Σαίξπηρ, ένα μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας

Σαίξπηρ, ένα μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος ήταν στ’ αλήθεια ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ και γιατί τα τριάντα επτά (37) έργα του συγκροτούν το κέντρο του Δυτικού Κανόνα; Πώς είναι δυνατόν ένας (κατά τον μεγάλο θεωρητικό της λογοτεχνίας Χάρολντ Μπλουμ) «μέτριος μυθοπλάστης» να αποκαλύψει το εσωτερικό δράμα της μεταβαλλόμενης συνείδησης – και διά αυτής να ενοποιήσει ψυχικά και ηθικά την Ευρώπη; Και γιατί οι ήρωές του (ο Αμλετ, ο Μακμπέθ και η Λαίδη του, ο Οθέλλος, ο Ιάγος, ο Ληρ και τόσοι ακόμη), ίδιοι με τα μυθολογικά τέρατα, όσο περισσότερο αιμορραγούν τόσο γιγαντώνονται μέσα στο μυαλό μας – και στο σύνολο φαντασιακό της ανθρωπότητας; Στο πλαίσιο των πολιτιστικών περιηγήσεων και σεμιναρίων Athens Walking Stories, ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης, με λόγια, με κείμενα, με αποσπάσματα ταινιών και κορυφαίων παραστάσεων, μας συστήνει εκ νέου τον μεγαλύτερο συγγραφέα της Δύσης, τον ακρογωνιαίο λίθο της λογοτεχνίας των αιώνων, αυτόν που συνέλαβε πρώτος το ότι οι άνθρωποι σέρνουμε την ψυχή μας ως ίσκιο, ως φάντασμα, ως παλλόμενη συνείδηση που διακινδυνεύει στο βάθος του νου. Γενικός τίτλος του κύκλου αυτού: «Σαίξπηρ: η επινόηση του ίσκιου. Οταν το δράμα εγκαθίσταται ως παγκόσμιος Κανόνας». Ποιητής; Δραματουργός; Στοχαστής; Ιστορικός συγγραφέας; Κωμωδιογράφος; Τραγωδός; Τι απ’ όλα είναι ο Σαίξπηρ – ή είναι όλα αυτά μαζί; Ο «Μεγάλος Βάρδος» παραμένει ανησυχαστικά σύγχρονος και καίρια διαχρονικός, μελωδικός όσο και δωρικός, ονειρικός μα και εφιαλτικός, σαγηνεύοντας έως σήμερα ανθρώπους από τελείως διαφορετικά υπόβαθρα, κουλτούρες και χώρες. Μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας και κουλτούρας, ο Σαίξπηρ συνεχίζει να γοητεύει διανοούμενους και απλούς θεατές, συνεχίζει να μαγεύει τους θιασώτες της υψηλής κουλτούρας όσο και εκείνους της λαϊκής: ο κινηματογράφος εμπνέεται από τον Σαίξπηρ, τον μεταφέρει στο σήμερα ή έλκεται από τον μύθο του και μεταφέρει ακέραια την ιδιότυπη, πληθωρική, άκρως ποιητική γλώσσα του. Συνολικά, το «Σαίξπηρ: η επινόηση του ίσκιου» διαρθρώνεται σε έξι τρίωρα σεμινάρια (22, 29 Νοεμβρίου, 6, 13, 19 και 20 Δεκεμβρίου) στο Βιβλιοπωλείο Gutenberg (Διδότου 37- Εξάρχεια), για πέντε Παρασκευές και μία Πέμπτη, 6 μ.μ. με 9 μ.μ. Και οι επιμέρους τίτλοι-θεματικές: 1) Σαίξπηρ: το ανάποδο ευ-αγγέλιο. Μια εισαγωγή. 2) Ο άνθρωπος που δεν ήταν εδώ: Αμλετ. 3) Το παράφορο αίμα ως ανθρώπινη ταυτότητα: Μακμπέθ. 4) Ο,τι χωράει μέσα στα ονόματα: Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Οθέλλος, Βασιλιάς Ληρ. 5) Η Ιστορία ως χαλασμένο κουκούλι της ψυχής: Ριχάρδος ο Γ΄, Ιούλιος Καίσαρ, Κοριολανός, Τίτος Ανδρόνικος. 6) Το μεγάλο μεσημέρι της Δύσης: Ενας επίλογος(;) για τον Σαίξπηρ.

Τιμή συμμετοχής (και για τους 6 κύκλους): 110 ευρώ. (Πληροφορίες: τηλ. 6978-186.901 & 6937- 160.705. Εγγραφές-κρατήσεις: [email protected])

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή