Ματιές στον κόσμο

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 150 χρόνια του Μητροπολιτικού Μουσείου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Το 2020, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης συμπληρώνει 150 χρόνια ζωής. Η επέτειος αυτή θα επισφραγιστεί με μια μεγάλη έκθεση με τίτλο «Making the Met, 1870-2020», στην οποία θα παρουσιαστούν πάνω από 250 έργα τέχνης από τις συλλογές, παράλληλα με μια αναπαράσταση της διαδρομής του μουσείου όλες αυτές τις δεκαετίες. Το 2020 θα ανοίξουν επίσης οι εξαρχής επανασχεδιασμένες αίθουσες για τις βρετανικές διακοσμητικές τέχνες και ντιζάιν, που θα αποκαλύψουν, σύμφωνα με το μουσείο, μια εντελώς νέα μουσειογραφική αφήγηση. Νέες διεθνείς συνεργασίες και διαπολιτισμικά προγράμματα θα χαρακτηρίσουν επίσης τη νέα χρονιά, που θεωρείται ιδιαίτερα εξωστρεφής. Ο πυρήνας, όμως, των πολλών επετειακών εκδηλώσεων θα είναι η έκθεση «Making the Met, 1870-2020». Θα εγκαινιαστεί στις 30 Μαρτίου και θα παραμείνει έως τις 2 Αυγούστου 2020. Οι διοργανωτές φιλοδοξούν να προκαλέσουν ιδέες και σκέψεις για την εξέλιξη του μουσείου και να προβάλουν όλες τις προσωπικότητες που οραματίστηκαν ένα μουσείο-παγκόσμια κιβωτό, αλλά και όλες τις δυνάμεις πολιτισμού που συνέβαλαν προς αυτόν τον σκοπό. Τα εκθέματα θα προέρχονται από όλες τις συλλογές και κατηγορίες του μουσείου και θα υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε γνωστά και δημοφιλή έργα τέχνης και σε ευαίσθητα έργα που παρουσιάζονται στο κοινό σπανίως. Εμφαση θα δοθεί επίσης ανάμεσα σε ιδέες πατριωτισμού και νεωτερικότητας και πώς αυτές επηρέασαν την εξέλιξη του μουσείου, που οδήγησαν στη δημιουργία της Αμερικανικής Πτέρυγας. Ο ρόλος του μουσείου στη διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων του 20ού αιώνα θα έχει ειδική θέση όπως και ο τρόπος που το μουσείο γιόρτασε την εκατονταετηρίδα του το 1970.

Μια άλλη διάσταση της επετείου των 150 ετών είναι ο μεγάλος αριθμός των δωρεών σε έργα τέχνης που έχει δεχθεί το Μετροπόλιταν. Τα πιο σημαντικά από αυτά θα εκτεθούν. Ανάμεσα στις εκθέσεις που θα συνεχιστούν ή θα εγκαινιαστούν το επετειακό έτος 2020, περιλαμβάνονται η έκθεση που εγκαινιάζεται σε λίγες ημέρες στο Costume Institute με εκθέματα από τη συλλογή Schreier και μια μεγάλη έκθεση φωτογραφίας, που θα ενθουσιάσει πολλούς. Είναι η έκθεση από ιδιωτική συλλογή που εξερευνά μεγάλες στιγμές της φωτογραφικής τέχνης τα τελευταία 100 χρόνια, με έμφαση και σε μεγάλες γυναίκες δημιουργούς, όπως η Νταϊάν Αρμπους και η Σίντι Σέρμαν (στη Met Breuer). Μια άλλη έκθεση που θα είναι δημοφιλής, πάλι από ιδιωτική συλλογή, είναι η αυτή που παρουσιάζει έργα από τη Γαλλία του 19ου αιώνα σε μια συνεχή διαδρομή έως σύγχρονα έργα με μεικτά υλικά.

ΣΑΡΑΓΟΣΑ

Ρούμπενς και Βαν Ντάικ

Ο Γερμανός επιχειρηματίας και συλλέκτης έργων τέχνης Χανς Ρούντολφ Γκερστεμάιερ μιλάει στα ΜΜΕ με την ευκαιρία της παρουσίασης της έκθεσης με έργα από τη μεγάλη συλλογή του στο Μουσείο Γκόγια στη Σαραγόσα. Η έκθεση έχει τίτλο «Από τον Ρούμπενς στον Βαν Ντάικ. Φλαμανδική ζωγραφική από τη συλλογή Γκερστεμάιερ» και παρουσιάζει 42 έργα τέχνης Φλαμανδών ζωγράφων από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 16 Φεβρουαρίου.

ΠΡΑΓΑ

Η βελούδινη επανάσταση

Μία πόρτα καταφυγίου και το πορτρέτο του Τσεχοσλοβάκου προέδρου Αντονίν Ζαποτότσκι είναι μέρος της επετειακής έκθεσης για τα 30 χρόνια της Βελούδινης Επανάστασης (17 Νοεμβρίου 1989), που σήμανε την απελευθέρωση της χώρας από τον ολοκληρωτισμό και την ανάληψη της εξουσίας από τον Βάτσλαβ Χάβελ. Η έκθεση στο Μουσείο του Ψυχρού Πολέμου στην Πράγα αναπαριστά τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κομμουνιστικού καθεστώτος.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ο «Κιχώτης» του Σάλμαν Ρούσντι

Στο Βερολίνο βρέθηκε ο Ινδός συγγραφέας Σάλμαν Ρούσντι για να παραστεί σε μια βραδιά ανάγνωσης αφιερωμένη στο νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Quichotte», το οποίο ήταν υποψήφιο για το βραβείο Μπούκερ 2019. Το βιβλίο είναι ένα μετα-μυθιστόρημα εμπνεόμενο από τον «Δον Κιχώτη». Ηρωας είναι ένας Ινδοαμερικανός άνδρας που διασχίζει τις ΗΠΑ προς αναζήτηση του ινδάλματός του, μιας τηλεπερσόνας και σταρ του Μπόλιγουντ, με την οποία έχει πάθει ψύχωση.

ΚΟΛΩΝΙΑ

Το Ετος Ρέμπραντ

Ενας άνδρας στέκεται μπροστά σε ένα από έργα του Ρέμπραντ με τίτλο «Ενας λόγιος στο γραφείο του». Είναι σκηνή από το Μουσείο Wallraf-Richartz της Κολωνίας, όπου παρουσιάζεται η έκθεση «Στον κόσμο του Ρέμπραντ, 1606-1669» με αφορμή το Ετος Ρέμπραντ και την επέτειο των 350 χρόνων από τον θάνατό του. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως την 1η Μαρτίου και είναι μία από τις πολλές διεθνώς που εστιάζουν στην τέχνη του Ρέμπραντ.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Στιβ Μακ Κουίν στην Τate

Ο Βρετανός καλλιτέχνης Στιβ Μακ Κουίν ποζάρει μπροστά στο πολυσυζητημένο έργο του με τίτλο «Year 3» με την ευκαιρία της έκθεσης στην Tate Britain στο Λονδίνο. Το συγκεκριμένο έργο είναι εγκατάσταση και χρησιμοποιεί σχολικές φωτογραφίες από όλο το Λονδίνο για να γεννήσει ένα ενιαίο έργο ως εικόνα των γενεών που θα έρθουν. Είναι ένα έργο που, όπως αναφέρεται, γεννά ελπίδα για το μέλλον όπως το εκφράζουν οι γενιές που μεγαλώνουν τώρα στο Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή