Για την τέχνη της μικρογλυπτικής

Για την τέχνη της μικρογλυπτικής

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τις 19 Απριλίου συνεχίζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας η εξαιρετική έκθεση αντικειμένων από την ασιατική συλλογή του Ιδρύματος Πασσά.

Παρουσιάζει στο κοινό την άγνωστη κινεζική τέχνη της μικρογλυπτικής σε πολύτιμους λίθους, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τους συμβολισμούς και τα μηνύματα που κρύβονται πίσω από τις μορφές και τα διακοσμητικά της κινεζικής τέχνης: λεπτεπίλεπτα τεχνουργήματα που παριστάνουν ανθρώπινες θεότητες, ανθρώπινες μορφές και μυθολογικά ζώα, περίτεχνα δοχεία και διακοσμητικά σκεύη.

Τα αντικείμενα που εκτίθενται εντάσσονται σε επτά συνολικά θεματικές ενότητες: Απόηχοι ενός ένδοξου παρελθόντος, Μεγαλείο και Πολυτέλεια, Ο κόσμος των συμβόλων, Γυναικείο κάλλος, Αντικείμενα λατρείας, Συλλέγοντας κινεζικούς νεφρίτες και Ζωγραφική στον λίθο. Εποπτικό υλικό παρέχει στον επισκέπτη πληροφορίες για τη χρήση των πολύτιμων λίθων στην κινεζική τέχνη και ιδιαίτερα για τον νεφρίτη, τον «ουράνιο λίθο» των Κινέζων, αλλά και στοιχεία για την ερμηνεία των μοτίβων και των συμβόλων που κοσμούν τα αντικείμενα.

Επιπλέον έχει δημιουργηθεί ξεχωριστή ενότητα στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου της Δούκισσας, για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή