιρετικού ρεαλισμού από τον Φίλιππο Αλμπατσίνι (1777-1858), το οποίο προέρχεται από τη συλλογή του Chatsworh House και αποκαταστάθηκε ειδικά για την έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο. Εμφαση δίνεται στην ερμηνεία της Τροίας τόσο από την επιστημονική έρευνα όσο και από τον μύθο της, ήδη από την αρχαιότητα, την Αναγέννηση, τους περιηγητές και το νεοκλασικό πνεύμα του 18ου και 19ου αιώνα. Περιλαμβάνονται αναφορές σε όλες τις εκδοχές του σύγχρονου πολιτισμού, στην κινηματογραφική βιομηχανία της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ και σε σύγχρονες προσεγγίσεις από καλλιτέχνες όπως η 83χρονη Ελινορ Αντιν.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Πατρίσια Χάισμιθ, τα ημερολόγια

Ματιές στον κόσμο-1

IMDb

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατό της, η Πατρίσια Χάισμιθ επανέρχεται στην εκδοτική επικαιρότητα με τη σχεδιαζόμενη έκδοση των ημερολογίων της. Εκατοντάδες από τις προσωπικές της σελίδες, που είχαν μείνει στην αφάνεια, θα δουν το φως της δημοσιότητας από τον οίκο Liveright Publishing το 2021 σε έναν ενιαίο τόμο. Οι ημερολογιακές καταγραφές εκτείνονται σε διάστημα 60 ετών και περιλαμβάνουν σκέψεις για τη σεξουαλικότητα, τη βία και τη λογοτεχνία. 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η Μπάρτολι για τον Φαρινέλι

Ματιές στον κόσμο-2

DECCA CLASSICS

Το νέο άλμπουμ της Ιταλίδας μεσοφώνου Τσετσίλια Μπάρτολι είναι αφιερωμένο στον διάσημο καστράτο του 18ου αιώνα Φαρινέλι. Το άλμπουμ «Farinelli» κυκλοφορεί από την Decca και περιλαμβάνει άριες του αδελφού του Φαρινέλι, Ρικάρντο Μπρόσι και του δασκάλου και μέντορά του Νίκολα Πόρπορα. Η Τσετσίλια Μπάρτολι επέλεξε μια τολμηρή φωτογράφιση που προσεγγίζει ζητήματα φύλου και ταυτότητας επισημαίνοντας σε δήλωσή της το ιστορικό πλαίσιο της εποχής. 

ΗΠΑ

Βιογραφία του Τόμας Εντισον

Ματιές στον κόσμο-3

LIBRARY OF CONGRESS

Η νέα βιογραφία του Τόμας Εντισον (1847-1931) είναι το κύκνειο άσμα του διακεκριμένου βιογράφου Εντμουντ Μόρις (1940-2019), γνωστού και για τις βιογραφίες του Θίοντορ Ρούσβελ και του Ρόναλντ Ρέιγκαν. Το βιβλίο με τίτλο «Edison» έχει την πρωτοτυπία να αρχίζει την αφήγηση από το τέλος και να προχωράει προς την αρχή της ζωής του μεγαλύτερου εφευρέτη του 19ου αιώνα. Ο Εντισον, εγωκεντρικός και μανιώδης εργασιομανής, κρατούσε διαρκώς σημειώσεις και ημερολόγιο.

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ

50 χρόνια Μουσείο Γκουλμπενκιάν

Ματιές στον κόσμο-4

GULBENKIAN FOUNDATION

Το 1969 εγκαινιάστηκε στη Λισσαβώνα, σε ένα σημαντικό μοντερνιστικό κτίριο, το μουσείο που στεγάζει τη συλλογή του Καλούστε Γκουλμπενκιάν, του πολυμήχανου Αρμένιου επιχειρηματία, φιλάνθρωπου και συλλέκτη. Η νέα έκθεση εστιάζει στις πρώτες μουσειογραφικές προσεγγίσεις, στο ντιζάιν της εποχής αλλά και στη φιλοσοφία της μουσειολογίας. Προβάλλονται ιδέες της εποχής για εκθέσεις μουσείων σε άλλες χώρες με σπουδαίες υπογραφές.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ναΐφ τέχνη στην Alpha C. K.

Ματιές στον κόσμο-5

ALPHA C. K. ART GALLERY

Εκθεση της ζωγράφου Σοφίας Καλογεροπούλου από την Ελλάδα παρουσιάζεται έως τις 16 Νοεμβρίου στην Alpha C. K. Art Gallery της Λευκωσίας. Με έντονο το θεατρικό στοιχείο, η ναΐφ ζωγραφική της Σοφίας Καλογεροπούλου έχει τη δική της ταυτότητα και αντλεί από μια σειρά αναφορών. Με χαρακτηριστικό τα λαμπρά χρώματα, την πυκνότητα, τα αρχιτεκτονικά μέλη και την κίνηση, η ζωγραφική της Σοφίας Καλογεροπούλου εντάσσεται στη μακρά παράδοση της ναΐφ τέχνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή