Ο «ρομαντικός ρεαλισμός» του ζωγράφου Πέτρου Ζουμπουλάκη

Ο «ρομαντικός ρεαλισμός» του ζωγράφου Πέτρου Ζουμπουλάκη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ας είναι η έκθεσή μου αυτή, που συμπίπτει με τα 50 χρόνια από την πρώτη μου ατομική (1970), ένας ρομαντικός, νοσταλγικός, ρεαλιστικός και σκληρός διαχρονικός περίπατος στη σύγχρονη πόλη μας (όπως είναι και η ίδια)». Η ευχή ανήκει στον ίδιο τον καλλιτέχνη, τον Πέτρο Ζουμπουλάκη, που ξετυλίγει στην έκθεσή του, στον χώρο τέχνης ΣΤΟart Κοραή, τις δικές του εκδοχές της Αθήνας. Ο διακεκριμένος ζωγράφος με το αναγνωρίσιμο ύφος, ρεαλιστικό με στοιχεία σουρεαλισμού, που δημιουργούν ένα διάλογο ανάμεσα στο όνειρο και στην πραγματικότητα, είναι γέννημα θρέμμα της πρωτεύουσας: «Με την Αθήνα συνδέομαι με σχέση αγάπης και μίσους. Στην Αθήνα γεννήθηκα, στην Αθήνα μεγάλωσα, τη γνώρισα σε όλες τις μεταλλάξεις της, η Αθήνα με πονάει καθημερινά».

Και συνεχίζει ο Π. Ζουμπουλάκης: «Απεικονίζοντας την Αθήνα δεν ήταν τίποτ’ άλλο παρά μια αέναη και διαρκής προσπάθεια μετουσίωσης της βάναυσης καθημερινότητάς της από “ρεπορτάζ” σε ζωγραφική, κρατώντας τα ουσιώδη συστατικά της και τη συγκίνηση που ένιωθα κάθε φορά. Κάποιοι θέλοντας να κατατάξουν καλά και σώνει κάπου αυτή τη δουλειά την απέδιδαν στον “μαγικό ρεαλισμό”. Θα έλεγα ότι ήταν μάλλον ένας “ρομαντικός ρεαλισμός” με τη γνώση ότι είναι αντιφατικός σαν όρος, όπως και το “κριτικός ρεαλισμός” που είναι πιο σωστός». Η έκθεση απαρτίζεται τόσο από έργα που δημιούργησε κατά τη διάρκεια της ζωγραφικής του πορείας όσο και από οπτικοακουστικό υλικό αλλά και αντικείμενα που αποσκοπούν στο να ανασυνθέσουν γνώριμες γωνιές της πρωτεύουσας.

«Με τον τρόπο αυτό δημιουργεί πέρα από μια ιδιαίτερη αισθητική εμπειρία, μια εικαστική μικρογραφία της καθημερινής πραγματικότητας των κατοίκων της Αθήνας. Η κριτική ματιά του καλλιτέχνη απέναντι στην πόλη του δεν περνάει φυσικά αδιάφορη από τον επισκέπτη αλλά δεν καθοδηγεί. Ο μικρόκοσμος που δημιουργείται μέσα στην αίθουσα τέχνης, μοιάζει με αυτόν που υπάρχει σε μια κρυστάλλινη σφαίρα, που μέσα της κλείνει μια σκηνή τόσο εύθραυστη όσο και εύκολα μεταβαλλόμενη· είναι στο χέρι του επισκέπτη το πώς θέλει να δει την εικόνα αυτή», σημειώνει η ιστορικός τέχνης Βένια Παστάκα. «Η Αθήνα μου», όπως είναι ο τίτλος της έκθεσης, προσκαλεί τον επισκέπτη να βιώσει για άλλη μία φορά την πόλη, να την ξαναδεί, να την ανακαλύψει ξανά.

Ο Πέτρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Kαλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη. Mελέτησε τη Βυζαντινή και Λαϊκή Τέχνη στην Ελλάδα. Από το 1961, παράλληλα με τη ζωγραφική εργάστηκε για το θέατρο και τον κινηματογράφο φιλοτεχνώντας σκηνικά και κουστούμια. Η έκθεση στον χώρο τέχνης ΣΤΟart Κοραή, θα διαρκέσει έως τις 6 Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή