Εκδοχές μιας ποπ μυθολογίας

Εκδοχές μιας ποπ μυθολογίας

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν μια βραχογραφία σύγχρονων σπηλαίων, τα εικαστικά έργα του Ιάσονα Βενετσανόπουλου έχουν την τόλμη να ξετυλίξουν έναν αυτόνομο κώδικα ανάγνωσης του κόσμου. Συνδυάζοντας στοιχεία μιας ποπ εικονογραφίας, ο Ιάσονας Βενετσανόπουλος οργανώνει οπτικά αφηγήματα που σαφέστατα υπερσκελίζουν την πρώτη εντύπωση και αναδύουν βαθύτερες έννοιες ιερότητας και συμβολισμού.

Στην ατομική έκθεσή του στην «Αίθουσα Τέχνης Αθηνών», η παράθεση των έργων του λειτουργεί ως πύλη σε έναν κόσμο γεμάτο κώδικες στα όρια του αποκρυφισμού, της ψυχεδέλειας και της επανιεράρχησης του κόσμου με γνώμονα τον ανορθολογικό χαρακτήρα του. Με υπαινικτικές αναφορές σε εικονογραφικά πειράματα της δεκαετίας του ’60 και στην υποφωτισμένη κουλτούρα του μητροπολιτικού αντι-ακαδημαϊσμού, ο Ιάσονας Βενετσανόπουλος στήνει «ταπισερί» με φλούο ακρυλικά χρώματα στις οποίες επαναμυθολογεί μια μεταμοντέρνα Οδύσσεια.

Το έντονο μυθολογικό στοιχείο στα έργα του παραπέμπει τόσο σε συνθέσεις σε αγγεία ή αρχαίες πομπές όσο και στη γραφιστική κουλτούρα των LP βινυλίου και στη μοντερνιστική έλξη για την «πρωτόγονη» τέχνη. Η υβριδική μήτρα της έμπνευσής του εκβάλλει σε καθαρό σχέδιο με έντονο συμβολισμό.

Γλύκωνος 4, Δεξαμενή, έως 4/4.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή